Ο πρωταγωνιστής του «Perouka Gate» στην Ουάσινγκτον φέρεται να έπαιρνε... χορηγίες από την Bayer
Από τη
Μαρία Παναγιώτου...
Μαρία Παναγιώτου...
Ψέματα, μεθοδεύσεις, αβάσιμες κατηγορίες, χειρισμοί, εκφοβισμοί και, στον πυρήνα, μεγάλα χρηματικά ποσά από μία ακόμη γερμανική εταιρία, την Bayer αυτή τη φορά, με στόχο τη χειραγώγηση δημοσιογράφων. Με αυτά τα λόγια περιγράφει τη δράση του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη (γνωστού στην Ελλάδα από το «Perouka Gate») ο Ιαν Γουίλιαμς, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών των ΗΠΑ (FPA) και του Ιδρύματος Ξένων Ανταποκριτών (FPF), ο οποίος μίλησε στη «δημοκρατία».
Την ιστορία, που ξεπερνά κάθε φαντασία και αποκαλύφθηκε από emails του ίδιου του Δημάδη, έφερε στο φως η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Οπως αποκαλύπτει η ηλεκτρονική αλληλογραφία, που έστειλε η ίδια η Ενωση Ανταποκριτών στην εφημερίδα, ο Θάνος Δημάδης, ο οποίος διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής της ένωσης από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αντιπροέδρους της Bayer, Ρέι Κέρινς και Κρις Λόντερ, για να προσφέρει τις... υπηρεσίες του μέσω των δύο οργανισμών στην επικοινωνιακή πολιτική της εταιρίας.
Τι θα προσέφερε; Μεταξύ άλλων, η γερμανική εταιρία θα ενημερωνόταν εκ των προτέρων για τους νικητές των βραβείων της ένωσης, τα οποία χορηγούσε, ώστε η επιλογή να «μη συγκρουόταν με τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας της Bayer», ενώ παράλληλα η ένωση θα διοργάνωνε ημερίδες για δημοσιογράφους για θέματα τα οποία έπαιρναν το πράσινο φως της Bayer.
Ως αντάλλαγμα, ο Δημάδης ζητούσε από τα στελέχη της γερμανικής φαρμακευτικής όχι μόνο τη χρηματοδότηση των δύο φορέων, αλλά και του... εαυτού του, τον οποίο μάλιστα (εαυτό του) περιέγραφε στα emails ως «ισχυρό σύμμαχο» της εταιρίας.
Ο πρόεδρος της ένωσης Ντέιβιντ Μάικλς είχε ξεκαθαρίσει στα στελέχη της Bayer, όπως φαίνεται από σχετική αλληλογραφία την οποία η «δημοκρατία» έχει στην κατοχή της, πως οι χορηγοί δεν μπορούν να έχουν κανέναν έλεγχο ή επιρροή στην ένωση. Ο Δημάδης, όμως, είχε άλλα σχέδια. «H Bayer ήταν ένας από τους πολλούς σπόνσορες των βραβείων που διοργανώνουμε. Ηθελε, όμως, περισσότερα για τα λεφτά που έδινε. Ο πρόεδρος είπε “όχι''. Ετσι, ο Δημάδης “μαγείρεψε'' μια μυστική συμφωνία, με προσωπικά οφέλη» θα πει ο Ιαν Γουίλιαμς στη «δημοκρατία».
Διαβάζουμε σε email του Δημάδη, που έχουμε στην κατοχή μας, προς τους αντιπροέδρους:
«Θα ήθελα να σας ζητήσω να σκεφτείτε την ιδέα να προσθέσετε ένα εξτρά ποσό στη χορηγία που δίνετε κάθε χρόνο, τα οποία θα είναι μέρος του κόστους εκτέλεσης των εργασιών μου. [...] Θα εκτιμούσα ειλικρινώς την υποστήριξη από εσάς, ως ο εκτελεστικός σας βραχίονας, όχι μόνο για τα πρότζεκτ μας, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα. Μπορώ να είμαι πολύ αποτελεσματικός και βοηθητικός μέσα από τον ρόλο μου». Σε απαντητικό email προκύπτει ότι η Bayer αποδέχεται το αίτημά του. Ομως, μια συμφωνία με την Bayer φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για τον Δημάδη... Παράλληλα, προσπαθούσε να πάρει στα χέρια του την Ενωση Ανταποκριτών, έχοντας στο πλευρό του κάποια ακόμη, λίγα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου. Έτσι, αρχίζει να διαδίδει πως ο πρόεδρος Ντέιβιντ Μάικλς κλέβει το ταμείο.
«Από το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε να δουλεύει με ένα άλλο μέλος του Δ.Σ. για να διώξει από τον οργανισμό τον πρόεδρο, με αναληθείς κατηγορίες ότι έκλεβε μέσω των δαπανών που δήλωνε. Τα συμβούλια του διοικητικού συμβουλίου έγιναν αφόρητα. Ο Δημάδης αξίωνε, ως εκτελεστικός διευθυντής, να πετάξει έξω από το Δ.Σ. όσους διαφωνούσαν μαζί του, με το επιχείρημα πως δεν ήταν επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Ειδικά οι γυναίκες του Δ.Σ. διαμαρτυρήθηκαν πως δέχονταν εκφοβισμό» θα πει ο κ. Γουίλιαμς.
«Ήμουν στην Ασία το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, σοβαρά άρρωστος, αλλά επέμεινα πως, από το να παραλύσει ο Δημάδης τον οργανισμό, επαναφέροντας το ίδιο επιχείρημα, ήταν προτιμότερο να καλέσουμε εξωτερικούς δικηγόρους για να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς του αλλά και τη συμπεριφορά του. Ψήφισε την απόφαση, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στους δικηγόρους και συνέχισε να επαναλαμβάνει τις κατηγορίες, ακόμη και όταν η έκθεση των δικηγόρων τις απέρριψε. Εμένα μου τηλεφώνησε ενώ ήμουν στην εντατική. Είχα μόλις βγει από κώμα 20 ημερών και προσπάθησε να με πάρει με το μέρος του. Φυσικά δεν τα κατάφερε» θα συμπληρώσει ο αντιπρόεδρος της ένωσης.
50.000 δολάρια
Όταν ο Δημάδης βλέπει πως τελικά αποτυγχάνει να πάρει τον έλεγχο του οργανισμού, αποφασίζει να στήσει μια νέα Ενωση Ανταποκριτών, με χρηματοδότηση της Bayer. Δρομολογεί το σχέδιό του πριν παραιτηθεί από τη FPA. Η Bayer τού προσφέρει χορηγία ύψους 50.000 δολαρίων για το νέο του εγχείρημα. Το ποσό, όπως επισημαίνει η Ενωση Ανταποκριτών, είναι ασυνήθιστα μεγάλο, καθώς οι πολυεθνικές εταιρίες δεν συνηθίζουν να χρηματοδοτούν με τέτοια ποσά νεοσύστατους οργανισμούς.
Φυσικά, πριν από την αποχώρησή του από την προηγούμενη ένωση θα προσπαθήσει να εξαφανίσει τα ίχνη του. «Ο Δημάδης σαμποτάρισε τα δεδομένα του FPA διαγράφοντας πολλά emails. Το περασμένο καλοκαίρι, όμως, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής μας τελικά κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους, αλλά και στα emails του Δημάδη» θα μας πει ο Ιαν Γουίλιαμς.
Σε επικοινωνία που είχαν με τον Θάνο Δημάδη οι δημοσιογράφοι του «Guardian», o Έλληνας δημοσιογράφος απάντησε πως δεν έκανε κάτι ανάρμοστο, καθώς όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου Ντέιβιντ Μάικλς. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του, δυστυχώς, τον έχει ήδη προδώσει...
http://www.dimokratianews.gr/