11 Νοε 2019

Πέντε οικογένειες ελέγχουν όλα τα κανάλια – Διαδρομές και διαπλοκές στην ενημέρωση

Τι αποκαλύπτουν τα μετοχολόγια • Πέντε οικογένειες ελέγχουν το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας
του Δημήτρη Κανελλόπουλου...


Στο προσωπικό σάιτ του Βαγγέλη Μαρινάκη «evangelosmarinakis.com» προτάσσονται κάποιες, όχι όλες, από τις ασχολίες του. Capital: «ένα και μοναδικό πάθος για τη ναυτιλία». Ολυμπιακός: «μια ιδέα, μια ομάδα, μια οικογένεια». Η συνεργασία του Ολυμπιακού με τη Unicef. Πειραιάς: «χρέος απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους της». Και, τέλος, η άλλη του ομάδα, η Νότιγχαμ Φόρεστ στην Αγγλία: «ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».
Εχει αφήσει βέβαια εκτός την τελευταία, αγαπημένη του ενασχόληση: τα ΜΜΕ. Είναι το νέο πεδίο βολής του επιτυχημένου εφοπλιστή. Ας τα δούμε λίγο αναλυτικά. Ποια ΜΜΕ είναι τα 100% δικά του και ποια ακόμα είναι φιλικά απέναντί του, όπως και να μεταφράζεται αυτή η φιλία. Παραδείγματος χάριν ο όμιλος των «Παραπολιτικών» που περιλαμβάνει εφημερίδες («Παραπολιτικά», «Καρφί», «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» κ.ά.) και ραδιόφωνα, τα Παραπολιτικά 90.1 στην Αθήνα και το North 98 στη Θεσσαλονίκη. Τα «Παραπολιτικά» ανήκουν ιδιοκτησιακά στον Γιάννη Κουρτάκη που είναι στενός φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και είναι και συνεργάτης του. Πώς αλλιώς θα έπαιρνε -πέρυσι- ποσοστό από το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» αν δεν (θα) ήταν συνεργάτης του;
Η εκδοτική εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι η «Alter Ego». Σε αυτήν ανήκουν τα «Νέα», το «Βήμα», τα σάιτ του ομίλου με προεξάρχον το in.gr και, πλέον, ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, το One Channel που θα γίνει Mega Channel. Εχει ποσοστό όμως και στο μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα, το «Αργος». Ενώ βρίσκεται πολύ κοντά και στην απόκτηση της συνδρομητικής Nova. Επίσης διαθέτει δικό του πιεστήριο, εκείνο που αγόρασε από την «Ελευθεροτυπία». Οχι ο ίδιος, αλλά ο Γιάννης Κουρτάκης των «Παραπολιτικών». Το αγόρασε ο Κουρτάκης και το πούλησε ύστερα από λίγους μήνες στον Μαρινάκη και μάλιστα στη διπλή τιμή. Φίλοι φίλοι αλλά εδώ τον έπιασε κορόιδο ο Κουρτάκης τον Μαρινάκη. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
Εκλεκτικές φιλίες
Φιλικά ΜΜΕ προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι και άλλα. Οπως ο αθλητικός «Πρωταθλητής». Αλλά και το «Πρώτο Θέμα». Αλλωστε τις μετοχές του στην «Αργος» δεν τις μεταβίβασε μόνο στα «Παραπολιτικά» αλλά, κατά δήλωσή του, και στον «Πρωταθλητή» και στο «Πρώτο Θέμα». Ενώ σε καθημερινή βάση δίνει και μια διαφήμιση, ως One Channel, στον «Φιλελεύθερο». Σε άλλη καθημερινή εφημερίδα δεν έχει δώσει διαφήμιση πάντως το κανάλι. Ούτε στο site «iefimerida.gr», σημειώστε.
«Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι επιχειρηματίας και επενδυτής με διεθνή δραστηριότητα. Αν και έγινε γνωστός κυρίως μέσα από την επιχειρηματική του πορεία στην παγκόσμια ναυτιλία, διαθέτει σήμερα επενδύσεις στα ΜΜΕ και στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία», γράφει το «evangelosmarinakis.com».
Βαρόνος των media και μεγάλος μάλιστα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, βαρόνος των media επίσης, αλλά πολύ πολύ μικρότερος και ο Ιβάν Σαββίδης. Δικά του είναι το Open TV και το «Εθνος της Κυριακής». Είχε και το καθημερινό «Εθνος», αλλά το έκλεισε. Ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε ορμητικά στα media, αλλά ούτε συνέχισε με την ίδια ορμή ούτε και κατάφερε πολλά. Το Open TV δεν κάνει ιδιαίτερα νούμερα, δεν μπορείς να πεις ότι είναι επιτυχημένο. Και τώρα θα πιεστεί πολύ με το Mega.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη παραμένει φυσικά πολύ ισχυρή στον χώρο των ΜΜΕ. Πλέον μάλιστα διαθέτει δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, το Star που το είχε πάντα και τον Alpha που τον απέκτησε πριν από μερικούς μήνες μέσω της Motor Oil. Το Star είναι φουλ ψυχαγωγικό, ενώ ο Alpha είναι, θεωρητικά, περισσότερο ενημερωτικός. Το Star πάει πολύ καλά φέτος, ενώ ο Alpha παρουσιάζεται πεσμένος. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη διαθέτει και διάφορα ραδιόφωνα, ενημερωτικά (Alpha 98.9) αλλά και μουσικά (Δίεση 101.3 κ.ά.), ενώ δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τον έντυπο Τύπο.
Πριν προχωρήσουμε στην οικογένεια Αλαφούζου, να υπενθυμίσουμε πως οι τρεις τελευταίοι ιδιοκτήτες του Mega, της εταιρείας «Τηλέτυπος» για την ακρίβεια, ήταν οι Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης και Σαββίδης. Τρεις δηλαδή από τους πιο ισχυρούς, οικονομικά, ανθρώπους της χώρας. Αφησαν το Mega να κλείσει και τώρα ο καθένας τους έχει τα δικά του κανάλια. Καθαρές δουλειές. Στην οικογένεια Αλαφούζου λοιπόν υπάρχουν δύο πόλοι, δύο διαφορετικοί πόλοι: ο Γιάννης και ο Θέμης Αλαφούζος. Στον πρώτο ανήκει ο ΣΚΑΪ στην τηλεόραση, ο ΣΚΑΪ 100.3 και ο Σπορ FM 94.6 στο ραδιόφωνο. Στον δεύτερο ανήκει η «Καθημερινή». Μεταξύ τους είναι διαφορετικά τα μαγαζιά. Και είναι εμφανείς οι διαφορές. Η «Καθημερινή» είναι μια σοβαρή και μετριοπαθής εφημερίδα του συντηρητικού χώρου, σε αντίθεση με τον ΣΚΑΪ που όσο περνάει ο καιρός μοιάζει όλο και περισσότερο στο ΑΡΤ του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο Θοδωρής Κυριακού είναι ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1. Ενός τηλεοπτικού σταθμού πάντοτε σοβαρού και με συγκεκριμένο, ψυχαγωγικό, προσανατολισμό. Διαθέτει και δύο ραδιόφωνα, τον Easy 97.2 που παίζει ξένη μουσική και τον Ρυθμό 94.9 με ελληνικά τραγούδια.
Και στο ποδόσφαιρο
Αυτοί είναι οι καναλάρχες λοιπόν στην Ελλάδα. Με τα πανελλαδικά κανάλια, δεν λέμε για τα περιφερειακά. Κάποιοι διαθέτουν και ποδοσφαιρικές ομάδες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον Ολυμπιακό. Ο Ιβάν Σαββίδης τον ΠΑΟΚ. Και ο Γιάννης Αλαφούζος τον Παναθηναϊκό. Γιατί ο Δημήτρης Μελισσανίδης της ΑΕΚ δηλαδή να μην πάρει και αυτός κανάλι, να χαρούμε εμείς οι ΑΕΚτζήδες;
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου είναι έξι. Μία άδεια δηλαδή από τις εφτά παρέμεινε αδιάθετη. Και ούτε πρόκειται να βρεθεί κάποιος για να τη διεκδικήσει. Οπότε αυτομάτως θα μετατραπεί σε θεματική. Και θα είναι τέσσερις οι θεματικές πλέον που θα βγουν, όταν βγουν από το ΕΣΡ, σε δημοπρασία. Θεματική άδεια σημαίνει κανάλι με έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό: μουσικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, ιστορικό, κινηματογραφικό, παιδικό κ.ο.κ.
Το καινούριο-παλιό Mega Channel
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε ΚΑΙ το Mega, την περασμένη εβδομάδα, με 33.999.999 ευρώ. Το πάλαι ποτέ ένδοξο κανάλι πέρασε στην ιδιοκτησία της «Alter Ego» με όλη του την… περιουσία, εκτός από τα ακίνητά του. Δηλαδή: μηχανήματα, μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα, μηχανές κ.λπ.), έπιπλα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός, το σήμα «Mega» και όλοι οι τίτλοι εκπομπών και σειρών που έχει κατοχυρώσει, το σάιτ «megatv.com» και τα social media του καναλιού, η ταινιοθήκη (γενικό αρχείο, αρχείο ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών, τηλεπαιχνίδια, μονόλεπτα γενικού περιεχομένου, ελληνικές σειρές, αθλητικές εκπομπές και επιλεγμένες αθλητικές διοργανώσεις), οι συμμετοχές, τα αποθέματα κ.ά.
Το One Channel που βλέπαμε έως τώρα στις οθόνες μας γίνεται από 1η Ιανουαρίου Mega Channel – είναι η 6η πανελλαδική άδεια που έδωσε το ΕΣΡ και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 17 Οκτωβρίου. Επικεφαλής του καναλιού είναι ο Σταμάτης Μαλέλης και ο σχεδιασμός που υπήρχε (προ απόκτησης Mega) πήγε σχεδόν ολόκληρος στα σκουπίδια. Τα δεδομένα άλλαξαν και πολλές από τις εκπομπές που ήταν προγραμματισμένες για το One Channel δεν θα βγουν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι και τόσο πολλοί οι δημοσιογράφοι του καναλιού.
Υπήρξε μια σκέψη να λειτουργήσουν δύο κανάλια, τόσο το Mega όσο και το One, το ένα ψυχαγωγικό και το άλλο ενημερωτικό. Αν γίνει αυτό όμως θα πρέπει στην «Alter Ego» να αποκτήσουν και δεύτερη άδεια, θεματική. Τα θεματικά κανάλια βέβαια δεν μπορεί να είναι ειδησεογραφικά. Φυσικά για web TV δεν το συζητάμε καν, είναι αστεία και ως σκέψη: το παρακολουθούν ελάχιστοι. Ούτε καν από τη συνδρομητική πλατφόρμα δεν βλέπονται…
δημοσιεύτηκε στην efsyn.gr