25 Νοε 2019

Βράζει η Θράκη για το μεταναστευτικό - Αχίλλειος πτέρνα η διαχείριση του

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Θράκη για το μεταναστευτικό. Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι ο Έβρος θα «σφραγιστεί» αυξήθηκαν οι ροές από την Τουρκία.
Πολλά είναι τα περάσματα στο ποτάμι που χωρίζει τις δύο χώρες. Όχι επαρκής η φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Τώρα ενισχύονται.
Το Newpost βρέθηκε στην Ξάνθη την Κυριακή με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η συζήτηση που κυριαρχούσε στην τοπική κοινωνία ήταν το μεταναστευτικό. «Φωνές σαν τις δικές σας θέλουμε να ακούμε» έλεγαν οι ντόπιοι στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.
Βλέπεις πρόσφυγες - μετανάστες να κινούνται στα χωράφια, ακόμη και δίπλα στο δρόμο. Πιθανόν να ξεπερνούν τις 20.000 εκείνοι που κυκλοφορούν στη χώρα χωρίς να έχουν καταγραφεί πουθενά, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών. «Το 1% ανά περιφέρεια για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι 100.000» σχολίασε βουλευτής της ΝΔ με τον οποίο συνομίλησε το Newpost. «Πρέπει να μπει ένα όριο» τόνισε. «Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα.»

Φέρες και Σέρρες

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στο κέντρο των Σερρών προκειμένου να αποτρέψουν πιθανή συνάντηση δύο διαφορετικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σύμφωνα με το epiloges.tv.
Από τη μία ήταν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τους μετανάστες και από την άλλη οι μετανάστες που διεκδικούσαν δικαιώματα. Πορεία διαμαρτυρίας έγινε και στις Φέρες.
Το έντονο και μαζικό μουσουλμανικό στοιχείο της Θράκης αποτελεί μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο. Υπάρχει ανησυχία για παράνομη διέλευση τζιχαντιστών που δραπέτευσαν από τις φυλακές κατά τον εξαήμερο πόλεμο της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία. Ούτε προσφέρεται η περιοχή για δομές που θα αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων - μεταναστών.

Τα Διαβατά

Τα Διαβατά εξελίσσονται σε ένα ακόμη κολαστήριο. Γύρω από τη δομή, πολλαπλασιάζονται οι σκηνές. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο πέρασαν τα σύνορα χερσαία και θαλάσσια, πάνω από 63.000 κυρίως μετανάστες. Μόνο 643 αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο με λέμβους σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, (Λέσβο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Ρόδο, Καλόλυμνο, Ψέριμο). Άλλοι 60 διασώθηκαν από το λιμενικό σώμα σε θαλάσσιες περιοχές της Μυτιλήνης και της Σάμου.
Οι αυξανόμενες ροές θέτουν ερωτήματα ως προς την επάρκεια του σχεδίου Στεφανή για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Η εικόνα που υπάρχει στην περιφέρεια είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο που θα έχουν ολοκληρωθεί οι δομές που ανακοινώθηκαν, θα έχει εξαντλήσει τις αντοχές του το σύστημα. Θα χρειάζεται νέο σχέδιο.

Καμπανάκια

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», ενώ δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ 16,3 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες αναγνωρίζουν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το μεταναστευτικό με 33%, και ακολουθούν η οικονομία με 28% και η ανεργία με 14%.
Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά στον δείκτη ικανοποίησης για την διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ήταν σχετικά χαμηλός και συμβάδιζε με εκείνον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αύριο Τρίτη θα ταξιδέψει αυθημερόν στη Ρώμη προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογο του Τζουζέπε Κόντε και να συντονίσουν τις ενέργειες τους στην ΕΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων. Η αλλαγή των όρων χορήγησης ασύλου είναι ένα μείζον θέμα.

ΕΕ και Ερντογάν

Το κλειδί των ροών το κρατάει η Τουρκία. Χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης. Μετά τη Νέα Υόρκη νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πιθανόν να υπάρξει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 4-5 Δεκεμβρίου για τα 70χρονα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Στις «μεγάλες ευθύνες» της Ευρώπης και των γειτόνων μας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος «Κανένα παιδί μόνο» που αναφέρεται στην φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ξεπερνούν τις 4.500 και πάνω από 1000 αγνοούνται. Μόνο μία χώρα της ΕΕ δέχθηκε να πάρει έναν μικρό αριθμό όπως αποκάλυψε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Υπάρχει μία πληγή του προσφυγικού που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός. « Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα» συνέχισε. «Χωρίς κανέναν δίπλα τους και χωρίς ελπίδα μπροστά τους. Οι μικρές ψυχές του κόσμου δεν μπορεί να γίνονται θύματα των ενόχων του κόσμου».
Ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά και το πρωθυπουργικό γραφείο, την υπόθεση των ασυνόδευτων παιδιών. «Ξεκινώ με μία αυστηρή προειδοποίηση» τόνισε. «Όσοι εγκληματίες τολμούν να βασανίζουν και να εμπορεύονται παιδιά, να ξέρουν ότι το κράτος θα τους κυνηγήσει αμείλικτα. Και θα τους τιμωρήσει χωρίς οίκτο, σώζοντας τα αθώα πλάσματα από τα χέρια τους.»
Ως Εθνική Συντονίστρια όρισε μία γυναίκα με παιδεία, γνώση και μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου, την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο πλευρό της, θα βρίσκεται ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Κλειστά κέντρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον Γιώργο Αυτιά στον «Σκάι», ότι αντιλαμβάνεται και σέβεται τις διαμαρτυρίες και την αγωνία των κατοίκων. «Θέλω όμως να πω στους κατοίκους της Σάμου: Τι είναι καλύτερο; Να έχουν ένα ανοιχτό κέντρο στο οποίο μπαινοβγαίνουν ή ένα κλειστό κέντρο, φυλασσόμενο, στο οποίο θα ξέρουμε ποιος είναι ποιος ανά πάσα στιγμή;», αναρωτήθηκε.
Η εκτίμηση του είναι ότι με την αλλαγή του νόμου και του κλειστού τύπου κέντρα θα αρχίσουν οι μαζικές απελάσεις από τις αρχές του επόμενου χρόνου και η κατάσταση θα βελτιωθεί.
http://newpost.gr/-Χριστινα Κοραη