9 Δεκ 2019

Τραγωδία στη Νέα Ζηλανδία! Ένας νεκρός από την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε – Σοκ και δέος από τις πρώτες εικόνες

Το ηφαίστειο Ουακατάνε, στο νησί Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία, εξερράγη για πρώτη φορά από το 2001 και σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό η έκρηξή του έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο.
Το ηφαίστειο Ουακατάνε είναι το πιο ενεργό στη Νέα Ζηλανδία. Βρίσκεται στο νησί Γουάιτ και την ώρα της έκρηξης, κοντά στον κρατήρα του, περπατούσαν δεκάδες τουρίστες. Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσαν πως ένας άνθρωπος έχει ήδη χάσει τη ζωή του, ενώ εκφράζονται φόβοι πως δεν αποκλείεται ο απολογισμός να είναι πιο βαρύς.
Ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ήταν ένας από τους 23 που απομακρύνθηκαν από το νησί λίγα λεπτά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Είχε σοβαρά εγκαύματα και υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι παραμένουν στο νησί Γουάιτ και θεωρούνται αγνοούμενοι.
Την ώρα της έκρηξης του ηφαιστείου, στις 14:11 (τοπική ώρα), πιστεύεται πως ήταν στο νησί Γουάιτ ήταν 50 τουρίστες.

Εικόνες σοκ από τη Νέα Ζηλανδία

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από τη Νέα Ζηλανδία προκαλούν σοκ και δέος.
Τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί Γουάιτ λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου έχουν καταγράψει τις πρώτες σοκαριστικές στιγμές.
Μέσα σε ένα από τα πλοιάρια που μεταφέρει τουρίστες, κάποιος καταγράφει τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη και ο πανικός είναι διάχυτος. Κάποιος φωνάζει «μπείτε μέσα, μπείτε μέσα» στους τουρίστες για να τους προστατεύσει.
Ο Michael Schade ήταν στο νησί Γουάιτ μαζί με την οικογένειά του 20 λεπτά πριν την έκρηξη του ηφαιστείου. Ήταν ένας από τους τουρίστες που κατέγραψαν σοκαριστικές εικόνες!
Πυκνή λευκή στήλη ηφαιστειακής τέφρας, καπνού και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων ήταν ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Πλάνα από κάμερες πάνω στο ηφαίστειο κατέγραψαν περίπου έξι ανθρώπους να βαδίζουν πάνω στο χείλος του κρατήρα περίπου τις 14:10 τοπική ώρα (σ.σ. 03:10 ώρα Ελλάδας).
Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.
Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016.
Με πληροφορίες και από stuff.co.nz
https://www.newsit.gr/