7 Δεκ 2019

Τι απαντά το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Συστάσεις από ΗΠΑ και Συμβούλιο Ευρώπης προς τις ελληνικές Αρχές να παύσουν κάθε προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητάς τους...

Από τη
Μαρία Παναγιώτου
Aπάντηση στην επιστολή-φωτιά των Αμερικανών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους Ελληνες προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι έχουν καταθέσει εθελοντικά πληροφορίες για το σκάνδαλο Novartis στις αμερικανικές Αρχές, έστειλε ο Τζιανλούκα Εσπόζιτο, εκτελεστικός γραμματέας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
Στην απάντηση αυτή, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά η «δημοκρατία», ο κ. Εσπόζιτο επισημαίνει πως όσα καταγγέλλονται στην επιστολή του δικηγορικού γραφείου «Kohn, Khon & Colapinto, LLP» θα προσμετρηθούν -προφανώς αρνητικά- «στη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδος» σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφθοράς.
Το γραφείο «Kohn, Khon & Colapinto, LLP», το οποίο βρίσκεται στη λίστα με τα 50 καλύτερα δικηγορικά γραφεία στις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε θέματα προστασίας μαρτύρων, είχε στείλει τη συγκεκριμένη επιστολή την περασμένη εβδομάδα, εκτός από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, αλλά και στους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων.
Οι Αμερικανοί δικηγόροι ζητούσαν από τις ελληνικές Αρχές να «παύσουν» κάθε προσπάθεια να πληροφορηθούν τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ και να αποσύρουν το σχετικό αίτημα που έστειλαν στις αμερικανικές Αρχές. Ζητούσαν ακόμη από το Συμβούλιο της Ευρώπης να διεξαγάγει σχετική έρευνα στην Ελλάδα, καθώς οι κινήσεις αυτές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. «Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σ.σ.: νόμος για ξένες πρακτικές διαφθοράς).
Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Ελληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά, καταρρίπτοντας το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας.
Τι λέει ο Στίβεν Κον
Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον Στίβεν Κον (επικεφαλής στο συγκεκριμένο γραφείο), ο οποίος δήλωσε δυσαρεστημένος από την αντίδραση των ευρωπαϊκών Αρχών, καθώς πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει στήσει «κυνήγι μαγισσών» και «τρέχει» κρατική καμπάνια για την αποκάλυψη των μαρτύρων.
«Οι ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με την ελληνική κυβέρνηση και να τονίσουν πως κάθε προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων είναι παραβίαση των διεθνών νόμων και υπονομεύει τον στόχο των συμβάσεων κατά της διαφθοράς, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα. Επίσης, πιστεύουμε πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει αυτό το κυνήγι μαγισσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα και να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, αυτή η υπόθεση δημιουργεί προηγούμενο στην Ευρώπη για το αν οι κυβερνήσεις μπορούν να “τρέχουν'' κρατικές καμπάνιες για την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων ή για το αν οι συνθήκες κατά της διαφθοράς, για τις οποίες οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει, έχουν δύναμη» είπε. 
Σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ο κ. Κον δεν σταμάτησε να τονίζει πως είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που του δίνει ο νόμος, προκειμένου να προστατεύσει τους μάρτυρες που εκπροσωπεί, εάν οι ελληνικές Αρχές δεν αποσύρουν το αίτημά τους.
«Οποια ενέργεια κι αν κάνουμε από δω και πέρα, θα είναι σύμφωνη με τον διεθνή νόμο. Η θέση μας, όμως, εδώ στις ΗΠΑ είναι ότι καμιά πληροφορία για τους μάρτυρες, την οποία έχουν οι αμερικανικές Αρχές, δεν θα αποκαλυφθεί, εάν τους εκθέτει σε κίνδυνο αντιποίνων. Ανησυχούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανακατευτεί στην έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ. Θα περιμένουμε την αντίδραση των εισαγγελέων και του Αρείου Πάγου, καθώς δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο γράμμα μας, και αναλόγως θα δράσουμε».
Στην ερώτηση εάν οι αμερικανικές Αρχές γνωρίζουν την ενέργεια να σταλεί η συγκεκριμένη επιστολή στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο κ. Κον αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αφήνοντας έτσι όλα τα σενάρια ανοιχτά.
Οι μίζες
Είναι προφανές πως για εκείνον το σκάνδαλο Novartis είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, η διαλεύκανση της οποίας πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο. 
«Ακόμη και αν δόθηκαν μίζες μόνο σε γιατρούς» θα δηλώσει «αυτό σημαίνει πως οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν και προκάλεσαν οικονομικά προβλήματα σε όλους τους Ελληνες. Τέτοιες συμπεριφορές από τις φαρμακευτικές εταιρίες βλάπτουν τους πάντες και συμβάλλουν στη χρεοκοπία. Εάν κάποιος πληρώνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων, τότε αυτά τα παραπάνω χρήματα δεν χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες στην Υγεία. Η διαφθορά στο σύστημα Υγείας χτυπά στον πυρήνα της τη δημόσια ασφάλεια» καταλήγει.

http://www.dimokratianews.gr/