Γράφει ο Χάρις Κ. Λαμπρόπουλος.
Την παρέμβαση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων προκάλεσαν το δημοσίευμα του Piperata.gr και τηλεφωνική καταγγελία-αναφορά του εκδότη ..δημοσιογράφου Πάρι Κουρτζίδη, στις 20 Οκτωβρίου 2019, για την περιπέτεια του γνωστού δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη, ο οποίος βρέθηκε στο «αμαρτωλό» αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας για μια βεβαίωση και… κατέληξε κρατούμενος, επειδή υπερασπίστηκε ΑμεΑ κρατούμενη (παρανόμως), μόλις είδε να πέφτει θύμα αστυνομικής βίας!
Την είδηση έφερε στο φως το Documento.gr, καθώς ο γνωστός έγκριτος νομικός είναι δικηγόρος στην εφημερίδα και το σάιτ του Κώστα Βαξεβάνη. Αμέσως, ακολούθησε ρεπορτάζ από τον εκδότη – δημοσιογράφο του Piperata.gr, ο οποίος προκάλεσε και την άμεση παρέμβαση του Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο γνωστός ποινικολόγος, σήμερα (Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2019), αναγνωρίζει τον αμερόληπτο και αποτελεσματικό ρόλο του Εσωτερικών Υποθέσεων.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Απατσίδης στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί μία κοπέλα που ήταν παρανόμως κρατούμενη επί 4 ώρες και δεχόταν αστυνομική βία γιατί ήταν ΑμεΑ(!), βρέθηκε με… χειροπέδες στα χέρια!
Τελικά, με την παρέμβαση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ο κ. Απατσίδης απέδειξε με οπτικοακουστικό υλικό την ανεκδιήγητη αστυνομική βία ανδρών του ΤΑ Ομονοίας σε βάρος της ΑμεΑ. Μάλιστα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, καταγγέλλει την Άμεση Δράση, η οποία είχε ειδοποιηθεί και δεν παρενέβη ποτέ, αλλά και δύο αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ που δεν έκαναν το καθήκον τους, κι ενώ είχαν στα χέρια τους βίντεο το οποίο αποδείκνυε τι είχε συμβεί.
Επιπροσθέτως, στηλιτεύει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν μπει σε διαθεσιμότητα οι εν λόγω αστυνομικοί – δράστες!
Το Ιστορικό του συμβάντος…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως πλέον, ο κ. Απατσίδης, έγινε αυτόπτης μάρτυρας της αυθαίρετης, ανεκδιήγητης και καθ’ όλα παράνομης συμπεριφοράς των αστυνομικών οργάνων, εναντίον μιας κοπέλας με ψυχολογικά προβλήματα. Οι αστυνομικοί καθύβριζαν την κοπέλα και κάποιοι, μάλιστα, της φέρθηκαν με απίστευτα σοκαριστική βαναυσότητα.
Οι περιγραφές του κ. Απατσίδη για τη συμπεριφορά των αστυνομικών στην ανυπεράσπιστη κοπέλα είναι πραγματικά ανατριχιαστικές, φανερώνουν σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες το πιο απεχθές πρόσωπο της αστυνομικής βίας, είτε αυτή ασκείται εν μέση οδό, όπως συμβαίνει πολλάκις εσχάτως, είτε -ακόμα χειρότερα- στα αστυνομικά τμήματα και τα μπουντρούμια, θυμίζοντας, όχι κανονικότητα, αλλά πρακτικές που έρχονται στην καλύτερη των περιπτώσεων από τη φασιστική δικτατορία της επταετίας.
Στις διαμαρτυρίες του γνωστού δικηγόρου πέντε αστυνομικοί χωρίς διακριτικά, οι οποίοι κλήθηκαν επί τόπου, άρχισαν να τον προπηλακίζουν και να τον κακοποιούν φορώντας του, στη συνέχεια, και χειροπέδες, εφαρμόζοντας περιβόητο πλέον δόγμα του «νόμου και της τάξης».
Ο κ. Απατσίδης, με νέες αναρτήσεις του στο Twitter, σήμερα επαναλαμβάνει τις καταγγελίες του και την ολιγωρία της Άμεσης Δράσης, ενώ αναφέρει… ονόματα και διευθύνσεις, για τις αθλιότητες που συνέβησαν το βράδυ της 20ής Οκτωβρίου 2019 στο ΑΤ της Ομόνοιας, αλλά και την παράβαση καθήκοντος άλλων που προφανώς ήθελαν να συγκαλύψουν τους συναδέλφους τους…
Τι λέει ο νόμος γι’ αυτές τις περιπτώσεις
Σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου οι Δικηγόροι ανήκουν στα πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας ( όπως και οι συμβολαιογράφοι, νομάρχες, δήμαρχοι, κληρικοί κ.α.) σύμφωνα με το άρθρο 111 παρ.7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αλλά και με βάση το άρθρο 39 παρ. 2 και 3 του νόμου 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), και για αυτό δεν επιτρέπεται να κρατηθούν στο Αστυνομικό Τμήμα όταν έχουν συλληφθεί για αδίκημα που αποτελεί πλημμέλημα, προκειμένου να οδηγηθούν στο αυτόφωρο.
Πολλοί Δικηγόροι το θεωρούν αυτό ιδιαίτερο «προνόμιο» που κατέχουν σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες για αυτό και τους διακατέχει μια δόση υποβόσκουσας περηφάνιας ως προς αυτό τους το δικαίωμα.
Πως όμως θεμελιώνεται νομικώς το «προνόμιο» αυτό και ποια διάταξη πρέπει να επικαλείται ένας Δικηγόρος σε περίπτωση σύλληψης του;
Η εξαίρεση αυτή των δικηγόρων από την αυτόφωρη διαδικασία δεν προβλέπεται με συγκεκριμένη διάταξη από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αλλά σε συνδυασμό διατάξεων και πιο συγκεκριμένα από το άρθρο 111 παρ. 7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ( περί προσώπων που απολαύουν ειδικής δωσιδικίας) και των άρθρων 409 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχετικά με την αυτόφωρη διαδικασία.
Κόλαφος αποτελεί και η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Δημόπουλου, που ουσιαστικά θέτει φραγμό στο συχνό φαινόμενο κράτησης Δικηγόρου σε Αστυνομικό Τμήμα, επισημαίνοντας ότι όποιος παραγγέλλει ή εκτελεί μια τέτοια κράτηση για αυτόφωρο πλημμέλημα, είναι πολύ πιθανό να διωχθεί ποινικά ή πειθαρχικά.
Στην εγκύκλιο υπ. αριθμόν 1/2001 ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι:
«Για τα πρόσωπα που απολαύουν ειδικής δικαιοδοσίας και τα πλημμελήματα τους υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εφετείου, δεν εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Και τούτο διότι, είτε δεν προσάγονται στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου εκείνος να μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή τους σε δίκη, είτε δεν συνεδριάζει Εφετείο και δεν είναι δυνατή η συγκρότησή του αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα.
Στις περιπτώσεις αυτές, κατά τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο επ’ αυτοφώρω συλληφθείς για πλημμέλημα δεν πρόκειται να εισαχθεί σε δίκη κατά την αυτόφωρη διαδικασία, είναι ανεπίτρεπτη η κράτησή του. Επιβάλλεται η άμεση απόλυσή του, μετά τη βεβαίωση της ταυτότητάς του».