19 Δεκ 2019

Νέα κόλπα των Βρυξελλών για «παράταση» στο Brexit

Η αποχώρηση χωρίς εμπορική συμφωνία τρομάζει την Ε.Ε.
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν...
αστειεύεται με το Brexit και ήδη από την περασμένη Πέμπτη, οπότε πέτυχε τη θριαμβευτική εκλογική νίκη του, φροντίζει καθημερινά να το δείχνει με τις δηλώσεις του, γεγονός που προκαλεί «πονοκεφάλους» στις Βρυξέλλες, όπου φαίνεται πως συνεχίζει να υπάρχει αυτή η σχεδόν μόνιμη διάθεση για παιχνίδια καθυστερήσεων αναφορικά με την υπόθεση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. 
Για ακόμα μία ημέρα, χθες, στον βρετανικό Τύπο, εμφατικά καταγραφόταν το γεγονός πως ο «ΒοJo» άμεσα θα σπεύσει να τροποποιήσει το νομοσχέδιο της συμφωνίας του Brexit, ώστε να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την έξοδο, στις 31 Ιανουαρίου, του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια περίοδος χρονικά καθορισμένη, στη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθούν με το ευρωπαϊκό μπλοκ οι διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν τελικά τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Την περασμένη εβδομάδα, οι Βρετανοί ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το Brexit και θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει μπροστά. Αυτό ακριβώς έχουμε την πρόθεση να κάνουμε από αυτήν κιόλας την εβδομάδα» δήλωνε χθες εμφατικά πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, αναφερόμενη στην «επόμενη ημέρα».
Καμία έκπτωση
Ταυτόχρονα, ξεκαθάριζε πως η κυβέρνηση της χώρας δεν θα κάνει καμιά έκπτωση αναφορικά με όποιο αίτημα υπάρξει για παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020. Οπως είναι ήδη γνωστό, η συμφωνία διαζυγίου Βρετανίας - Ε.Ε. προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020, η οποία μπορεί όμως να παραταθεί έως δύο χρόνια, ώστε να αποφευχθεί απότομη ρήξη στις εμπορικές σχέσεις που θα απειλήσει με χάος την οικονομία, εάν οι δύο πλευρές δεν κατορθώσουν να καταλήξουν, εντός αυτής της προθεσμίας, σε συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση.
Ωστόσο, για να παραταθεί η περίοδος αυτή, το Λονδίνο θα πρέπει να διατυπώσει σχετικό αίτημα πριν από την 1η Ιουλίου 2020, κάτι που όμως ο Τζόνσον αρνείται πεισματικά πως θα συμβεί.
Το ενδεχόμενο αυτό, εντούτοις, ήδη προκαλεί ανησυχία στους ευρωγραφειοκράτες, μια και η περίοδος των 11 μηνών που απομένει (από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020) θεωρείται υπερβολικά βραχεία.
«Δεν τίθεται θέμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με οποιοδήποτε τίμημα» έχει προειδοποιήσει και ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που λογαριάζει όμως, καταπώς φαίνεται, χωρίς τον βρετανικό λαό και την εντολή εξόδου από την Ε.Ε. που έδωσε στον Τζόνσον.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ