20 Δεκ 2019

Γαλλικές «πλάτες» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία: Οκτώ εταιρείες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Naval Group

Μεγάλα νέα για τις αμυντικές εταιρείες της Ελλάδας, μετά την πληροφορία ότι ο γαλλικός όμιλος Naval Group, μετά από εκτεταμένες βιομηχανικές έρευνες θα ..
συμπεριλάβει οχτώ ελληνικές αμυντικές εταιρείες στην παγκόσμια αλυσίδα του, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Αυτές οι εταιρείες πρόκειται να είναι εγγεγραμμένοι προμηθευτές του γαλλικού κολοσσού και θα αφορούν ελληνικά αμυντικά προϊόντα και πρόκειται για τις παρακάτω εταιρείες:
AKMON SA: η οποία ασχολείται με την κατασκευή, αναβάθμιση και ανακατασκευή καλωδιώσεων και καλωδίων για αεροδιαστημική χρήση, ηλεκτρομηχανικών συγκροτημάτων, συναρμολόγηση συστημάτων τηλεπικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για εφαρμογές άμυνας.
ELFON: Η εταιρεία ειδικεύεται στην κατασκευή καλωδίων, και ηλεκτρομηχανολογικών συγκροτημάτων. Παρέχει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ανάδοχους παγκόσμιας κλάσης για ναυτικές, αεροπορικές και διαστημικές εφαρμογές. Η εταιρεία παρέχει πολύπλοκα έργα που απαιτούν σχεδιασμό, κατασκευή και συναρμολόγηση συστημάτων.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.: Η εταιρεία κατασκευάζει και εγκαθιστά ευρύ φάσμα καλωδίων ισχύος, οπτικών ινών αλλά και σύνθετα καλώδια. Ασχολείται σε παγκόσμιο επίπεδο και με διαχείριση δικτύων, κατασκευαστικές εταιρείες και πωλητές.

IDE INTRACOM: Η εταιρεία είναι πάροχος συστημάτων ηλεκτρονικών, επικοινωνιών,  και υβριδικών ενεργειακών συστημάτων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Συμμετέχει σε σειρά διεθνών προγραμμάτων ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστές.
ΜΕΤΚΑ: Οι βιομηχανικές δραστηριότητες της εταιρείας επικεντρώνονται στην κατασκευή βαρέων  και πολύπλοκων μεταλλικών κατασκευών σε εφαρμογές ενέργειας, υποδομών και άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ασκεί κυρίως  συμπαραγωγικές και κατασκευαστικές υπεργολαβίες με κορυφαίους προμηθευτές διεθνών αμυντικών εξοπλισμών, έχοντας  κατασκευαστική εμπειρία στους τομείς  συστημάτων για χερσαίες πλατφόρμες  αλλά και υποβρυχίων.
MEVACO: Η εταιρεία ασχολείται με τεχνολογία αιχμής στον τομέα της κατασκευής μετάλλων (διάτρηση, κοπή με λέιζερ, κάμψη, συγκόλληση, κατεργασία, βαφή, συναρμολόγηση ανθρακούχου χάλυβα, ανοξείδωτου χάλυβα ή αλουμινίου) για σχεδόν οποιοδήποτε τύπο και μέγεθος μεταλλικών προϊόντων (από μεμονωμένα εξαρτήματα μέχρι σύνθετα ηλεκτρομηχανολογικά συγκροτήματα), με βάση τις απαιτήσεις του πελάτη.
MILTECH HELLAS S.A: Η MILTECH είναι μια αμυντική βιομηχανία με εξειδίκευση στον τομέα των συστημάτων υψηλής θερμικής απεικόνισης, των ραδιοφωνικών εξαρτημάτων, συστημάτων αεροηλεκτρονικής, ιμάντων αεροσκαφών και άλλων εφαρμογών ηλεκτρονικών ειδικής χρήσης.
TELETEL: Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού και υλικού καθώς και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για σημαντικές διεθνείς αμυντικές τηλεπικοινωνιακές και αεροδιαστημικές βιομηχανίες.
Αυτές οι 8 ελληνικές εταιρείες θα διευρύνονται κάθε φορά που ο γαλλικός κολοσσός θα χρειάζεται μια συγκεκριμένη ικανότητα ή προϊόν προς πώληση.
Οι ευκαιρίες θα περιλαμβάνουν τόσο τα γαλλικά όσο και τα εξαγωγικά προγράμματα και ειδικότερα τις γαλλικές φρεγάτες (FDI) Belhara, που συζητούνται επί του παρόντος για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η Naval Group προετοιμάζει επίσης νέες συναντήσεις με την ελληνική βιομηχανία στις αρχές του 2020, για να ολοκληρώσει την επεξεργασία και την αξιολόγηση περίπου 20 άλλων υποψηφίων εταιρειών, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην αλυσίδα εφοδιασμού στις αρχές του επόμενου έτους.
Πρόκειται σαφέστατα για μια πολύ θετική είδηση που αφορά την ελληνική βιομηχανία γενικά και τις συμμαχίες που θα κτίσει αυτή με κολοσσούς, ώστε να βρουν δουλειά πολλά ελληνικά μυαλά εντός της χώρας, χωρίς να χρειάζεται να μετοικήσουν στο εξωτερικό, φέρνοντας παράλληλα τεχνογνωσία και χρήμα στην Ελλάδα.