Όλα έγιναν εξαιτίας νομοσχεδίου με το οποίο διαφωνεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και το οποίο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο προσπάθησαν να εμποδίσουν.
Ο νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής στο Μαυροβούνιο, προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι εκκλησίες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918. Την χρονολογία αυτή, το Μαυροβούνιο έχασε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων.
Σύμφωνα με τη σερβική εκκλησία, τον κυριότερο θρησκευτικό θεσμό του Μαυροβουνίου, ο νόμος αυτός για την «θρησκευτική ελευθερία» θα καταλήξει στη λεηλάτηση των μοναστηριών και των εκκλησιών. Η σερβική εκκλησία κατέχει εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στη χώρα, όπου το 72% των 620.000 κατοίκων είναι ορθόδοξοι.
Αδιανόητες εικόνες στο Μαυροβούνιο
Καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή χθες, οι 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου απειλούσαν να προκαλέσουν επεισόδια, μέχρι και να πάρουν τα όπλα, εάν υιοθετείτο ο νόμος. Κάλεσαν δε τους υποστηρικτές τους να αποκλείσουν τους δρόμους σε ολόκληρο το Μαυροβούνιο.
Μετά την απόρριψη των τροπολογιών τους από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου πέταξαν κροτίδα στην αίθουσα της Βουλής, πλαστικά μπουκάλια, βανδάλισαν τα έπιπλα και τα μικρόφωνα και προσπάθησαν να επιτεθούν στους βουλευτές της πλειοψηφίας, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν επί τόπου.
Μετά τα επεισόδια και την σύλληψη των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία υιοθέτησε τον νόμο με 45 ψήφους.
Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι δεν περιμένει εκτροπή της κατάστασης στην χώρα. «Καταδικάζω την ενέργεια (τα επεισόδια στο κοινοβούλιο), είναι ανεύθυνο απέναντι στους άλλους βουλευτές και απέναντι στους πολίτες του Μαυροβουνίου, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί πολύτιμη εμπειρία και ότι αυτού του είδους τα περιστατικά δεν θα επαναληφθούν», δήλωσε.
Ένταση επικράτησε και εκτός της Βουλής στο Μαυροβούνιο. Στην Ποντγκόριτσα, το κέντρο της πόλης ήταν αποκλεισμένο από την αστυνομία για να εμποδισθούν οι διαδηλωτές και μέλη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.
Το ζήτημα είναι ευαίσθητο για το Μαυροβούνιο και ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς να εκφράσει την στήριξή του προς την «ανανέωση» της αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας, που επιχειρεί την αναμόρφωσή της από το 1993 και δεν έχει αναγνωρισθεί από τις ορθόδοξες εκκλησίες.
Το Μαυροβούνιο, πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, έγινε ανεξάρτητο από τη Σερβία το 2006.