4 Δεκ 2019

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του PIPERATA.GR που χρήζει παρέμβασης ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ: Απευθείας αναθέσεις του ΑΔΜΗΕ σε συγγενείς και φίλους! (έγγραφα-φωτιά)

Όπως προκύπτει από παρακάτω έγγραφα-ντοκουμέντα στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., γίνεται πάρτι κατάτμησης έργων ..
(υπηρεσιών και προμηθειών), προκειμένου να καταλήγουν σπαστά με απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς και ημέτερους, αλλά και παράτυπες ή και παράνομες απευθείας αναθέσεις ακόμη και για εκατομμυρίων ευρώ!
…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη
Το ότι το επίμαχο ρεπορτάζ χρήζει παρέμβασης εισαγγελέα, αλλά και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δεν χωρεί καμία απολύτως αμφιβολία.
Και, σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη ανήκει στην εκάστοτε διοίκηση και εξουσία. Πόσω μάλλον όταν αποδεικνύεται -όπως αποκαλύπτουν τα Piperata.gr με το παρόν αποκλειστικό ρεπορτάζ- πως σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων έχουν επανειλημμένα διαπραχθεί, είτε έχοντας την υπογραφή της διοίκησης, είτε είναι σε γνώση, αν όχι και κατ’ εντολή της!
Ο λόγος γίνεται για τη σημερινή διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία, πάντως, έχει αναλάβει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και η θητεία της λήγει το 2022, ενώ πληροφορούμαστε ότι χαίρει της εκτίμησης των μετόχων – Κινέζων!
Διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. είναι ο Μανούσος Μανουσάκης. Ο εν λόγω κύριος έχει απασχολήσει και πάλι την επικαιρότητα, όχι μόνο γιατί ήταν μέσα στα 5 «golden boys» της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και γιατί η διοίκηση του, όπως όλα δείχνουν, έχει αναγάγει σε… «επιστήμη»(!) τις απευθείας αναθέσεις -συνολικά μέχρι σήμερα- πολλών εκατομμυρίων ευρώ!
Δύο χρόνια πριν αναλάβει CEO στον ΑΔΜΗΕ, ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Τουρισμού. Τον Ιούλιο του 2015, όμως, είχε υποβάλει την παραίτηση του από τη θέση του ΓΓ στο παραπάνω υπουργείο, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του για τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών.
Ακόμη πιο πριν ήταν διευθυντής του γραφείου του υπουργού Γ. Σταθάκη, ήτοι άνηκε στους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του. Κι επειδή, ταυτόχρονα, είχε τοποθετηθεί ως μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ του ΟΤΕ, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Το 2017, όμως, προκειμένου να του περάσει ο καημός για τη συμφωνία με τους δανειστές, ανέλαβε τον μετασχηματισμό ΑΔΜΗΕ και της ενεργειακής αγοράς, καθώς και τα μεγάλα έργα των διασυνδέσεων, φτιάχνοντας παράλληλα άριστες σχέσεις με τους Κινέζους μετόχους.
Στις αρχές του 2019, επειδή, το όραμα και τα σχέδια του δεν μπορούσαν να γίνονται και να χωρούν στα περιορισμένα τετραγωνικά των παλαιών γραφείων του ΑΔΜΗΕ, μετά από διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία εξαγόρασε το κτίριο πάνω από το Lidl, στη Γέφυρα Ροσινιόλ στον Κηφισό, το οποίο αποτελείται από τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ.
Το κτίριο, πρώην ιδιοκτησίας Λαναρά, αγοράστηκε με τίμημα περίπου 12 εκατ. ευρώ και με διαδικασίες-εξπρές. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι για την ανακαίνισή του το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 800.000 ευρώ!
Σκοπός της αγοράς; Να στεγαστούν οι δύο νέες θυγατρικές του ΑΔΜΗΕ που συστάθηκαν με την ευκαιρία της υλοποίησης της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ένα πρότζεκτ που έχει προκαλέσει πονοκεφάλους, αλλά και πολλά ερωτηματικά για τον οδικό χάρτη που ακολουθεί, καθώς και κάποιες από τις διευθύνσεις της εταιρείας.
Οι δύο θυγατρικές είναι η Αριάδνη Interconnection, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, και η Grid Telecom, που είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τις οπτικές ίνες, οι οποίες «τρέχουν» πάνω στα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ.
Επισημαίνεται ότι για τις οπτικές ίνες με αφορμή τη διασύνδεση με την Κρήτη θα υπάρξει αυτόνομο έργο και επ’ αυτού κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν γίνεται πάνω στο ίδιο καλώδιο. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα… Οπότε, μάλλον, θα πρέπει να επανέλθουμε με ξεχωριστό ρεπορτάζ.
Παρότι είναι κάπως νωπές ακόμη οι μνήμες από την προκλητική στάση της προηγούμενης διοίκησης (είχε παραιτηθεί λόγω σκανδαλωδών αμοιβών), η καρέκλα του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να προσελκύει μάνατζερ με ροπή στην πολυτέλεια και στο χρήμα. Τώρα, βλέπουμε και στις απευθείας αναθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, για τη διαρρύθμιση των χώρων του νέου κτιρίου της διοίκησης, η εταιρεία αποφάσισε να προβεί σε απευθείας ανάθεση κατ’ αρχάς για την Αρχιτεκτονική Μελέτη.
Η παραπάνω (η πρώτη) αφορά στην αρχιτεκτονική προμελέτη του κτιρίου και τη μελέτη σχεδιασμού του 3ου ορόφου. Το κόστος για αυτήν ανήλθε στο ποσό των 19.500 ευρώ (22 Μαΐου 2019) και ανάδοχος ήταν η «Αρχιτεκτονική Ομάδα» Β. Παπανδρέου, Β. Τζώρα, Κ. Τσακμάκη.
Η δεύτερη (παραπάνω) αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη σχεδιασμού του 1ου και 2ου ορόφου. Το κόστος αυτής ανήλθε στο ποσό των 16.000 ευρώ (προσφορά 23 Μαΐου 2019). Ανάδοχος ήταν και πάλι η «Αρχιτεκτονική Ομάδα» Β. Παπανδρέου, Β. Τζώρα, Κ. Τσακμάκη.
Ποιες είναι οι παρατυπίες:
  • Η υπηρεσία «έσπασε» σε δύο τμήματα. ώστε να μη ξεπερνά κάθε μία τις 20.000 ευρώ και η έγκριση τής απευθείας ανάθεσης να γίνει από τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, κυρία Ε. Στεφανάκου.
  • Δεν προηγήθηκε διαγωνισμός, ούτε καν έρευνα αγοράς.
  • Το τίμημα των προσφορών πως προκύπτει ότι είναι «εύλογο» και ως εκ τούτου δεν έγινε διαπραγμάτευση για τη μείωση του, όπως προβλέπεται από τις απευθείας αναθέσεις;
  • Οι αναρτήσεις των εγκρίσεων ανάθεσης στο ΚΗΜΔΗΣ γιατί έγιναν με καθυστέρηση μηνών, την 20η Νοεμβρίου 2019, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου επί των εγγράφων;
Στο μεταξύ, τι θα πει «Αρχιτεκτονική Ομάδα»; Τι ακριβώς είναι; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των μελών της συγκεκριμένης ομάδας;
Το πιο βασικό και σκανδαλώδες είναι ότι μέλος στην ομάδα αυτή είναι η κυρία Βασιλική Τζώρα, η οποία τυγχάνει(;) να είναι αδελφή της κυρίας Φένιας Τζώρα, που με τη σειρά της τυγχάνει να είναι μία εκ των νομικών συμβούλων του περιβόητου Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ! Του κ. Μανούσου Μανουσάκη!
Αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία ήταν σε γνώση, αν όχι κατ’ εντολή, της ανώτερης ιεραρχίας. Ήτοι, της διεύθυνσης ΔΑΔΥ: Ι. Βρεττός (Γεν. Δ/της Ανθρώπινου Δυναμικού και Νομικών Υπηρεσιών), Ι. Ρουσσόπουλος (αν. Γεν. Δ/της των Οικονομικών Υπηρεσιών) και Μ. Μανουσάκης (Διευθύνων Σύμβουλος).
Κι όμως, η Διεύθυνση Οικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών που έχει την πρώτη ευθύνη για τον έλεγχο των διαδικασιών, δεν εντόπισε καμία παρατυπία ή παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων. Τυχαίο; Σοβαρότατη παράλειψη και λάθος, μόνο;
Αφού ολοκληρώθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη, καλούνται να υποβάλλουν προσφορές για την προμήθεια γυάλινων διαχωριστικών, προϋπολογισμού 19.950 ευρώ (!), «δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία γυάλινων διαχωριστικών που συνάδουν με τη λειτουργική και αισθητική προσέγγιση της κατασκευής». Έτσι ακριβώς αναφέρεται η περιγραφή στο εγκριτικό έγγραφο. Συγκεκριμένα οι: Asset Office Interiors και Dekko Interiors.
«Μειοδότης» αναδεικνύεται η Asset Office Interiors με τίμημα 19.000 ευρώ (προσφορά στις 21 Ιουνίου 2019), έναντι 23.004 που προσέφερε η άλλη εταιρεία, η Dekko Interiors.
Εν τούτοις, ακολουθούν δύο ακόμη «συμπληρωματικές» προμήθειες διαχωριστικών στον ίδιο προμηθευτή με απευθείας ανάθεση, ύψους 10.650 ευρώ (προσφορά την 1η Ιουλίου 2019) και 10.500 ευρώ (προσφορά την 3η Ιουλίου 2019).
Το συνολικό κόστος για αυτές τις προμήθειες έφθασε τις 40.150 ευρώ (πέραν των πιο πάνω υπηρεσιών που συνολικά ήταν 35.500 ευρώ), πλέον ΦΠΑ. Δηλαδή, υπερδιπλάσιο της αρχικής προμήθειας που έγινε ο διαγωνισμός (19.950).
Επαναλαμβάνεται, λοιπόν, η ίδια διαδικασία «σπασίματος», σε τρία τμήματα αυτή τη φορά (στις υπηρεσίες ήταν στα δύο), κάτω των 20.000 ευρώ έκαστο (πλέον ΦΠΑ). Γιατί, όμως;
Η αρχιτεκτονική μελέτη της ομάδας στην οποία ήταν και η αδελφή της νομικής συμβούλου του CEO του ΑΔΜΗΕ, που πληρώθηκε αδρά (και σπαστά!), δεν προέβλεπε τις ακριβείς ανάγκες σε γυάλινα διαχωριστικά; Γιατί έσπασε στα τρία η προμήθεια;
Εντύπωσε δε προκαλεί το γεγονός ότι στα εγκριτικά έγγραφα δεν αναφέρονται το είδος, οι ποσότητες και οι διαστάσεις των διαχωριστικών που αφορά η προμήθεια.
Μετά, ήρθε και η προμήθεια επίπλων γραφείου. Πάλι με απευθείας ανάθεση. Σε τέσσερις φάσεις αυτή τη φορά! Ποιος πήρε και τις τέσσερις δουλειές; Αυτός που πλειοδότησε στο «διαγωνισμό» των γυάλινων διαχωριστικών. Δηλαδή προμηθευτής σε αυτή την περίπτωση ήταν αυτός που «έχασε» πιο πριν: Η εταιρεία Dekko Interiors.
Συνολικό κόστος αυτής της προμήθειας, που έσπασε κι αυτή για να μπορέσει να δοθεί με απευθείας ανάθεση: 55.224 ευρώ!
Από όλα τα παραπάνω, αλλά και γενικώς από το ρεπορτάζ, τα πάντα συνομολογούν ότι υπήρξε προειλημμένη απόφαση για την προμήθεια των υλικών και η κατανομή τους σε έκαστο εκ των δύο προεπιλεγμένων συμμετεχόντων. Η δουλειά, σε απλά ελληνικά, στήθηκε και μοιράστηκε… Οπότε, δεν έμεινε κανένας δυσαρεστημένος και παραπονεμένος…
Άλλωστε, από τη διαδικασία, προκύπτουν το πιο εύλογα ερωτήματα:
  • Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή για τη συμμετοχή στο «διαγωνισμό» που αφορά στην προμήθεια των γυάλινων διαχωριστικών;
  • Γιατί περιορίστηκε η διαδικασία σε δύο μόνο συγκεκριμένες εταιρείες, τη στιγμή που στην αγορά δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις; (Αρκούσε και μια απλή αναζήτηση στο Google για να τους βρίσκατε).
Το γεγονός ότι στο «διαγωνισμό» για τα γυάλινα χωρίσματα «μειοδότησε» και ανέλαβε την προμήθεια η Asset Office Interiors, ενώ την αντίστοιχη για την προμήθεια των επίπλων ανέλαβε, ως εκ θαύματος, με απευθείας ανάθεση πάλι(!), η δεύτερη συμμετέχουσα, η εταιρεία Dekko Iteriors, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν αποτέλεσμα προειλημμένων αποφάσεων, άνωθεν, προκειμένου να ευνοηθούν οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες.
Αυτό που μένει να εξεταστεί είναι αν οι εν λόγω εταιρείες ανέλαβαν κάτι άλλο κατά τις προεκλογικές περιόδους, το οποίο ενδεχομένως συμψηφίστηκε. Άλλως, η ευθύνη των παρατυπιών και των παρανομιών περιορίζεται μόνο σε επίπεδο ΑΜΗΕ. Αλλά σε κάθε περίπτωση χρήζει άμεσης παρέμβασης εισαγγελέα και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Οι απευθείας αναθέσεις και το παιχνίδι των Κινέζων
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν και άλλες απευθείας αναθέσεις, όπως και οι επιλογές των στελεχών της εταιρείας σε κρίσιμα έργα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ανάθεση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της διασύνδεσης Περάματος – Σαλαμίνας στην Prysmian Powerlink, καθώς και η πρόταση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ύψους περίπου 400.000 ευρώ(!), με απευθείας ανάθεση στην κινεζική εταιρεία China Sinogy Electric Engineering.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, αν η συμβουλευτική υπηρεσία γινόταν εσωτερικά, το κόστος δεν θα ξεπερνούσε το ποσό των 20.000 ευρώ!
Πώς έγινε η επίμαχη απευθείας ανάθεση στο πρώτο έργο; Τον περασμένο Απρίλιο, το Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να αυξήσει την ποσότητα των υπογείων, υποβρυχίων καλωδίων 150 KV και λοιπών υλικών που είχαν προβλεφθεί για το έργο της διασύνδεσης Ανδρος – Λιβάδι και Ανδρος – Τήνος στο πλαίσιο της σύμβασης με την εταιρεία Prysmian Powerlink. Η αξία του έργου ανήλθε περίπου στο ύψος των 3 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι το ποσό της αρχικής σύμβασης στα 25 εκατ. ευρώ.
Έναν μήνα αργότερα και με αφορμή προβλήματα και ένα βεβαρημένο ιστορικό βλαβών (πάνω από 10 χρόνια) που παρουσίαζε το καλώδιο μεταξύ Περάματος – Σαλαμίνας, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να δώσει με απευθείας ανάθεση το έργο της αναβάθμισης της επίμαχης διασύνδεσης πάλι στην Prysmian Powerlink με τη διαδικασία του επείγοντος και με αιτιολογία ότι υπήρχε απόθεμα καλωδίου, το οποίο προέκυψε από την προηγούμενη επέκταση της σύμβασης (Ανδρος – Λιβάδι και Ανδρος – Τήνος).
Ο ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσει το έργο επικαλέστηκε την ύπαρξη κατάλληλου καραβιού πόντισης της Prysmian, κοντά στην περιοχή, αλλά και τη συμβατότητα του καλωδίου με τη μεθοδολογία πόντισης που χρησιμοποιεί η εν λόγω εταιρεία.
Η επέκταση όμως της σύμβασης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δημιούργησε πρόβλημα για το έργο Ανδρος-Λιβάδι και Ανδρος – Τήνος, αφού υπήρξε απώλεια της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ δεδομένου ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες προέγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ για παρόμοιους λόγους έχουν βγει και άλλες συμβάσεις, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ(!)ΑΠΟΚ, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από την καταβολή των τελών χρήσης του συστήματος.
ΥΓ.: Τα στοιχεία που αναδεικνύουν τα Piperata.gr και αναφέρονται παραπάνω είναι δημόσια αναρτημένα (πλέον, έστω και με καθυστέρηση μηνών), επομένως δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Μπορεί κάλλιστα κανείς να ανατρέξει στο ΚΗΜΔΗΣ – ΔΕΙΤΕ εδώ
ΥΓ.(2): Τα Piperata.gr όπως έχουν ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και το αποδεικνύουν καθημερινά, πόσω μάλλον με το παρόν ρεπορτάζ, όταν υπάρχουν στοιχεία κατά του δημοσίου συμφέροντος αναδεικνύουν και αποκαλύπτουν το θέμα, χωρίς εξαιρέσεις, όποια και όποιον αφορά, όποια και όποιον θίγεται. Γράφουμε και προβάλλουμε κάθε τι θετικό για οποιονδήποτε. Είτε λέγεται Μητσοτάκης, είτε λέγεται Τσίπρας. Είτε έχει να κάνει με τον Μαρινάκη, είτε έχει να κάνει με τον Βαρδινογιάννη, τον Σαββίδη, τον Κόκκαλη, τον Μελισσανίδη κοκ. 
Όμως, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν και για τίποτα! Δεν φοβόμαστε τίποτα και κανένα! Γιατί πολύ απλά δεν εξαρτιόμαστε από τίποτα και από κανέναν. Όπως και να λέγεται. Κι αυτό το αποδεικνύουμε. Προσωπικά, αλλά και οποιοδήποτε μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας του ομίλου RP Media, με καθημερινό αγώνα υπέρ της αλήθειας, της δημοκρατίας και του δημοσίου συμφέροντος. Κι ας λένε οι κακοπροαίρετοι, οι βαλτοί από τους θιγόμενους, οι αφελείς, οι πωρωμένοι και οι εγκάθετοι από τους αντιπάλους μας ότι έχουμε εμμονές. Γιατί έχουν δίκιο. Ναι! Έχουμε: Ενάντια στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στη ρεμούλα, στην απάτη, στην αδικία, στα παραδικαστικά κυκλώματα, στα ναρκωτικά, στην παιδεραστία, στη βία, στο τραμπουκισμό, στο φασισμό και σε κάθε μορφή εγκληματικής οργάνωσης. 
Κάθε υπόθεση για την οποία έχουμε στοιχεία και κάνει ρεπορτάζ, τη φθάνουμε μέχρι τέλους… Ακόμη κι αν χρειάζεται -ή υπάρχει εξέλιξη- να γράφουμε καθημερινά και αδιάκοπα. Αυτή είναι η υποχρέωση μας απέναντι σας. Αυτό επιτάσσει το λειτούργημα μας. Δεν εξαγοραζόμαστε ούτε με διαφήμιση! Τρανό παράδειγμα ότι, αποκαλύπτουμε μεμπτά ακόμη και για αυτούς που έχει τύχει την ίδια ώρα του δημοσιεύματος μας -σε βάρος τους- να διαφημίζονται στα Piperata.gr ή σε άλλο μέσο του ομίλου μας.  
ΥΓ.(3): Αληθεύει ότι οι Κινέζοι – μέτοχοι έχουν στείλει στο Μαξίμου επιστολή στήριξης υπέρ του Μανούσου Μανουσάκη, ζητώντας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τον διατηρήσει στη θέση CEO του ΑΔΜΗΕ; 
https://www.piperata.gr/