21 Ιαν 2020

AYTOKΤΡΑΤΟΡΑΣ θελει να γινει .....Αλλάζει το Σύνταγμα ο Πούτιν για να κυβερνά για πάντα – Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση

Συνταγματική αναθεώρηση επιδιώκει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι στόχος του είναι να κυβερνά δια βίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ..
κατέθεσε μια σειρά από τροπολογίες με τις οποίες η Κρατική Δούμα αποκτά το δικαίωμα να ορίζει τον πρωθυπουργό, τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.
Σύμφωνα με τις τροπολογίες του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατικών οργάνων εξουσίας μπορούν να είναι πολίτες ηλικίας όχι μικρότερης των 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ξένη υπηκοότητα, άδεια παραμονής, «ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής τους σε άλλο κράτος».
Επίσης προτείνεται να γίνουν πιο αυστηρές οι απαιτήσεις προς τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, καθώς θα πρέπει να ζουν στην Ρωσία για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών (σήμερα το Σύνταγμα προβλέπει διάστημα 10 ετών) και να μην έχουν αποκτήσει ποτέ ξένη υπηκοότητα.
Η απαίτηση να μην έχει κανείς ξένη υπηκοότητα, δεν αφορά τους κατοίκους της Κριμαίας.
Όρια ηλικίας θα υπάρξουν και για τα μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης.
Μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) θα μπορεί να γίνει Ρώσος πολίτης ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ για τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) το όριο ηλικίας παραμένει το ίδιο 21 ετών και άνω.
Εκτός των άλλων προτείνεται να αφαιρεθεί η διατύπωση που λέει ότι δεν μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος για δύο «κατά σειρά» θητείες.
Μια από τις πιο σημαντικές τροπολογίες είναι αυτή που αφορά στο καθεστώς του Κρατικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος Πούτιν προτείνει να θεσπισθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα του προέδρου να διαμορφώνει το Κρατικό Συμβούλιο.
Ο θεσμός του Κρατικού Συμβουλίου δημιουργείται για την «συντονισμένη λειτουργία των οργάνων κρατικής εξουσίας», για τον καθορισμό των βασικών κατευθύνσεων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, καθώς και της κοινωνικό-οικονομικής πολιτικής.
Παράλληλα στις προτεινόμενες από τον πρόεδρο Πούτιν τροπολογίες, λείπει η διατύπωση ότι ο πρόεδρος είναι επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος προτείνει επίσης οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας να διορίζονται ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).
Εκτός των άλλων, ο πρόεδρος Πούτιν είχε προτείνει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η προτεραιότητα του ρωσικού Συντάγματος έναντι των διεθνών συμφωνιών στην ρωσική επικράτεια.

Οι Ρώσοι θα ψηφίσουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα συνολικά

Η ψηφοφορία σε πανεθνική κλίμακα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενδέχεται να διεξαχθεί μετά την ψήφιση του νόμου από τη βουλή και οι Ρώσοι πολίτες θα ψηφίσουν το κείμενο στο σύνολο του, δήλωσε στο Ria Novosti o πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αντρέι Κλίσας.
«Θα ακολουθήσουμε τις αρχές της διαφάνειας, της προσβασιμότητας, της διαύγειας κατά την ψηφοφορία» δήλωσε στο Ria Novosti ο Αντρέι Κλίσας.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η ρωσική αντιπολίτευση που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να διοργανώσει τον επόμενο μήνα μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για τις οποίες η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι του εξασφαλίζουν το δικαίωμα να κυβερνά εφ’ όρου ζωής.
Ο πολιτικός Ιλιά Γιάσιν, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι η αντιπολίτευση θα υποβάλει αίτηση στον Δήμο της Μόσχας για να της δοθεί άδεια να πραγματοποιήσει στις 29 Φεβρουαρίου πορεία στην μνήμη του δολοφονηθέντος πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ.
«Θα είναι μια πολιτική πορεία, βασικός στόχος της οποίας θα είναι να διακηρύξει την εναλλαγή στην εξουσία και να διαμαρτυρηθεί κατά του σφετερισμού της εξουσίας.
»Τελικά αυτό ήταν που επεδίωκε ο Μπορίς Νεμτσόφ και για αυτό έδωσε την ζωή του», έγραψε ο Γιάσιν και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την απόφαση για την διεξαγωγή πορείας με συνθήματα κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης την οποία πρότεινε ο πρόεδρος Πούτιν, έλαβε η οργανωτική επιτροπής της πορείας στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της οργάνωσης «Σολιντάρνοστι» (Αλληλεγγύη), του Ιδρύματος του Αλεξέι Ναβάλνι κατά της Διαφθοράς, του κόμματος «Γιάμπλακο» , του κόμματος «ΠΑΡΝΑΣ» , του Φιλελευθέρου Κόμματος και του «Κόμματος των Αλλαγών».
Την Κυριακή στη Μόσχα διοργανώθηκε αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του δικηγόρου Στανισλάβ Μαρκέλοφ και της δημοσιογράφου Αναστασία Μπαμπούρινα.
Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους το Σύνταγμα της Ρωσίας διαμαρτυρόμενοι κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης.
Οι Αρχές προειδοποίησαν τους διαδηλωτές ότι η συμμετοχή σε πορεία με συνθήματα που δεν έχουν εγκριθεί μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του νόμου.
Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης συνελήφθησαν περισσότερα από 10 άτομα.