20 Ιαν 2020

Υπογραφές εκατομμυρίων ανάβουν… φωτιές στον πρόεδρο της ΕΥΑΘ!

Καίρια ζητήματα λειτουργίας του ΔΣ, και μάλιστα εν αγνοία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, συνιστούν οι υπογραφές του προέδρου της ΕΥΑΘ Άγι Παπαδόπουλου σε τρεις συμβάσεις...
που αφορούσαν το διάστημα 16 Σεπτεμβρίου 2019 έως 3 Οκτωβρίου 2019.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΑΘ ΑΕ της 29ης Αυγούστου 2019 (αρ. Απόφ. 330/2019), αποφασίστηκε η συγκρότησή του σε Σώμα. Σύμφωνα με αυτήν προκύπτει ότι εκτελεστικά μέλη είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νάρκισσος Γεωργιάδης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος, Ιωάννης Παπαϊωάννου. Πρόεδρος ορίστηκε ο Άγις Παπαδόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος. Επομένως, δικαίωμα υπογραφής συμβάσεων εκ του νόμου (Ν. 3016/2002) ορίζεται ότι έχει μόνον ο διευθύνων σύμβουλος Νάρκισσος Γεωργιάδης και σε περίπτωση απουσίας του ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Παπαϊωάννου. Για τραπεζικές συναλλαγές δικαίωμα έχουν επιπλέον ο διευθυντής Οικονομικού, Δημήτριος Αλεξανδρής, και ως αντικαταστάτριά του η προϊσταμένη λογιστηρίου, Μαργαρίτα Μπαζιώτα.
Ωστόσο, σε τρεις, τουλάχιστον, περιπτώσεις συμβάσεων υπογράφει μόνον ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος. Πρόκειται για τη σύμβαση «υποστήριξης μελετών και έργων στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΥΑΘ» που είχε εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΥΑΘ επί θητείας του Ιωάννη Κρεστενίτη (αρ. Απόφ. 181/08.05.2019) ύψους 1.322.500 (χωρίς ΦΠΑ), τη σύμβαση για την «Ενίσχυση – Επισκευή του υδαταγωγού Αραβησσού», ποσού 3.367.997,89 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με δικαίωμα προαίρεσης 1.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ)και την τρίτη, που αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019. Χαρακτηριστικό είναι σε όλες τις περιπτώσεις οι συμβάσεις υπογράφηκαν εν αγνοία του διευθύνοντος συμβούλου Νάρκισσου Γεωργιάδη! Όταν πληροφορήθηκε την υπογραφή συλλογική σύμβασης εργασίας, τότε πάραυτα στη συνεδρίαση στις 3/10/2019 του ΔΣ (αρ. Απόφ. 402/2019) ανακοινώθηκε ότι δικαίωμα υπογραφής έχει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νάρκισσος Γεωργιάδης.
Ζήτημα όμως φαίνεται ότι προκύπτει και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του μέλους του ΔΣ της ΕΥΑΘ (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό) Νικόλαου Κλείτου, ορκωτού λογιστή και αναπληρωτή οικονομικού διευθυντή του Ομίλου Μασούτης. Σημαντική λεπτομέρεια: Ο Όμιλος Μασούτης έχει συνάψει σύμβαση με την ΕΥΑΘ ΑΕ για την παροχή τροφείων σίτισης στους υπαλλήλους (διατακτικές), ενώ είναι το μοναδικό σουπερμάρκετ ανά την Ελλάδα που εισπράττει για λογαριασμό της ΕΥΑΘ λογαριασμούς της από τους καταναλωτές (χωρίς προμήθεια). Σύμφωνα με τον Ν. 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης, προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς μέλος ΔΣ της εταιρείας είναι διευθυντικό στέλεχος συνδεδεμένης με την εταιρεία (ΕΥΑΘ) επιχείρησης (Όμιλος Μασούτης).
Ανάλογη είναι και η περίπτωση ενός ακόμη μέλους (ανεξάρτητου μη εκτελεστικού) του ΔΣ της ΕΥΑΘ, του Παναγιώτη Γκόγκου. Ο Παναγιώτης Γκόγκος, οικονομολόγος, ορίστηκε, εκτός από μέλος του ΔΣ, στη συνεδρίαση στις 6/4/2017 και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου της εταιρείας (έως τις 19 Φεβρουαρίου 2019, όταν τον διαδέχτηκε στην προεδρία ο Νίκος Κλείτου αλλά παρέμεινε μέλος της). Παράλληλα, εκείνο το διάστημα ήταν στέλεχος και της ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) Θέρμης, με την οποία η ΕΥΑΘ υπέγραψε και εξακολουθεί να υπογράφει συμβάσεις σε ό,τι αφορά το δίκτυο αποχέτευσης!
Η περίπτωση του β’ αντιπροέδρου και (ανεξάρτητου) μη εκτελεστικού μέλους Δρ. Γρηγόρη Πενέλη έχει αναφερθεί ήδη. Υλοποιείται ήδη μελέτη έργου ύψους 3.367.997,89 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με δικαίωμα προαίρεσης 1.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), στο οποίο επιβλέπων είναι ο ίδιος!
Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ, Άγι Παπαδόπουλο, η συνδρομή της νομικής υπηρεσίας της εταιρείας για να γνωματεύσει επί του ασυμβίβαστου ή όχι των μελών του ΔΣ. Το γιατί θα ήταν ωφέλιμο να εξηγηθεί από τον ίδιο.
Από όλα τα παραπάνω είναι σαφής ο τρόπος άσκησης καθηκόντων του προέδρου του ΔΣ μιας εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρείας σαν την ΕΥΑΘ από τον Άγι Παπαδόπουλο αφενός, κι αφετέρου τα ζητήματα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων μελών του ΔΣ της που προκύπτουν από τον νόμο 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών.
Όπως επίσης, είναι απορίας άξιο πώς ο αρμόδιος εποπτεύων υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου που, βάσει του ΦΕΚ της 12ης/08/2019 έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει όλα αυτά τα στοιχεία και, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, ακόμη και να αντικαταστήσει τα μέλη του ΔΣ μιας εταιρείας που ανήκει στον τομέα ευθύνης του, δεν έχει κινηθεί ακόμη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο