8 Ιαν 2020

Εμβόλιο-ελπίδα στη μάχη με την άνοια

Η προληπτική θεραπεία (που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους μετά από δύο χρόνια) δείχνει ότι μπορεί να «μπλοκάρει» το Αλτσχάιμερ!
Μια προληπτική θεραπεία για την άνοια ...
μπορεί σύντομα να περάσει στη φάση των κλινικών ερευνών αφού δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα. Η σχετική έρευνα με επικεφαλής Αμερικανούς επιστήμονες αναζητεί τρόπο ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής ανοσοθεραπείας μέσω ενός νέου εμβολίου που θα αφαιρεί την πλάκα από τον εγκέφαλο και τις πρωτεΐνες Τ που συνδέονται με τη νόσο. 
Η πρόσφατη επιτυχία σε μοντέλα που βασίστηκαν σε ποντίκια ανοίγει τον δρόμο για δοκιμές σε ανθρώπους, τονίζουν οι ερευνητές. Η νέα δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «Alzheimer's Research & Therapy» ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα μες στο 2020, καθώς οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν δουλεύουν πάνω στο επιτυχημένο εμβόλιο που ανέπτυξε ο καθηγητής του Flinders University, Νικολάι Πετρόφσκι, στη νότια Αυστραλία.
Αν το εμβόλιο μπορεί πράγματι να αφαιρεί τις συσσωρευμένες πλάκες βήτα αμυλοειδούς και τις πρωτεΐνες Τ από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως το έκανε στα ποντίκια που είχαν συμπτώματα συσσώρευσης παθολογιών στον εγκέφαλο που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ, τότε, θεωρητικά τουλάχιστον, θα είναι σε θέση να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.
«Αν συνδυάσει κανείς αυτά τα ευρήματα, τότε αφήνουν περιθώρια για επιπλέον ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού στους ανθρώπους» σχολιάζεται στη σχετική δημοσίευση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πετρόφσκι, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια.
«Η προσέγγισή μας επιδιώκει να καλύψει όλες τις βάσεις και να ξεπεράσει προηγούμενα εμπόδια στην αναζήτηση θεραπείας που θα επιβραδύνει τη συγκέντρωση των μορίων Τ και θα καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου στους όλο και περισσότερους νοσούντες ανά τον κόσμο» εξηγεί ο καθηγητής στο σχετικό δελτίο Τύπου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πιθανά αποτρεπτικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ δείχνει πολλά υποσχόμενο. Oλοι ελπίζουν, ωστόσο, ότι θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα διαψευστούν οι ελπίδες γι' αυτό στη φάση της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους.