21 Φεβ 2020

Θα φτιαξουμε δηλαδη ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ νησι στο ΑΙΓΑΙΟ????Μεταφορά μεταναστών στις νησίδες Τοκμάκια; - Το σενάριο που εξετάζουν κυβερνητικά στελέχη & ο περιφερειάρχης Β.Αιγαίου

Η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ η δημοσκόπηση που ήρθε σήμερα στο ''φως'' της δημοσιότητας είναι ενδεικτική για το τι επικρατεί στα νησιά.
 
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας:

  • 78% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το προσφυγικό μεταναστευτικό
  • 81% θεωρεί ότι η πορεία του νησιού τους είναι προς την λάθος κατεύθυνση
  • 50% θεωρεί ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση του νοικοκύριου τους είναι χειρότερη σε σχέση με πριν από 5 χρόνια (Σημαντικό εύρημα καθώς η σημερινή κατάσταση για την οικονομία έχει πολλές νότες αισιοδοξίας στην ηπειρωτική χώρα)
  • 90% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου αναφέρει αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού - μεταναστευτικού στα νησιά μας
  • Οι αρνητικές επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως σε : ψυχολογία / υγεία / τουρισμός / καθαριότητα
  • Τουρισμός και ασφάλεια των πολιτών έχουν επηρεαστεί τα μέγιστα από το προσφυγικό.  

 Η πρόταση που ''έπεσε'' στο τραπέζι 

Έκπληξη αποτελούν οι φήμες που θέλουν τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη να ρίχνει στον διάλογο με τον υπουργό Μετανάστευσης, την πρόταση για θέση της νέας δομής κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών σε κάποιο άλλο νησί, αντί στη Λέσβο.
Η πρόταση για δομή αφορά τα Τοκμάκια, πρόκειται για νησίδες της Λέσβου.
Μάλιστα και την Πέμπτη τα «Νέα της Λέσβου» έγραφαν για παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος φέρεται να βρίσκεται πίσω από την πρόταση αυτή.

Αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για μία πρόταση που ο κ. Μουτζούρης ενδεχομένως να ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για αποπροσανατολισμό.
Κι όμως έγκυρες πηγές αναφέρουν στο «Ν» ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά το σενάριο από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Πάντως πρέπει άμεσα να δώσει λύση η Κυβέρνηση. Νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος και άλλες περιοχές της ενδοχώρας αισθάνονται ελεύθεροι πολιορκημένοι.