Σήμερα,  Σάββατο, η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων, με τους εμπόρους της Αθήνας, αποτιμώντας την αγοραστική κίνηση, να κάνουν λόγο από τη μία πλευρά για «επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα» του τζίρου των..
καταστημάτων και από την άλλη για μείωση των επιχειρήσεων που καταγράφουν αρνητικό πρόσημο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, το 45, 9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι κατέγραψε χειρότερο τζίρο σε σχέση με πέρσι. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 (σε σύγκριση με το 2018) ήταν 63,5%.  
Καλύτερο τζίρο δήλωσε το 27,3%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 11,0% ενώ, ίδιο τζίρο δήλωσε το 25,1% (24,1% το 2019).
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο insider.gr, σημειώνει ότι είναι μεν αισιόδοξο το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που κινούνται με πτωτικούς τζίρους ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε  ότι μία στις δύο επιχειρήσεις κατέγραψε χειρότερο τζίρο σε σχέση με πέρσι.
Παράλληλα σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα της ΕΣΕΕ, χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι ήταν οι πωλήσεις για 7 στις 10 επιχειρήσεις κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Για το 24% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές και μόνο για το 7% κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα.
Τον Ιανουάριο διέκρινε το 55% των επιχειρηματιών ως την καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης, ενώ τα καταστήματα  ένδυσης-υπόδησης σημείωσαν ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις.  Συγκεκριμένα, το 75%, δήλωσε ότι οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός αρκετά από αυτά προχώρησαν σε εκπτώσεις μεγαλύτερες του 40%.
Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά δείχνει τέλος ότι πτωτικά κινήθηκε το 73% των καταστημάτων στην πόλη κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων , το 22% παρέμεινε στα ίδια περσινά επίπεδα και μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 5% σημείωσε άνοδο. Από τα καταστήματα που κινήθηκαν πτωτικά, το 70% δήλωσε πτώση έως 20% και το υπόλοιπο 30% δήλωσε μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης στις πωλήσεις του.

Άμεση κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι

Ο κ. Καφούνης επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά το αίτημα των εμπόρων για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων,ψ θέση την οποία όπως είπε, στηρίζουν τόσο οι φορείς της αγοράς όσο και οι καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι οι έμποροι κατά τις φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις ζητούσαν αυτές να είναι οι τελευταίες για την αγορά και βρίσκονταν σε διάλογο με την κυβέρνηση για την κατάργησή τους.
Οι συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καφούνης στο insider.gr, έχουν ολοκληρωθεί και μένει να ληφθεί η σχετική απόφαση. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου προσθέτει μάλιστα ότι είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση να έρθει άμεσα ώστε οι επόμενες ενδιάμεσες εκπτώσεις, τον Μάιο, να μην γίνουν.
Σημειώνεται πως η έρευνα δείχνει ότι το 80,9% των εμπόρων, τάσσεται κατά του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί καταστηματάρχες στις απαντήσεις τους αναφέρθηκαν στην εμπορική πρακτική των εκπτώσεων της «Black week» , των συνεχών χρονικών περιόδων προσφορών και την επίπτωση τους στην χαμένη αίγλη των εκπτωτικών περιόδων.
Οι έμποροι της πρωτεύουσας τονίζουν την ανάγκη για άμεση θεσμοθέτηση μέτρων που θα ρυθμίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.
«Ενώ είναι φανερή η βελτίωση της αστυνόμευσης, τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα της προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΛ.ΑΣ και χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν την οργανωμένη μικροεγκληματικότητα στο δημόσιο χώρο, η δράση της οποίας επιφέρει καίριο πλήγμα στην αγορά και στον τουρισμό της Αθήνας» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Από την πλευρά τους οι εμπόροι του Πειραιά θέτουν τους δικούς τους προβλήματισμούς επισημαίνοντας ότι «για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι τα παρατεταμένα έργα τραμ και μετρό, όπως επίσης και το κυκλοφοριακό δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες και λειτουργούν αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα της αγοράς».
https://www.insider.gr