21 Φεβ 2020

Μιχάλης Ιγνατίου: Δίνεις ένα μέτρο στον Ερντογάν και παίρνει ένα χιλιόμετρο

Την ενίσχυση της Τουρκίας με συστήματα Patriot ζήτησε από τις ΗΠΑ (20/2) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συστήματα Patriot για να αντιμετωπίσει τη «δυσάρεστη κατάσταση» με τη Συρία.
Παράλληλα, ο Μιχάλης Ιγνατίου υπενθύμισε ότι η Τουρκία αγόρασε πυραύλους S-400 απορρίπτοντας τα συστήματα Patriot. «Εάν αυτή η παράκληση γίνει αποδεκτή τότε θα έχουμε σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας δια αντιπροσώπων. Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι... κατέβασε τα μούτρα του ο Ερντογάν και ζήτησε αυτή τη βοήθεια από τις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εάν δώσεις ένα μέτρο στον Ερντογάν, αυτός θα σου πάρει ένα χιλιόμετρο. Το είδαμε πρόσφατα στη Βόρεια Συρία. Ο Ερντογάν δυστυχώς παραμένει αδιόρθωτος και έντονα προκλητικός. Είναι κάτι το οποίο διαπιστώνουμε καθημερινά, ενώ το επίπεδο των προκλήσεων είναι αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "άνευ προηγουμένου"» σχολίασε.
«Το ερώτημα είναι εάν έχουμε να κάνουμε μόνο με απειλές ή με την προετοιμασία μίας δυσάρεστης κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία υλοποιείται αυτές τις μέρες μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση αυτής της πρόκλησης που είναι η επανεμφάνιση ενός ερευνητικού», αναφέρει στην ανάλυσή του.
«Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το πότε και που θα συμβεί η κορύφωση της πρόκλησης. Θα είναι στην Κρήτη ή στο Καστελόριζο; Ωστόσο όπου και αν είναι η πρόκληση η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Μπορεί να επιτρέψει στο τουρκικό ερευνητικό να ερευνά μέσα στα χωρικά της ύδατα και να μην προσπαθήσει τουλάχιστον να αποτρέψει αυτή την έρευνα; Αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα που μπορεί να απαντήσει μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
«Το ανησυχητικό για μένα είναι ότι δεν μπορεί να τον σταματήσει ούτε η Αμερική. Όπως υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα ο Λευκός Οίκος επέλεξε να δημοσιοποιήσει το συγκεκριμένο σημείο της συνομιλίας κάτι που απέφυγε να κάνει η τουρκική προεδρία. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν συνετίζεται με παραινέσεις και παρακλήσεις. Απαιτείται κάτι πιο δραστικό αλλά δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή εκτός από τα τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πομπέο. Άρα εδώ το ζητούμενο είναι να υπάρχει αποτέλεσμα η όποια παρέμβαση πριν συμβεί κάτι κακό και όχι μετά» συμπλήρωσε ακόμη ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Δείτε την ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου: