5 Φεβ 2020

Φρένο από τον ΠΟΥ για τα περί εμβολίου! «Δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον του κοροναϊού!»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποβάθμισε σήμερα τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης περί ανακάλυψης φαρμάκων για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημία στην Κίνα και έχει διαδοθεί σε τουλάχιστον 20 άλλες χώρες. Ρεπορτάζ της κινεζικής τηλεόρασης ανέφερε πως ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζετζιάνγκ βρήκε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό, ενώ το βρετανικό Sky News μετέδωσε πως ερευνητές είχαν μια «σημαντική επιτυχία» στην ανάπτυξη ενός εμβολίου. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Ζασάρεβιτς δήλωσε: «Δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον αυτού του 2019-nCoV».

Οκτώ με δέκα μήνες για το εμβόλιο, σύμφωνα με τη Ρωσία

Στη Μόσχα ο ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ανακοίνωσε πάντως σήμερα πως θα χρειασθούν 8 έως 10 μήνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. «Σήμερα η διαδικασία της ανάπτυξης ενός εμβολίου δεν είναι μια σύντομη χρονική περίοδος. Ένα εμβόλιο αναπτύσσεται για τουλάχιστον οκτώ με δέκα μήνες, αυτό είναι μόνο το αρχικό στάδιο χωρίς τις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο Μουράσκο.

Ιταλία: πιθανές επιπτώσεις ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων στον τουρισμό

Στο μεταξύ, η επιδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να έχει επιπτώσεις ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τουριστική δαπάνη κατά το 2020 στην Ιταλία, σύμφωνα με μελέτη για τον εν λόγω τομέα, στον οποίο οφείλεται το 5% του ιταλικού ΑΕΠ. Το ιταλικό Ινστιτούτο Demoskopika υπολόγισε σε 4,7 εκατομμύρια τον αριθμό των τουριστών που μπορεί να μην πάνε για διακοπές στην Ιταλία, αριθμός που αντιπροσωπεύει 14,6 εκατομμύρια λιγότερες διανυκτερεύσεις.
Πρόκειται για τουρίστες προερχόμενους από την Κίνα, αλλά και από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τέσσερις περιφέρειες –Βενετία, Τοσκάνη, Λάτιο (περιφέρεια της Ρώμης) και Λομβαρδία (Μιλάνο, λίμνες Κόμο, Γκάρντα και Ματζόρε)– είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο, καθώς θα υποστούν το 70% της πτώσης της τουριστικής δαπάνης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, σουβενίρ…).

Σε σοβαρή κατάσταση ζευγάρι Κινέζων στην Ιταλία

Η Ιταλία, όπου ένα ζευγάρι Κινέζων που είναι φορείς του νέου κοροναϊού βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, άρχισε να ελέγχει στα αεροδρόμιά της με θερμικές κάμερες όλους τους επιβάτες που φθάνουν από το εξωτερικό. Οι έλεγχοι αυτοί, στους οποίους υποβάλλονταν μέχρι τώρα οι επιβάτες που έφθαναν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό, επεκτάθηκαν σε όλες τις πτήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που φθάνουν από την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης, το Φιουμιτσίνο, θερμικές κάμερες θα χρησιμοποιούνται επίσης για να ελέγχονται οι ταξιδιώτες που φθάνουν με εσωτερικές πτήσεις. Στα αεροδρόμια που δεν διαθέτουν θερμικές κάμερες, εκατοντάδες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού εξοπλισμένοι με ψηφιακά θερμόμετρα είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν κάθε επιβάτη κατά την άφιξή του.

Η Adidas

Στο μεταξύ, η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas ανακοίνωσε σήμερα πως κλείνει «σημαντικό» αριθμό καταστημάτων της στην Κίνα εξαιτίας του ξεσπάσματος του κοροναϊού.
«Επιβεβαιώνουμε πως διαπιστώνουμε αρνητική επίδραση στις επιχειρήσεις μας στην Κίνα. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή για να υπολογίσουμε την έκταση αυτής της επίδρασης», δήλωσε εκπρόσωπος της Adidas.

Η Airbus

Εξάλλου ο αεροναυτικός όμιλος Airbus ανακοίνωσε σήμερα πως η γραμμή συναρμολόγησης του A320 στην Τιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο, έκλεισε επ’ αόριστον εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει προκληθεί από τον κοροναϊό. «Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο δημιουργούν ζητήματα στον τομέα της επιμελητείας. Η εγκατάσταση τελικής συναρμολόγησης της Τιαντζίν είναι αυτή τη στιγμή κλειστή», ανακοινώθηκε.