20 Φεβ 2020

Μεταναστευτικό: Μπουλντόζες για κλειστά κέντρα, στα «κάγκελα» οι νησιώτες

Σε τροχιά εξελίξεων μπαίνουμε στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, καθώς η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο. Έπειτα από το «ναυάγιο» της προσπάθειας προσέγγισης υπουργείου Μετανάστευσης...
και νησιωτών, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ακολουθήσει τη «σκληρή» γραμμή, διαμηνύοντας πως ο διάλογος έχει εξαντληθεί και ότι από τις αρχές της εβδομάδας μπαίνουν οι μπουλντόζες για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων.  
Από την άλλη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου επικρατεί αναβρασμός, με τους αντιδρώντες κατοίκους στις περιοχές όπου έχουν χωροθετηθεί οι νέες δομές να βρίσκονται στα «κάγκελα», προαναγγέλλοντας πως θα αντιδράσουν δυναμικά.
Είχε προηγηθεί το «ναυάγιο» της περίφημης συμφωνίας Μηταράκη – Μουτζούρη για «πάγωμα» των επιτάξεων και έναρξη διαλόγου, που έγινε στον αέρα εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης.
Η κάθε πλευρά την ερμήνευσε με τον δικό της τρόπο, με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου να «πανηγυρίζει» για την έναρξη διαλόγου «από μηδενική βάση» και τον υπουργό να απαντά πως το μοναδικό θέμα προς συζήτηση μπορεί να είναι η υπόδειξη από τους νησιώτες άλλων χώρων για τη δημιουργία των δομών.
Το επικοινωνιακό «γαϊτανάκι» που άρχισε στην τηλεόραση συνεχίστηκε στο Διαδίκτυο, με τον Κώστα Μουτζούρη να διαμηνύει αρχικά στον Νότη Μηταράκη «να μην τον περιμένει άδικα» για διάλογο και μια μέρα μετά να λέει πως έχει το τηλέφωνό του ανοιχτό και περιμένει να τον καλέσουν.

Μέτωπο και με τον Μαργαρίτη Σχοινά

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης άνοιξε νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τον Έλληνα Επίτροπο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο συνάντησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
sxoin_moutz.jpg
Ο επίτροπος αντέδρασε με έντονο τρόπο σε δημόσια ανάρτηση του περιφερειάρχη, στην οποία φέρεται να είπε πως ο εγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά δεν επιβάλλεται από τον κανονισμό του Δουβλίνου ή άλλη συμφωνία, αλλά αποτελεί απόφαση που καθόρισε μόνη της η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Σχοινάς «άδειασε» τον κ.Μουτζούρη με δικό του Tweet σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, καταγγέλλοντάς τον για διαστρέβλωση των δηλώσεών του, αλλά και άγνοια του αντικειμένου, ανευθυνότητα και έλλειψη σύνεσης.
«Είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες» έγραψε χαρακτηριστικά.
tewet.jpg
Ο περιφερειάρχης ανταπάντησε σε ειρωνικό ύφος, κάνοντας λόγο για νουθεσίες κι επιμένοντας πως μετέφερε με ακρίβεια τις δηλώσεις του Επιτρόπου.
«Ευχαριστώ τον αξιότιμο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνα Επίτροπο για την δημόσια νουθεσία του να επιδείξω σύνεση και υπευθυνότητα. Τον διαβεβαιώ ότι με σύνεση και υπευθυνότητα προσπαθώ να προασπίσω τα συμφέροντα των Βορειοαιγαιοπελαγιτών και εν τέλει της αγαπημένης πατρίδας μας από την καταιγίδα στην οποία επιμένουν να την διατηρούν οι Κυβερνήσεις της από το 2015».

Κυβέρνηση: Μπαίνουν οι μπουλντόζες

Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία θα τεθεί επί τάπητος -μεταξύ άλλων- η υλοποίηση του σχεδιασμού για την δημιουργία των νέων κλειστών δομών.
Το στίγμα έδωσε με σαφή τρόπο την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, με τις εργασίες να ξεκινούν στις αρχές της εβδομάδας.
Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα με τους χειρισμούς του Νότη Μηταράκη, ο κ.Πέτσας απάντησε πως «δεν ήταν κάτι κακό» η απόφασή του να ανοίξει νέο παράθυρο διαλόγου. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως ο διάλογος αυτός έχει εξαντληθεί με μόνο ανοιχτό θέμα προς συζήτηση την χωροθέτηση των κλειστών κέντρων σε άλλες περιοχές από αυτές που έχουν επιλεχθεί.

Συνάντηση Μηταράκη και Κουμουτσάκου με Ζεεχόφερ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο, όπου ο υπουργός Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχουν κρίσιμη συνάντηση με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ.
Ο τελευταίος έχει προαναγγείλει γερμανική πρωτοβουλία για αναμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο κατά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα του το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Οι ρυθμίσεις που προωθεί ευνοούν τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, καθώς προβλέπουν πως η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα γίνεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., όπου θα κατανέμονται αναλογικά οι εισερχόμενοι.

Πρόσκληση δικηγόρων για την Υπηρεσία Ασύλου

Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και Ασύλου επανακαθορίζονται οι διαδικασίες εγγραφής εν ενεργεία δικηγόρων στο Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου, με σκοπό τη νομική συνδρομή σε αιτούντες άσυλο κατά τη δευτεροβάθμια διοικητική διαδικασία.
«Με τη σημερινή απόφαση, απευθύνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όσους δικηγόρους επιθυμούν να ενισχύσουν το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου και κατ’ επέκταση να παρέχουν νομική συνδρομή σε αιτούντες διεθνούς προστασίας στον δεύτερο βαθμό εξέτασης της αίτησης τους. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση των ταχύτερων διαδικασιών απονομής ασύλου και κατ’ επέκταση των ταχύτερων επιστροφών», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.
Παράλληλα, ορίζονται οι διαδικασίες επιλογής και επιμόρφωσης των ενδιαφερόμενων δικηγόρων, καθώς και το ύψος της αμοιβής τους. Με απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, οι δικηγόροι θα κατανέμονται σε Περιφερειακές Υπηρεσίες, σύμφωνα με την αίτηση προτίμησής τους, τη χρονολογική σειρά υποβολής της, αλλά και τις σχετικές ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.
εθνος