Δεν είναι τυχαίο ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγίου, Κωνσταντίνος Μουντζούρης ζήτησε την κήρυξη Λέσβου, Χίου και Σάμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στα νησιά, καθώς στη Λέσβο π.χ. ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 25.000
Όμως, ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης άφησε σαφείς αιχμές για το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Λέσβο. Αν και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε αρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στις καταγγελίες του για τη στάση της Αστυνομίας, είναι προφανές ότι με την αναφορά του σε «υποκίνηση» δεν εννοούσε την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε καν την Τουρκία παρά τις διάφορες ΜΚΟ και τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου, πλέον εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους η νέα νομοθεσία, αλλά ισχύει μόνον για όσους έχουν φτάσει στην Ελλάδα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά – όταν τέθηκε, δηλαδή, σε ισχύ ο νόμος. Εκκρεμούν συνολικά 70.000 αιτήσεις από την προηγούμενη περίοδο, για τις οποίες η κυβέρνηση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τις «ξέχασε» στα συρτάρια. Για τις επιστροφές, εξάλλου, όπου επίσης ο αριθμός τους έχει αυξηθεί και η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020, επισημαίνεται πως αυτές δεν ουδόλως έρχονται σε αντίθεση με τον ανθρωπισμό, όπως υποστηρίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή σημειώνεται, τέλος, ότι μόλις χθες έφτασε τροπολογία για τις ΜΚΟ και συγκεκριμένα τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές. Επίσης, με κινήσεις όπως οι παραπάνω, αλλά και με τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει καθαρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και πως έχει αλλάξει η πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας έτσι ν’ αποτρέψει τους διακινητές. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και κονδύλι 50 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής στα νησιά – ή όπου αλλού – κατασκευαστούν κλειστά κέντρα.