23 Φεβ 2020

Κοροναϊός: Απομονώνεται το Ιράν! Μία μία οι γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορα

Μία μια οι χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράν κλείνουν τα σύνορά τους, φοβούμενοι για εξάπλωση του κοροναϊού και στη χώρα τους.
Μετά το Ιράκ, τώρα και η Αρμενία κλείνει ..
«για δύο εβδομάδες» τα χερσαία σύνορά της με το Ιράν και διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις με την χώρα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.
«Οι αεροπορικές συνδέσεις Ιράν-Αρμενία και η είσοδος προσώπων στην Αρμενία μέσω του συνοριακού περάσματος του Μέγρι», του μοναδικού ανάμεσα στις δύο χώρες, «διακόπτονται», ανακοίνωσε σε μήνυμά του στο Twitter. Η διακοπή θα ισχύσει για δύο εβδομάδες.
Ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού στην Αρμενία θα συνέλθει αύριο για να συζητήσει την λήξη περαιτέρω μέτρων.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτρέψουμε να κατακλυσθούμε από τον πανικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Το Ιράν έγινε σήμερα η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τον ιό Covid-19 εκτός της Κίνας, με 8 θανάτους.

Κλειστά τα σύνορα και με το Ιράκ

Το ίδιο έχει πράξει και το Ιράκ αλλά και το Κουβέιτ που… σχεδόν συνορεύει με το Ιράν. Παράλληλα αεροπορικές εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους για το Ιράν.
Πολλοί φοιτητές σε θρησκευτικά σχολεία της Κομ επισκέπτονται όλο τον χρόνο το Ιράκ για να προσκυνήσουν στις ιερές πόλεις Κερμπάλα και Νατζάφ, ενώ ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ αυτή τη στιγμή φοιτά σε ισλαμικό σχολείο στην ιρανική πόλη.

Ζωτικής σημασίας εξαγωγές

Το Ιράν είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράκ, με την Τεχεράνη να εξάγει κάθε χρόνο προϊόντα από γιαούρτι και αυτοκίνητα ως ντομάτες. Επίσης προσφέρει ενέργεια στο Ιράκ, το οποίο πάσχει από χρόνια έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση των ιρακινών αρχών να απαγορεύσουν τα ταξίδια στο Ιράν είναι αξιοσημείωτη: μέχρι στιγμής ούτε οι απειλές για αμερικανικές κυρώσεις, ούτε οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί είχαν διαταράξει τις καθημερινές συναλλαγές μεταξύ Βαγδάτης και Τεχεράνης.
Ωστόσο τώρα το Ιράκ, αν και δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα του covid- 19 στο έδαφός του, αποφάσισε να απαγορεύσει στους πολίτες του να μεταβαίνουν στο Ιράν και σε όποιον προέρχεται από το Ιράν να εισέρχεται στη χώρα, με εξαίρεση τους Ιρακινούς πολίτες που θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών.