18 Μαρ 2020

Εκτός εργασίας σχεδόν 1.000.000 εργαζόμενοι!...

Ρήτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον ένα δίμηνο, προκειμένου να υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας, θα συνοδεύει την καταβολή ειδικού επιδόματος, ειδικής αποζημίωσης και ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ..
ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Βρούτσης.

Τα...
μέτρα, μετά και την αναστολή λειτουργίας των 77 δραστηριοτήτων από σήμερα, αναμένεται να αγγίξουν περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, με αποτέλεσμα το ποσοστό των εργαζομένων που θα βρίσκεται προσωρινά ή μόνιμα (λόγω ανεργίας) εκτός της ενεργού εργασίας να αγγίζει το 40%! Ουδείς τολμά να φανταστεί τι πρόκειται να γίνει εάν έστω κι ένα μέρος από αυτό το ποσοστό μετατοπιστεί στη δεξαμενή των ανέργων που ήδη υπερβαίνουν το 16%, όταν οι μόνοι που φαίνεται να έχουν διασφαλισμένη την εργασία τους την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας είναι όσοι έχουν συμβάσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Το επίδομα που θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι είναι ήδη ή τεθούν σε ειδική άδεια αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανέλθει περίπου σε 400 ευρώ τον μήνα, αν και υπήρξαν εισηγήσεις για ένα ποσό που θα αντιστοιχούσε τουλάχιστον στα 2/3 του μισθού που λαμβάνει κάθε μισθωτός. Η ρύθμιση θα προβλέπει σταδιακή αναπροσαρμογή του ποσού, των ωφελούμενων και των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη δυναμική του προβλήματος τις επόμενες ημέρες.


Επίσης, τα μέτρα θα έχουν οριζόντια ισχύ και αναμένεται να καλύπτουν και τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση και εργατικές και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Η κατάρρευση και της αγοράς εργασίας αλλά και οι σπασμωδικές και αντεργατικές κινήσεις από τμήμα των εργοδοτών οδήγησαν χθες τον πρωθυπουργό σε ανοιχτή έκκληση προς τις επιχειρήσεις «να μην κάνουν απολύσεις». Ανάλογη έκκληση απηύθυνε χθες και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης, ο οποίος σημείωσε, επίσης, ότι οι απώλειες στην αγορά αγγίζουν ήδη το ποσό των 2,5 δισ.

Στα πρώτα δυσμενή στοιχεία της αγοράς εντάσσονται και αυτά που δημοσιοποίησε ο βιομηχανικός εργοδοτικός φορέας της Βόρειας Ελλάδας, ο ΣΒΕ. Ερευνά του εμφανίζει 6 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν υποστεί απώλεια σε ποσοστά από 20% (δομικά υλικά) έως και 40% (βιομηχανία προϊόντων ξύλου και βιομηχανία παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 88% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητά τους, με προφανείς συνέπειες την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Επίσης, αναλυτικότερη εγκύκλιο για τις διαδικασίες, την εφαρμογή και όλες τις υποπεριπτώσεις που εντάσσονται στις ρυθμίσεις της ΠΝΠ για τις ειδικές άδειες, τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να εκδώσουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών.

Με τη νέα εγκύκλιο θα υπάρξει σαφής πρόβλεψη για την άδεια ειδικού σκοπού και τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι δεν έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και των οποίων τη φροντίδα έχουν αναλάβει υπερήλικοι συγγενείς τους. Επίσης, θα αποσαφηνίζεται το εύρος των νοσημάτων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να διευκολύνεται η αναστολή της εργασιακής δραστηριότητας για εργαζόμενους που πρέπει να αναστείλουν την καθημερινή παρουσία στον χώρο εργασίας, ενώ θα περιλαμβάνονται και ειδικές διατάξεις για τους νομικούς συμπαραστάτες των ανθρώπων με αναπηρία.

efsyn.gr