29 Μαρ 2020

Δήμαρχος Μύκης: ''Δεν μου αρέσει ο όρος Πομακοχώρια'' - Βίντεο

Περίεργη δήλωση έκανε ο Δήμαρχος Μύκης Ξάνθης, κ. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά την επιβεβαίωση ικανού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού και το θάνατο ενός εξ αυτών, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Τ. Χατζή στον ALPHA.  


Σε παρέμβαση του Δημοσιογράφου κ. Τ.Χατζή περί παλαιότερου δικού του οδοιπορικού στα Πομακοχώρια, ο Δήμαρχος αντέδρασε με τον όρο, και ουσιαστικά ζήτησε να μην προσδιορίζονται με αυτό το όνομα τα χωριά της περιοχής, διότι αυτό δημιουργεί “διαχωρισμούς”, ζητώντας να αποκαλούνται τα συγκεκριμένα χωριά, είτε  ως ορεινή περιοχή της Ξάνθης, ή ως ένα κομμάτι της μειονότητας, διότι έτσι θα ήταν καλύτερα.
Καταρχήν ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται η περιοχή λόγω της πανδημίας και του αποκλεισμού κάποιων χωριών, επειδή στην περιοχή κατοικούν στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, κάτι που φυσικά δεν γίνεται από κανέναν.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί και νιώθει,διότι ο ίδιος ήρθε σε δύσκολη θέση με τον όρο Πομακοχώρια. Ο Δήμαρχος Μύκης δήλωσε ότι δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει τον καθένα το τι είναι, διότι ο καθένας έχει την άποψη του. Κατά τον ίδιο, ο όρος Πομακοχώρια προβληματίζει τον “κόσμο” της περιοχής.
Ο Δημοσιογράφος κ. Χατζής παρενέβη τότε και δήλωσε ότι ο ίδιος αναφέρεται σε Έλληνες μουσουλμάνους της Δ.Θράκης και τίποτε άλλο.        
Στο θέμα τώρα με τον όρο Πομακοχώρια δεν κατανοούμε γιατί υπάρχει τόση ευαισθησία από πολλούς παράγοντες της περιοχής της Δυτικής Θράκης, μιας και ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Πομακοχώρια ονομάζονται τα χωριά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με Πομακικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο. Στην Ελλάδα, Πομακοχώρια συναντάμε στους νομούς Ξάνθης , Ροδόπης και Έβρου.
Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής αλλά και των προβλημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης, τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα και έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.
Στην Ξάνθη, ο δήμος Μύκης  και οι κοινότητες Κοτύλης, Θερμών και Σατρών αποτελούνται αποκλειστικά από Πομακοχώρια. Πομακοχώρια επίσης βρίσκονται και στην βορειοανατολική περιοχή του Δήμου Ξάνθης  και στη βόρεια περιοχή της κοινότητας Σελέρου.
Στα περισσότερα Πομακοχώρια του νομού Ροδόπης η πομακική γλώσσα μιλιέται πια μόνο από τους γεροντότερους και έχει αντικατασταθεί από την τουρκική.
 Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό οδηγό της Lonely Planet "Greece" στο άρθρο για την περιοχή της Ξάνθης αναφέρει ότι στα πομακοχώρια αρκετοί κάτοικοι μιλάνε τρεις γλώσσες: Βουλγαρικά,  Τουρκικά και Ελληνικά.

Ο Δήμαρχος στην συνέντευξη του αναφέρθηκε ότι ελήφθησαν όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν και τις πρόσφατες εξελίξεις.
Επί του θέματος στην περιοχή, έπειτα από πρωτοβουλία του δήμου σε συνεργασία με την περιφέρεια, ολόκληρος ο οικισμός του Εχίνου βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση με απαγόρευση εξόδου από αυτόν και έλεγχο σε όσους εισέρχονται.
Στην περιοχή κατοικούν περίπου 800 οικογένειες, οι οποίες ανεφοδιάζονται από τα καταστήματα της περιοχές που παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο οι αγορές γίνονται με παράδοση κατ΄οίκον.
Για την ψυχολογία των κάτοικων μετά την καραντίνα, o Δήμαρχος Μύκης ανέφερε  ότι , είναι και ο ίδιος ως κάτοικος του Εχίνου δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες ημέρες όλα γίνονται για το καλό τους κόσμου και την δημόσια υγεία και υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου και θα υπάρξουν άμεσα θετικά αποτελέσματα .
Για τους ανθρώπους που υπάρχει η διάγνωση, ότι είναι θετική στον κορωνοϊού είναι 4 και ηλικιωμένοι πάνω από 70, το καλό είναι ότι δεν έχουν κανένα δείγμα του ιού  στις οικογένειες τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα που υπάρχουν.
Τέτοια ώρα που μάχεται η ανθρωπότητα ενάντια στην πανδημία δεν χωρούν διαχωρισμοί και οποιασδήποτε διχογνωμία για γεωγραφικούς όρους, ο ιός κτυπά εξίσου όλους τους ανθρώπους όπως και αν αυτοί βρίσκονται.