17 Απρ 2020

Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο «μπάχαλο» των ΜΚΟ και αρχίζει το… φακέλωμα! Μειωμένες οι ροές τον Μάρτιο

Τέλος στο μπάχαλο που επικρατούσε επί χρόνια με την ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) βάζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε και προβλέπει την έναρξη λειτουργίας ..
«Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», καθώς και «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.
Τα δύο μητρώα θα συνδέονται μεταξύ τους, με στόχο την πιστοποίηση όχι μόνο των συγκεκριμένων οργανώσεων, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτές. Επιπλέον, στην απόφαση, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, προβλέπεται η λειτουργία του ιστότοπου ngo.migration.gov.gr, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα και θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης.
Στην ΚΥΑ ορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ και προβλέπεται η επικαιροποίησή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα για οποιαδήποτε αλλαγή ή διαφοροποίηση των στοιχείων που έχουν καταχωριστεί σε αυτό. Αντίθετα, η μη επικαιροποίηση των στοιχείων με τις διαδικασίες που προβλέπονται συνεπάγεται την αυτοδίκαιη διαγραφή της οργάνωσης.
Η διαδικασία πιστοποίησης των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση σε αυτά αριθμού μητρώου και ειδικών ταυτοτήτων, η κατοχή και η επίδειξη των οποίων αποτελούν πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για την είσοδο, την ελεύθερη μετακίνηση και τη δραστηριοποίησή τους στις δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ταυτότητες αυτές θα έχουν διάρκεια ισχύος ενός έτους και θα ανανεώνονται για ισόχρονο κάθε φορά διάστημα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

Επιτόπιοι έλεγχοι

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την ΚΥΑ προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα του υπουργείου να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους μέσω της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων και να απενεργοποιεί από το μητρώο τους φορείς που δεν ανταποκρίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα στις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, για τα στοιχεία που καταθέτουν οι φορείς, ο ειδικός γραμματέας διατηρεί το δικαίωμα της επαλήθευσής τους με όλες τις αρμόδιες κρατικές Αρχές.
«Επιδιώκουμε τη μέγιστη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΚΟ, αλλά και των προσώπων τα οποία εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτές. Έτσι ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε στη συνεργασία με τις πολλές οργανώσεις που έχουν προσφέρει πολλά στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και παράλληλα να απομονώσουμε όσες δεν πληρούν κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης και λειτουργίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων Βαγγέλης Κωνσταντίνου κάνει λόγο για μεγάλη καινοτομία και τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία θα είναι σε θέση να γνωρίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ποιοι είναι οι συνεργάτες της.

Μειωμένες ροές τον Μάρτιο

  •  Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το Μάρτιο καταγράφουν συνολική μείωση ροών κατά 21% στα νησιά και τον Έβρο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αλλά και σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.
  • Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών μειώθηκαν κατά 5,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.
  • Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν σε 10.687, διπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
  • Οι αποφάσεις ασύλου, το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 16,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019».