Σε μια συνέντευξη Τύπου κάθε βράδυ, ο Ζερόμ Σάλομον , Γενικός Διευθυντής Υγείας της Γαλλίας, ενημερώνει σχετικά με την κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα - ακριβώς όπως κάνουν ...
οι καθηγητές-επιδημιολόγοι σε ολόκληρο τον κόσμο για εβδομάδες (εμείς εχουμε τον Σωτήρη Τσιόδρα).
Σε κάθε νέα καταμέτρηση των θανάτων και λοιμώξεων, ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και δημόσια ιδρύματα υγείας όπως το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ επικαιροποιούν τους χάρτες και τα διαγράμματα που απεικονίζουν τη βαρύτητα και την εξάπλωση της πανδημίας. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ιταλία, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η ορολογία του Σάλομον άλλαξε ελαφρώς. Αντί απλώς να αναμεταδίδει τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη Γαλλία, όπως έπραττε κάθε βράδυ, διευκρίνισε ότι η ημερήσια εκτίμηση αντικατόπτριζε μόνο τους θανάτους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία. Τι σημαίνει, όμως, αυτό;
Οι επίσημοι αριθμοί «αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των θανάτων» στη Γαλλία, παραδέχτηκε ο Σάλομον. Με άλλα λόγια, όσοι πέθαιναν στο σπίτι ή στο γηροκομείο, δεν καταχωρούνταν στο σύστημα. Μόλις την Παρασκευή βγήκαν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία. Στα γηροκομεία, τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ανέρχονται στα 17.827, με βάση όμως στοιχεία που δεν είναι πλήρη ακόμη.
«Οι αριθμοί θα ήταν μεγαλύτεροι αν συγκεντρώναμε και τους θανάτους τόσο σε οίκους ευγηρίας όσο και στα σπίτια», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Φρέντρικ Βάλτο, πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων .
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και ο γάλλος πρωθυπουργός Έντουαρντ Φιλίπ παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των δεδομένων της κυβέρνησης σχετικά με τον Covid-19.
Η κατάσταση είναι παρόμοια σε πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είναι δύσκολο να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα της κλίμακας της επιδημίας. Τα κράτη και οι πολιτείες αναφέρουν τα δικά τους στοιχεία ξεχωριστά. Άλλοι οργανισμοί, όπως ο Johns Hopkins , προσπάθησαν να δώσουν πιο λεπτομερείς μετρήσεις συγκεντρώνοντας πληροφορίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών, κρατικών και τοπικών αξιωματούχων.
Πάντως, ούτε στην Ισπανία, οι θάνατοι στους οίκους ευγηρίας δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais , τουλάχιστον 352 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό στα γηροκομεία της χώρας. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Ιταλία.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ασάφεια μόνο στο θέματα τον νεκρών,αλλά και των κρουσμάτων. Πολλοί μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί με τον ιό, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ, τα συμπτώματά τους να είναι πολύ ήπια ή απλά να μην έχουν συμπτώματα. Τα τελευταία είναι και τα πιο επικίνδυνα κρούσματα.
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ρέντφιλντ,διευθυντή του CDC των ΗΠΑ, ένας στους τέσσερις ασθενείς δεν έχει συμπτώματα. Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που γίνονται συμπτωματικοί μπορεί να είναι σε θέση να διαδώσουν τον ιό έως και 48 ώρες πριν παρουσιάσουν συμπτώματα.
Συνεπώς, να είμαστε προσεκτικοί, ώστε αυτή η μακάβρια λίστα που ακόμα και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι διεψεύδουν, θεωρώντας την ακόμα μεγαλύτερη, να αρχίσει να μικράινει μέχρι να εξαφανιστεί.
Πηγή: HuffPost UK