1 Απρ 2020

Τι γίνανε οι περιβόητες “δωρεές”; Σοβαρές καταγγελίες από νοσηλευτές στο “Σκυλίτσειο” και το “Σωτηρία”: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα, ράβουμε μάσκες σε ραφείο !!!

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας αντοχής. Κι αυτό που κρίνεται δεν είναι απλά η συμμόρφωσή μας με τα μέτρα, αλλά κυρίως η έγκαιρη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό, μέτρα ατομικής ....
προστασίας, ανάπτυξη των διαθέσιμων δημόσιων κλινών στις ΜΕΘ και αύξηση των διαγνωστικών τεστ για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό.
Την ώρα που η Ε.Ε. έχει άρει όλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς ώστε τα κράτη-μέλη της να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπωσιασμού, όπου στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, αρνείται πεισματικά να βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και παράλληλα καλεί σε εθελοντισμό εκθέτοντας τους εθελοντές σε κίνδυνο.
Οι 4.200 «προσλήψεις» υγειονομικών που διαφημίζει είναι ετήσιες για τους γιατρούς και διετείς συμβάσεις εργασίας για τους νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που προσθέτει καθημερινά είναι ιδιωτικές και θα τις πληρώσουμε όλοι μέσω του ΕΟΠΥΥ πανάκριβα, με υπερδιπλάσιο καθημερινό κόστος από αυτό που ίσχυε πριν από μία εβδομάδα. Επίσης μέσω του ΕΟΠΥΥ θα πληρώσουμε τα 30 εκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικά τέστ. Οσο για τα είδη ατομικής προστασίας που παραλαμβάνουν καθημερινά με τιμές και δόξες εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αποτελούν δωρεές που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία.
Τους μύθους της κυβέρνησης καταρρίπτουν δύο νοσηλευτές από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» και το Κέντρο Αναφοράς για τον κορονοϊό στην Αττική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».
Η ακτινογραφία των δύο νοσοκομείων
«Σκυλίτσειο»: Το νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που χρειάζεται με τα προ πανδημίας δεδομένα: προβλέπονται 210 νοσηλευτές και διαθέτει 90. Το νοσοκομείο έχει ζητήσει 44 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό για το πρώτο στάδιο της πανδημίας στη χώρα μας και έλαβε 8, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί οι 7. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και με την έλλειψη αναισθησιολόγων, ενώ η ΜΕΘ λειτουργούσε μόνο τα 3 από τα 7 κρεβάτια που διαθέτει λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Με δική τους πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι μετέφεραν τα απαραίτητα μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής από άλλα τμήματα και έτσι άνοιξαν και τα υπόλοιπα κρεβάτια.
«Η Σωτηρία» – Κέντρο Αναφοράς για τον κορονοϊό στην Αττική: Στο «Σωτηρία» σήμερα λειτουργούν 4 ΜΕΘ με 39 κρεβάτια, 2 ακόμα με 12 κρεβάτια είναι έτοιμες, ωστόσο δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν γιατρούς, ενώ 8 από τις 11 απλές κλινικές είναι έτοιμες να υποδεχτούν Covid-19. Ο χειρουργικός τομέας δεν έχει ενταχθεί, ενώ η Καρδιολογική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων, παρ’ ότι έχουν ενταχτεί στον σχεδιασμό, δεν νοσηλεύουν λόγω έλλειψης υγειονομικών προς το παρόν, εκτός φυσικά από τις πανεπιστημιακές που προαναφέραμε. Συνολικά ο οργανισμός του νοσοκομείου καταγράφει 710 κρεβάτια, από τα οποία περίπου 600 είναι πραγματικές κλίνες νοσηλείας αφού τα υπόλοιπα είναι ημερήσιας νοσηλείας για χημειοθεραπείες κ.λπ.
Το «Σωτηρία» έχει ζητήσει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε πρώτη φάση 120 νοσηλευτές. Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 80 με διετείς συμβάσεις, οι οποίοι χρειάζονται εκπαίδευση που η τριμελής Επιτροπή Λοιμώξεων είναι αδύνατο να κάνει, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί θα έχει φύγει ο κορονοϊός.
Πηγή: efsyn.gr / Ντάνι Βέργου