30 Απρ 2020

Η «μάχη» για τις μάσκες ξεκίνησε: Οι φαρμακοποιοί προτείνουν χειρουργικές και ζητούν διατίμηση, οι γιατροί εμπιστεύονται και τις πάνινες!

Απαραίτητη θεωρούν οι φαρμακοποιοί τη διατίμηση και τον έλεγχο από την πολιτεία στις τιμές χονδρικής, αλλά και στις εγχώριες μονάδες παραγωγής μασκών, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές. ...

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως οι τιμές έχουν -τουλάχιστον- πενταπλασιαστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθιστώντας τες σχεδόν… απλησίαστες από την πλειοψηφία των πολιτών.
Κι αυτό, την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, ενώ στον ιατρικό κόσμο επικρατεί διχογνωμία για το εύρος και την καταλληλότητα των διάφορων τύπων μασκών που κυκλοφορούν στην αγορά.
Από τη μια, οι φαρμακοποιοί προκρίνουν αυστηρά τη χρήση χειρουργικών μασκών μίας χρήσηςσε αντίθεση με γιατρούς και λοιμωξιολόγους, οι οποίοι επιμένουν ότι ακόμη και οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας από τον ιό. Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι πιθανή μη ορθή χρήση της μάσκας μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπόσχεται ότι θα λύσει.
«Οι τιμές είναι ακριβές και είναι ορατός ο κίνδυνος και ο φόβος ότι, αν αυτές δεν συγκρατηθούν, αρκετοί να μην μπορέσουν να αγοράσουν χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. Γι αυτό και χρειάζεται διατίμηση και στοχευμένος έλεγχος στην πηγή -στην χονδρική- τόσο στη εισαγωγή μασκών, όσο και στην παραγωγή. Να βάλουν διατίμηση στη λιανική πώληση στα φαρμακεία δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί, αν την αγοράζω 1 ευρώ, μου είναι αδύνατο να την πουλήσω πενήντα λεπτά. Οπότε δεν πρόκειται να την πουλήσω και δεν θα πάρει κανείς μάσκα», δηλώνει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Να υπάρξει επάρκεια και προσιτές τιμές

«Όταν μία χειρουργική μάσκα μίας χρήσης κοστίζει 1,20 με 1,30 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται την ημέρα 10, τόσο για την μετακίνησή της όσο και για την δραστηριότητα της, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει οικονομικά, ειδικά με τις συνθήκες τις οικονομικές που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου όλοι θα ζοριστούμε. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα από την πολιτεία, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια σε μας και σε τιμές οι οποίες θα είναι προσιτές για την οικογένεια», προσθέτει ο κ. Ευγενίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η αύξηση στις τιμές είναι τεράστια. «Φανταστείτε ότι τις μάσκες που πουλούσαμε πριν τον κορωνοϊό 20 και 25 λεπτά, σήμερα τις πουλάμε 1,20 ευρώ».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η κίνηση την Τετάρτη ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη τις επόμενες μέρες. «Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας είχαν εξαφανιστεί όλα τα αποθέματα, τα οποία ήταν και λιγότερα. Τώρα είναι πολύ περισσότερα, αλλά και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Διπλασιάστηκε. Οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επάρκεια το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για σήμερα-αύριο».
Αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης στο θέμα της μάσκας, τόσο της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όσο και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών τη βρήκε δικαιολογημένη, καθώς, όπως εξήγησε, πρόκειται για κατάσταση πρωτόγνωρη. «Δεν έχουμε ξανασυναντήσει τον ιό άλλη φορά, οπότε κάθε γνώση επικαιροποιείται μέρα με τη μέρα. Τώρα και η επιστημονική κοινότητα, αφενός, μαθαίνει αυτόν τον ιό, αφετέρου, η προηγούμενη απόφαση αφορούσε κόσμο που έμενε στο σπίτι του υποχρεωτικά και κινείται με αυστηρούς περιορισμούς, ενώ τώρα που αίρονται αυτοί οι περιορισμοί και κινείται περισσότερος κόσμος ελεύθερα, αλλάζουν και οι συνθήκες».
Ο κ. Ευγενίδης προκρίνει την χρήση από το γενικό πληθυσμό χειρουργικών μασκών μίας χρήσης, οι οποίες δένουν πίσω από τα αυτιά είτε με λαστιχάκι είτε με κορδονάκι, τονίζοντας ότι προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα από τους ιούς, που είναι και το ζητούμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν πολύ εξειδικευμένες μάσκες και υπάρχουν οι πολύ απλές μάσκες, οι υφασμάτινες, τις οποίες μπορεί να τις ράψει από ύφασμα ο καθένας και στο σπίτι του.
«Αυτές, όμως, δεν είναι πιστοποιημένες. Είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες από αυτές, αν όχι όλες, δεν συγκρατούν ιούς. Άρα δεν κάνουν για τη δουλειά που προορίζονται την συγκεκριμένη εποχή. Και, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για τις υφασμάτινες μάσκες, θα πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις, για να πούμε ότι είναι ασφαλείς για χρήση απέναντι στη μετάδοση ιώσεων», πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης.

Μια κοινή υφασμάτινη μάσκα αρκεί

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και υπεύθυνος Λοιμωξιολογίας του ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, τονίζει ότι και μια κοινή μάσκα, υφασμάτινη αρκεί για να προστατέψει τον κόσμο, μέσα σε ένα κλειστό χώρο. Ωστόσο, όπως εξηγεί, η μη σωστή χρήση της μάσκας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θα έλυνε. Αν η μάσκα έχει υγρανθεί και έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, μπορεί να είναι χειρότερο αν την ξαναφορέσει κάποιος.
«Μην φανταστείτε ότι μπορούμε να είμαστε ασφαλείς με μάσκα σε ένα κλειστό χώρο για 5 ώρες. Τίποτα δεν θα μας προστατέψει», είπε και πρόσθεσε ότι σε εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα, ενώ προέτρεψε τον κόσμο να μην αντιμετωπίζει την κατάσταση σαν να βρίσκεται σε νοσοκομείο, αλλά ούτε και να «βλέπει» τους πάντες ως ύποπτους ασθενείς.
Όσο θα βγαίνει ο κόσμος προς τα έξω, τόσο περισσότερο θα έχουμε την πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα, εκτιμά ο κ. Μεταλλίδης. «Αυτό είναι δεδομένο. Το πιστεύουμε. Θα έχουμε μια μικρή αύξηση. Και όλα αυτά τα μέτρα, είναι ακριβώς για να περιορίσουμε τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Γι αυτό και λέμε τώρα στους κλειστούς χώρους μάσκα. Γιατί, ο κόσμος θα βγει έξω και θα μετακινηθεί πολύ πιο συχνά σε τέτοιους χώρους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλό είναι ότι η Ελλάδα κάνει την άρση των μέτρων πιο αργά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Οπότε έχουμε τα παραδείγματα τι γίνεται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, που αρχίζουν να κινούνται σιγά-σιγά και πως παν τα πράγματα και μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα από αυτούς. Άρα και σε αυτό θα είμαστε λίγο τυχεροί, γιατί, πέρα από τη δική μας καμπύλη, θα βλέπουμε πως βαδίζουν οι καμπύλες των Ευρωπαίων, οι οποίοι και αυτοί άρουν προοδευτικά τα μέτρα».
Πηγήethnos.gr