Νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, με κύριά χαρακτηριστικά την μεγάλη πτώση των τιμών χονδρικής (η οποία μετακυλίστηκε ως ένα βαθμό στη λιανική με τις εκπτώσεις στα ..
τιμολόγια που έκανε η πλειονότητα των προμηθευτών) αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλεί η υστέρηση των πληρωμών των λογαριασμών από τους καταναλωτές.
Η πτώση της τιμής χονδρικής είναι τέτοια που, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας, υπό άλλες συνθήκες θα οδηγούσαν σε πολύ σημαντική μείωση των τιμολογίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές χονδρικής (Οριακή Τιμή του Συστήματος) στα τέλη Μαρτίου και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου στην προημερήσια αγορά (υπολογίζονται με βάση τις προσφορές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και την εκτιμώμενη ζήτηση της επόμενης ημέρας) κυμαίνονται μεταξύ 30 και 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ υπάρχουν ώρες που πέφτουν κάτω και από τα 20 ευρώ. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου η Οριακή Τιμή το 2019 ήταν πάνω από 60 ευρώ ενώ τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους ξεπέρασε τα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η υποχώρηση των τιμών πέρα από τους εποχιακούς παράγοντες (χαμηλή ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του κόστους των καυσίμων και των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Η υποχώρηση της τιμής χονδρικής αντικατοπτρίζεται εν μέρει στις εκπτώσεις που έκαναν το τελευταίο διάστημα τόσο η ΔΕΗ όσο και η πλειονότητα των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες κλιμακώνονται σε ποσοστό έως και 8% ενώ περιλαμβάνουν συχνά κατάργηση του παγίου, απαλλαγή από φόρους κ.α.
Θεωρείται πιθανό ότι η πολιτική αυτή θα διατηρηθεί και πέραν του Απριλίου εφόσον παραμένουν οι ίδιες συνθήκες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την οικονομία συνολικά. Όπως επεσήμανε πρόσφατα σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, «Είναι γεγονός ότι σε πρώτη φάση λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρίες έχουν ωφεληθεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ωφελούνται με αυτόν τον τρόπο ζημιώνονται -και θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο- από το ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν πτώση στα έσοδά τους» (λόγω υστέρησης των πληρωμών από καταναλωτές που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς).
Ανάχωμα στην έλλειψη ρευστότητας επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το μηχανισμό εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, που θα τους παρέχει κεφάλαιο κίνησης με χρηματοδότηση κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.
ΑΠΕ