8 Απρ 2020

Βιβλίο για «Lockdown» στο Λονδίνο του 2005 είχε απορριφθεί ως υπερβολικό – Τώρα τρέχουν να το εκδώσουν

To Λονδίνο είναι το επίκεντρο μιας πανδημίας. Οι Αρχές επιβάλλουν καθολικό λουκέτο και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αυτό που τώρα είναι σχεδόν η πραγματικότητα είχε απορριφθεί από εκδότες ως υπερβολικό όταν ο Σκοτσέζος συγγραφές Peter May τους το παρουσίασε, το 2005, ως θρίλερ. Δεκαπέντε χρόνια μετά η φαντασία του, δυστυχώς, έγινε πραγματικότητα και οι εκδότες έσπευσαν να το εκδώσουν, με τον τίτλο «Lockdown».
Ο May χρησιμοποίησε βρετανικά και αμερικανικά ντοκουμέντα του 2002 για μέτρα ετοιμότητας σε περίπτωση πανδημίας, ώστε να κάνει το μυθιστόρημά του όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό. «Την εποχή που έγραφα το βιβλίο οι προγνώσεις των επιστημόνων έκαναν λόγο ότι η νόσος των πτηνών θα ήταν η επόμενη πανδημία» εξήγησε μιλώντας στο CNN.
«Ήταν κάτι πολύ, πολύ τρομακτικό και μια πραγματική πιθανότητα και, κατά συνέπεια, έκανα μεγάλη έρευνα όταν μου ήρθε η ιδέα. Τι θα συνέβαινε, αν αυτή η πανδημία ξεκινούσε από το Λονδίνο; Τι θα μπορούσε να συμβεί, αν σε μια τέτοια πόλη έμπαινε καθολικό λουκέτο;»
Όταν οι εκδότες τού επέστρεψαν το μυθιστόρημα ως «εξαιρετικά μη ρεαλιστικό και παράλογο», το «κλείδωσε στο ντουλάπι» και ξέχασε ακόμη και την ύπαρξή του. Έως ότου ένας θαυμαστής του πρόσφατα τον ρώτησε στο twitter γιατί δεν γράφει ένα μυθιστόρημα με σκηνικό μια πανδημία.
«Για λίγο κοντοστάθηκα. Μετά συνειδητοποίησα ότι το είχα κάνει. Μίλησα στον εκδότη μου γι’ αυτό κι έπεσε απ’ την καρέκλα του. Το διάβασε όλο σε ένα βράδυ και το επόμενο πρωί είπε: ”Αυτό είναι φανταστικό. Πρέπει να το εκδώσουμε αυτό τώρα”».
Το μυθιστόρημα είναι εδώ και λίγες μέρες διαθέσιμο για Kindle και θα κυκλοφορήσει ως τρισδιάστατο βιβλίο και ως audiobook στις 30 Απριλίου. Πάντως ο ίδιος ο 68χρονος συγγραφέας παραδέχεται ότι νιώθει φρικαρισμένος με το πόσο ανατριχιαστικά μοιάζει το βιβλίο του με τη ζωή σήμερα.
«Όταν το διάβασα για πρώτη φορά από τότε που το είχα γράψει σοκαρίστηκα με το πόσο τρομακτικά ακριβές ήταν. Οι καθημερινές λεπτομέρειες για πώς συνεχίζεις τη ζωή σου, πώς δουλεύει το “λουκέτο”, να απαγορεύεται ο κόσμος να βγει από το σπίτι του. Είναι ακριβές, σε βαθμό που φοβίζει» είπε.