Τα περίπλοκα μέτρα της κυβέρνησης για την μετά-καραντίνα εποχή, με τα εμβαδά, τετραγωνικά, εξωτερικούς χώρους, μάσκες κτλπ, αντί να διευκολύνουν τα πράγματα μετά το Lockdown, τα έκαναν ...
χειρότερα, με τα περισσότερα καταστήματα εστίασης τα οποία αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας να μην μπορούν να ανταποκριθούν!
χειρότερα, με τα περισσότερα καταστήματα εστίασης τα οποία αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας να μην μπορούν να ανταποκριθούν!
Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης δεν θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ενώ υπάρχει κίνδυνος να βάλουν οριστικό λουκέτο.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο Παναγιώτης Καρασαββίδης, Μέλος Δ.Σ. Καφέ Μπάρ Εστίασης Νομού Θεσσαλονίκης και μέλος Δ.Σ. Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων και Επαγγελματιών μιλώντας στον Flash 99.4 εκτίμησε ότι το 80% των καταστημάτων εστίασης δεν θα ανεβάσουν ρολά την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.
Φυσικά ότι ισχύει για την Θεσσαλονίκη ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα.
«Αν δεν πούμε ότι έχουν σκοπό να μας εξαφανίσουν τότε μπορούμε να πούμε ότι μας αντιμετωπίζουν σαν κλέφτες, όπως και οι προηγούμενοι. Δεν μπορούμε να καλύψουμε εμείς τα μαγαζιά μας τρείς μήνες κλειστά τις υποχρεώσεις τους και με τόσους περιορισμούς που συνεπάγονται κατακόρυφη πτώση του τζίρου και αύξηση των εξόδων μας».
Ο κ. Καρασαββίδης τόνισε ότι οι επαγγελματίες έχουν κάνει πολλές προτάσεις στην κυβέρνηση, αλλά δεν εισακούγονται.
«Έχουμε κάνει προτάσεις αλλά σχεδόν δεν εισακουγόμαστε. Μας αντιμετωπίζουν σαν να έχουμε εμείς χρήματα στην άκρη κάτι το οποίο δεν συμβαίνει», υπογράμμισε, «πήραν μέτρα χωρίς να ρωτήσουν εμάς που ζούμε το πρόβλημα».
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρηματιών, θα υπάρξει ανεργία, εκτίμησε ο κ. Καρασαββίδης.
«Πήραμε επάνω μας το ΦΠΑ δύο φορές χωρίς να κάνουμε αύξηση των τιμών. Τώρα το φυσιολογικό είναι να ανεβάσουμε τιμές, δηλαδή, αν ένας καφές σε ένα μικρό καφέ έχει ένα ευρώ ο ελληνικός καφές θα πρέπει εσύ που θα έχεις 3 τραπέζια αντί για 10, θα πρέπει πρώτον ή να ανεβάσεις τιμές για βγάλεις τα έξοδα σου, ή δεύτερον να κάνουμε ταξικό διαχωρισμό στους πελάτες».
Οι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι ακόμα και να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους στην κυβέρνηση, εάν δεν βρεθεί η λύση στην αυριανή τηλεδιάσκεψη που θα έχει η ΓΣΕΒΕΕ με τους τρείς αρμόδιους υπουργούς.
«Παλέψαμε τα πάντα μέχρι τώρα, μνημόνια, κρίση, ΦΠΑ, αντικαπνιστικό αυτά τα παλέψαμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τα καταστήματα να μην κλείσουν, αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να παλέψουμε με αυτά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση».
Ο κ. Καρασαββίδης κάλεσε τους συναδέλφους του να τοποθετήσουν μαύρες σημαίες έξω από τα καταστήματα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το ίδιο συμβάινει και στην υπόλοιπη Ελλάδα
Sτα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στο απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης και διασκέδασης στην Ελλάδα σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ)
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με την… αισιόδοξη πρόβλεψη το 50% των 35.000 επιχειρήσεων εστίασης θα βάλουν λουκέτο ή θα αναγκαστούν να ξεπουληθούν σε ξένες εταιρείες που θα βρουν την ευκαιρία να αρπάξουν κοψοχρονιά τις επιχειρήσεις φιλέτα του κλάδου. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού που έγιναν την Τρίτη 28 Απριλίου αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα την 1η Ιουνίου «βάζει ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις του κλάδου.
«Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσαμε να βρεθούμε. Ζητήσαμε απλά πράγματα από την κυβέρνηση και δεν έδωσαν στον κλάδο μας ούτε τα ελάχιστα για να επιβιώσουμε. Ο,τι μας ζήτησαν το κάναμε. Δε γίνεται όμως μία βασική παραγωγική ομάδα της ελληνικής οικονομίας να κάνει όλες τις θυσίες και η κυβέρνηση να κάνει τα λιγότερα. Είναι ντροπή τα όσα συμβαίνουν. Είμαστε απογοητευμένοι και όλα τα μέλη μας και οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση», είπε η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ Νίκη Κωνσταντίνου.
«Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε»
Όπως τονίζει ο κλάδος είναι απογοητευμένος όχι μόνο από τα μέτρα στήριξης αλλά και το χρόνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων και αποκαλύπτει πως αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσει ο κλάδος της εστίασης την στήριξη που της αναλογεί και που δικαιούται είναι το γενικό lock down και μετά την 1η Ιουνίου και εξήγησε: «Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουν οι επιχειρήσεις την 1η Ιουνίου. Οσοι ανοίξουν θα κλείσουν σε ένα μήνα, δύο μήνες, άντε το πολύ τέλος Αυγούστου. Εχουμε όλοι ημερομηνία λήξης μετά τα όσα αποφασίστηκαν.
Αυτή τη φορά όμως είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να πείσουμε την κυβέρνηση πως αξίζουμε μεγαλύτερης προσοχής και υποστήριξης για να μπορέσουμε πάλι να επανεκινήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Εάν τις επόμενες ημέρες δεν παρθούν τα διορθωτικά μέτρα που έχουμε ζητήσει η πρόταση μας είναι να υπάρξει γενικό λουκέτο σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης».
Όπως είπε η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ ο κλάδος απασχολεί 300.000 άμεσα εργαζομένους ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας από τους προμηθευτές των καταστημάτων που θα βρεθούν στην ανεργία ή θα αναγκαστούν και αυτοί να αναστείλουν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους.