26 Μαΐ 2020

Δήμαρχος Τήνου: Μετέτρεψαν την Αστυνομία σε σεκιούριτι για τους ιδιώτες - Τι λέει η εταιρεία

Σταμάτησαν οι εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στο νησί μετά τα επεισόδια κατοίκων με ΜΑΤ - Στο πόδι παραμένει.. όλο το νησί
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τήνο λίγες μέρες μετά τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ σε πολίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Πρασσά. Μία μέρα μετά τα επεισόδια που έγιναν στις 22 Μαΐου σταμάτησαν και οι εργασίες στο αιολικό πάρκο. Ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, προανήγγειλε το Σάββατο, 23 Μαΐου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, την εξάντληση όλων των νομικών και πολιτικών «όπλων» που έχει στα χέρια του, προκειμένου να σταματήσει η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην περιοχή. Η υπόθεση των ανεμογεννητριών έχει ενώσει όλο το νησί με κατοίκους και συλλογικότητες να πραγματοποιούν ανοιχτές συνελεύσεις.
Μετά την ανοιχτή συνέλευση στην Παλλάδα της Τήνου το περασμένο Σάββατο αναμένεται την προσεχή Τετάρτη, 27 Μαΐου, νέα συγκέντρωση κατοίκων στην περιοχή Πύργος. Στο μεταξύ η Διεύθυνση Δασών προχώρησε την Παρασκευή, 22 Μαΐου, σε επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή, όπου σχεδιάζει να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο και αναμένεται τις επόμενες μέρες και το πόρισμα, το οποίο και θα καθορίσει εν πολλοίς και τις επόμενες ενέργειες του δήμου Τήνου. Μέσα στην βδομάδα ο δήμαρχος Τήνου αναμένεται να συναντηθεί και με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στους πολίτες που εκδήλωσαν την αντίθεσή του στην κατασκευή του έργου. 

Εστειλαν 52 αστυνομικούς για να προστατέψουν έργο ιδιώτη εν μέσω πανδημίας 

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην οικεία αστυνομική διεύθυνση που παρείχαν υπηρεσίες σεκιούριτι στον ιδιώτη εν μέσω πανδημίας. Γι' αυτό είναι οι αστυνομικές δυνάμεις; Οταν η Τήνος δέχεται 1.250.000 επισκέπτες το χρόνο και είναι υποστελεχωμένη και διαχρονικά όλοι οι δήμαρχοι κάνουν εκκλήσεις για να στελεχωθούν τα τμήματα, δεν έχουν να μας στείλουν αστυνομικούς.
Τώρα για έναν ιδιώτη εστάλησαν 52 αστυνομικοί για να παράσχουν υπηρεσίες σεκιούριτι. Η χρήση βίας επιλέχθηκε ως μέσο καταστολής εν μέσω πανδημίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία του νησιού. Απαιτούμε να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμά του ο δήμος Τήνου. 
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την εκπόνηση και έγκριση τοπικών χωρικών σχεδίων των δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μέχρι τότε ζητεί να ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και υλοποίησης εντός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου των αιολικών και υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής. 
«Όλοι ανεξαρτήτως είμαστε απέναντι σε όσους δεν σέβονται το περιβάλλον και ακόμη περισσότερο τις ευαισθησίες της τοπικής κοινωνίας. Κα αυτή την ενότητα πρέπει να τη διαφυλάξουμε πάση θυσία. Γιατί αν δεν το κάνουμε ο μόνος κερδισμένος θα είναι η εταιρεία» είπε ο κ. Σιώτος προσθέτοντας ότι ο δήμος δεν θα πρέπει να είναι απλός θεατής στην διαδικασία αναθεώρησης του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις  ανανεώσιμες πηγές ενέργεια υποβάλλοντας ένα απλό υπόμνημα στη δημόσια διαβούλευση αλλά να έχει ενεργή συμμετοχή.
100769475_2621459481505929_2038459824496181248_o.jpg
social media/Τήνος

Τι απαντά η εταιρεία 

Σε συνέχεια των επεισοδίων, τα οποία έλαβαν χώρα στην Τήνο, την 20η Μαΐου 2020, κατόπιν διαδηλώσεων σε βάρος του Έργου της εταιρείας μας στη θέση «ΠΡΑΣΣΑ», αλλά κυρίως των σχετικών δημοσιευμάτων, προς πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών, αναφέρουμε τα εξής: Η εταιρεία μας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.» τυγχάνει κάτοχος όλων των νομίμων αδειών για την ανέγερση ενός μικρού Αιολικού Πάρκου στην ανωτέρω θέση με ισχύ μόλις 1,8MW, με τρεις μόνο (3) Ανεμογεννήτριες -τις μικρότερες εμπορικά διαθέσιμες.
Στο πλαίσιο της αδειοδότησης, εξασφαλίσθηκε μια σειρά γνωμοδοτήσεων, μεταξύ των οποίων και οι θετικές, ομόφωνες και ανεπιφύλακτες γνώμες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, ήτοι:
• ομόφωνη απόφαση της τότε Νομαρχίας. 241/13-12-2004 του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων,
• ομόφωνη απόφαση του Δήμου. Συνεδρίαση στις 3/12/2004, από τον (τότε) Δήμο Εξωμβούργου Τήνου (καθολικός διάδοχος του οποίου είναι ο νυν Δήμος Τήνου), οπου ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου
• Ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Υστερνίων.
Τα ανωτέρω, εκφράζουν θεσμικά στον μέγιστο βαθμό την ομόφωνη θετική στάση της κοινωνίας και  αποτέλεσαν την βάση για το αιολικό μας πάρκο. Χωρίς αυτά, δεν θα είχαμε καν μπει στην διαδικασία ανάπτυξης και εγκατάστασής του. Η εταιρεία μας, ως τοπική μικρή εταιρεία, σέβεται το περιβάλλον των νησιών μας, και έχει επανειλημμένα ήδη δηλώσει, ότι η επιβεβλημένη ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να γίνει κατά προτίμηση από μικρά έργα όπως και το παρόν, που βρίσκονται σε αντιστοιχία με το νησιωτικό ευαίσθητο περιβάλλον και μάλιστα από μικρές τοπικές εταιρείες -όπως η δική μας- και από κοινότητες πολιτών. Αυτό άλλωστε ουσιαστικά υποστήριζαν και το δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο και για αυτόν τον λόγο έδωσαν την σύμφωνη γνώμη τους ομόφωνα στο δικό μας έργο, ενώ αντίθετα αρνήθηκαν σε άλλα μεγαλύτερα.
99240116_2621491104836100_487411090821480448_o.jpg
social media/Τήνος