27 Μαΐ 2020

Το οικονομικό επιτελείο Μητσοτάκη εξακολουθεί να μας διασκεδάζει Το αμεταρρύθμιστο πελατειακό κράτος πολύ σύντομα θα σωριαστεί με πάταγο

Καθώς κυλούν οι ώρες τις μετα-lockdown εποχής κρύος ιδρώτας λούζει το πρόσωπο των κυβερνώντων και ιδιαίτερα εκείνα του Οικονομικού επιτελείου την ανεπάρκεια του οποίου πολύ νωρίς έχει ....
επισημάνει το Κουρδιστό Πορτοκάλι.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο
Οι συνέπειες της πανδημίας αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο ορατές στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά εξίσου οδυνηρές στα ταμεία του φαύλου φορομπηχτικού πελατειακού κράτους.
Λες και ο Covid-19 ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή στην φαυλότητα που ανέχθηκαν επί 10 χρόνια οι υποκριτές δανειστές μας.
10 χρόνια μνημόνια και ουδεμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν υλοποιήθηκε. Έτσι καταντήσαμε ματάκηδες της Εσθονίας και των κρατών που σέβονται τους πολίτες τους και τους τιμούν.
Μετά από μία οδυνηρή 5ετία Τσίπρα οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν τον Μητσοτάκη με την ελπίδα να μας απαλλάξει από τους ιδεολήπτες φορομπήχτες Συριζαίους. Το ιστορικό:
-Είναι η Οικονομία ηλίθιε,
βρήκε την πραγμάτωσή του στην ολότητά του και με την διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε υποτίθεται στη διάθεσή του ετοιμοπόλεμη ομάδα. Στελέχη που γνώριζαν τα προβλήματα της χώρας και διέθεταν σχέδιο για την επίλυσή τους. Σχηματίζει λοιπόν κυβέρνησή και αναθέτει την Οικονομία στον Σταικούρα και το Ασφαλιστικό στον Βρούτση.
Προσέξτε, υποτίθεται ότι και οι δύο γνώριζαν τα προβλήματα της χώρας, ανέλυαν τις ιδεοληπτικές φορομπηχτικές αθλιότητες του Σύριζα και ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το σαρδανάπαλο Πακιστάν των Βαλκανίων.
Σας θυμίζουμε ότι υπουργός Ασφαλιστικού του Σύριζα ήταν ο Κατρούγκαλος, ο οποίος ήτο τόσο άξιος ώστε μέσα σε μια νύχτα τον αντικατάστησε η ψηλοτάκουνη γραμματέας του (ex ταγάρι) Αχτσιόγλου.
Τι γραμματέας, τι υπουργός!
Αυτό το θλιβερό δίδυμο αντικατέστησε ο Μπελμοντό των Τζιτζιφιών Βρούτσης (Στο Μοσχάτο, Μπελμοντός είναι ο Πολάκης).
Σημειώνουμε ότι ο Βρούτσης επί 4 και πλέον χρόνια είχε υποτίθεται εντοπίσει τις εκτρωματικές διαστάσεις του Ασφαλιστικού και ήτο πανέτοιμος να σηκώσει τη κούπα εντυπωσιάζοντας όλους μας με τις επιδόσεις του.
Ε, μας έβγαλε το στανιό επί 8 μήνες. Ασφαλιστικό ακούγαμε και ασφαλιστικό δεν βλέπαμε. Απλά σαν πρόθυμος καφετζής του κυλικείου του Αυτιά στις Τζιτζιφιές έβγαινε ο δύστυχος κάθε τόσο στη κανάλα και απόλαγε από μία αρλούμπα από τις πολλές που περιελάμβανε το νομοσχέδιό του το οποίο πριν καν ολοκληρωθεί έχει αρχίσει να ξηλώνεται γιατί ήταν μάπα το καρπούζι.
Αντί να παραιτηθεί εκμεταλλεύεται την ατολμία του Μητσοτάκη να κάνει ανασχηματισμό και εκλογές και παραμένει στη θέση του βγαίνοντας κάθε τόσο στον Αυτιά όπως και ο ιολόγος Σύψας που έχει καταντήσει πιο επικίνδυνος από τον ίδιο τον ιό μια και κάθε πρωί μας αμολάει κι άλλη κοινότυπη παπάρα για τον Covid-19.
Kάπως έτσι και ο Σταικούρας ο οποίος έχει κάνει συμβόλαιο με το χρόνο και τον κατέχει καλά όπως ο Μέσι το τόπι.
Ο Σταικούρας συνέχισε τη φορομπηχτική αθλιότητα των Τσίπρα-Τσακαλώτου και κάθε τόσο έβγαινε κι αυτός με την ποδίτσα του στον Αυτιά για να μας πει τις αρλούμπες του-κάτι αριθμούς που αλλάζανε καθώς τους εκστόμιζε ο ίδιος υπουργός σε διαφορετικό κανάλι. Ο Σταικούρας λοιπόν πίστευε ότι είναι ο Θεός του χρόνου και μας δήλωνε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν εν καιρώ όπως επίσης και οι μειώσεις των φόρων. Τσουκου-τσουκου μπολ χωρίς τόλμη, χωρίς πυγμή, χωρίς φαντασία, χωρίς όραμα τη στιγμή που το πράγμα βρωμάει και φωνάζει
-Είναι η Οικονομία ηλίθιοι…
Ακόμη και ο Μητσοτάκης που βγήκε χθες βράδι στη μάλλον Μάρα Ζαχαρέα μάς δήλωσε ότι θα μειώσει μόνο τις εργοδοτικές εισφορές και όχι τους φόρους.
Πριν περάσουν 24 ώρες  (κι ενώ τα γαλάζια κυβερνητικά παπαγαλάκια έπαιζαν πρώτο το θέμα) κάνει μία θεαματική κωλοτούμπα αλά Κομανέντσης και διερρέει ότι από τη συμπρωτεύουσα του Ιβάν του Σέρτικου θα ανακοινώσει μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20%.
Είχε προηγηθεί άγριο κράξιμο από το Κουρδιστό Πορτοκάλι.
Πολύ λίγες και πολύ αργές οι αντιδράσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Δύο είναι οι αιτίες του κακού εδώ. Η πελατειακή λογική που έχει εμποτίσει το μεδούλι των πολιτικών στο σύνολό τους αλλά και η έλλειψη ικανοτήτων, οράματος, τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με την άγνοια της αγοράς. Πρόκειται για αποδεδειγμένη ανεπάρκεια. Μια ανεπάρκεια όχι πολύ αργά θα μπατάρει το κυβερνητικό παπόρι.
Δεν χρειάζεται να ανέβει ο Σύριζα. Εδώ οι οξυδερκείς συμπολίτες μας έβαλαν στη Βουλή τον ζάπλουτο Βελόπουλο με τις γερμανικές καταθέσεις. Οταν θα έλθει η ώρα θα στείλουν στον αδιάβαστο και τη σημερινή κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της πλάκας.
Οι Ελληνες-όπως όλοι οι ψηφοφόροι του πλανήτη-θα αυτοξεκασθούν την ώρα της κάλπης και θα εκλέξουν πρωθυπουργό τον Γιώργο Μαζωνάκη.
Αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί αυτή η βλαμμένη οικονομική πολιτική που βρίθει ανεπάρκειας των ιθυνόντων.
Ανοίγει λέει σιγά σιγά η Ελλάδα. Ανοίγουν τα δημοτικά, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, ανοίγουν οι παραλίες, ανοίγουν τα αεροδρόμια, ασβεστώνουν τα μυκονιάτικα σοκάκια οι αλλοδαπές γριούλες που ασπρίσαν από τα χρόνια της παραμονής τους στο νησί, ανοίγουν, ανοίγουν, ανοίγουν.
Τι διάολο ανοίγει όμως σε μια οικονομία που είναι δύο αιώνες τώρα κλειστή, πελατειακή, διεφθαρμένη, μιας παρεούλας νταλαβέρι-όχι πάντα της ίδιας αλλά με προσθαφαιρέσεις.
Τι ανοίγει ρε παιδιά σε ένα κράτος καταχρεωμένων πολιτών οι οποίοι έρχονται στον κόσμο, μεγαλώνουν, παντρεύονται αποκτούν παιδιά, εγγόνια, αυτά με τη σειρά τους μεγαλώνουν κάνουν τις δικές τους οικογένειες αλλά το βιολί συνεχίζεται. Ποιο βιολί; Το βιολί του ζαβού πελατειακού κράτους των ολίγων, της διαπλοκής, των κολλητών, της δικών μας παιδιών και των άλλων.
Ποιοι είναι οι άλλοι ρε παιδιά; Μα εκείνοι που κυβερνούσαν πριν από μας και εάν ξανακυβερνήσουν εμείς θα γίνουμε οι άλλοι. Και η ζωή συνεχίζεται σε ένα κράτος-χοτζέτι και αναρωτιέσαι τι άλλο πρέπει να συμβεί για να πάψει αυτός ο υπεραιώνιος νταλκάς; ΘΑ μειώσει μας λέει ο Σταικούρας τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές από το φθινόπωρο.
Ποιο φθινόπωρο ρε ταλαίπωρε;
Δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να μην υπάρχει φθινόπωρο. Να μην υπάρχεις, να μην υπάρχω, να μην υπάρχουμε καθότι μετά τον Covid-19 δεν ισχύει το όσο υπάρχεις θα υπάρχω.
Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ταλαίπωροι ότι έχουμε μπει σε έναν δαιμονισμένο και μυστηριακό επιταχυντή; Σε ένα σκοτεινό επιταχυντή με άγριες και ανεξερεύνητες διαθέσεις; Σε έναν επιταχυντή που είναι ισχυρότερος από την δήθεν νέα τάξη και από τα οποιαδήποτε δήθεν ισχυρά λόμπι που υποτίθεται ότι κυβερνάνε τον κόσμο.
Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν σταθερές παρότι η μοναδική δική σας σταθερά είναι ο φίλος μου ο Γιώργης ο Αυτιάς. Ο Αυτιάς είναι η μόνη σταθερή αξία του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Αντε και ο Παπαδάκης.
Ολη η ζωή τους μια λέζα στον Αυτιά.
Η ΝΔ βγήκε με σκοπό να μεταρρυθμίσει το κράτος, να μειώσει τους χυδαίους φόρους και τις χυδαίες ασφαλιστικές εισφορές, να κάνει την δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη να δώσει την αίσθηση ενός αξιόπιστου για ξένους επενδυτές κράτους.
Κι όμως σε ένα χρόνο-εάν θα έχουμε επιβιώσει-αυτό το κράτος συμπληρώνει 2 αιώνες ζωής στη διάρκεια των οποίων παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο.
Πρόκειται για τόσο σαρδανάπαλο κράτος που 2 αιώνες εκ της ιδρύσεώς του εξακολουθεί να περιμένει από τον Τουρισμό για να κονομήσει κάνα τάλαρο ώστε να ξεχρεώσει κάτι κόκκους άμμου από τις ιλιγγιώδεις οροσειρές του εξωτερικού και εσωτερικού του χρέους. Αυτό το σαρδανάπαλο κράτος έχει εναποθέσει την σωτηρία του στον ήλιο που ζεσταίνει τη θάλασσα και στη φύση που του χαρίστηκε απλόχερα.
Δηλαδή αυτό το σαρδανάπαλο κράτος έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. Οταν δε ανέλαβε ο Κυριάκος την διακυβέρνηση πολύ νωρίς συνειδητοποίησε ότι είτε δεν έχει τα κότσια είτε δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ετσι το μόνο που φρόντισε να ενισχύσει είναι την οικοδομή.
Να κόβονται τα δένδρα όπως κάνει με πρωτοφανή μανία ο δήμαρχος στα 3Β για να χτίζονται πολυκατοικίες που τις αγοράζουν οι Κινέζοι και οι λοιπές φυλές του πλανήτη που θέλουν να πεθάνουν σε ένα ωραίο κλίμα.
Μπετά και τουρισμός. Αυτά είναι τα έσοδα ενός σαρδανάπαλου κράτους που καταφέρνει και αφομοιώνει οποιονδήποτε βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για το σαρδανάπαλο κράτος που πριν τον Covid-19 έστελνε τα καλοκαίρια τους αναξιολόγητους (αρνούνται να αξιολογηθούν) ελεγκτές του ΣΔΟΕ να βάλουν πρόστιμα στα μαγαζιά της εστίασης που δεν κόβουν αποδείξεις. Αλλά τι αποδείξεις να κόψει ένα μαγαζί εστίασης με τέτοιους φόρους, τέτοιο ΦΠΑ, τέτοιες απαιτήσεις από τον δήμο και πάει λέγοντας.
Το πιο σοκαριστικό όμως σ΄αυτή τη συγκυρία είναι το γεγονός ότι ο Covid-19 δεν δίδαξε τους δικούς μας το πιο χειροπιαστό μάθημα: Oλα είναι τώρα!
Τι σημαίνει θα μειώσετε τους φόρους από το φθινόπωρο που μπορεί η γη να σχιστεί στα δύο σαν καρπούζι και μετά στα 4 και πάει λέγοντας. Ολα είναι τώρα!
Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι πολίτες αγόρασαν την προεκλογική του εξαγγελία για μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει αύριο βρε καλικατζαραίοι!
Ενα μπαμ στον Εβρο, ένα Μάτι, ένας ολέθριος τυφώνας, αρκεί να μας φέρει 100 χρόνια πίσω.
Οπως έχουμε επισημάνει κατ΄επανάληψη η εγχώρια αγορά ήταν γονατισμένη από τον Δεκέμβριο του 2019-πριν κάνει αισθητή την παρουσία του ο Covid-19 στη χώρα μας. Και είχε γονατίσει γιατί οι καταναλωτές είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη μεταρρυθμιστική δεινότητα της κυβέρνησης. Τα ταμεία των καταστημάτων είχαν στεγνώσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Απλά ο ερχομός του Covid-19 στη χώρα μας έδωσε την ευκαιρία στον Κυριάκο (του πιστώνουμε ότι μας έσωσε προς το παρόν) να κάνει μία δεύτερη επιτυχία μετά από εκείνη της αντιμετώπισης των μεταναστών στον Εβρο. Την ίδια στιγμή όμως οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην Οικονομία είναι για κλάματα. Και γι΄αυτό φέρει ευθύνες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Παρά τις επιδόσεις του παραμένει πρωθυπουργός ενός άθλιου φορομπηχτικού κράτους που τα παίρνει από παντού και τα δίνει σε μια χούφτα οικογένειες να τα βγάζουν στις Ελβετίες ώστε να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στα LSΕ την τέχνη της αρπαχτής και σόι πάει το σαρδανάπαλο βασίλειο.
Εφτασε όμως ΤΩΡΑ η ώρα το συγκεκριμένο αμεταρρύθμιστο κράτος να υποστεί μία πανωλεθρία: Πολύ δύσκολα αυτό το πελατειακό κράτος θα ξαναδεί χαρά στα σκέλια του-δηλαδή τα έσοδα που είχε στη διάρκεια της μεταπολίτευσης από τον τουρισμό αλλά και τους φόρους. Τέρμα τα δίφραγκα.
Το αμεταρρύθμιστο πελατειακό κράτος πολύ σύντομα θα σωριαστεί με πάταγο. Αυτή τη φορά όμως οι δανειστές θα επιστρέψουν πιο άγριοι από ποτέ. Θα επιστρέψουν για το ολοκληρωτικό ξεδόντιασμα-για την ακρίβεια για την διανομή των ιματίων. Θέλουμε να πούμε με απλά λόγια ότι πρόκειται για fake άνοιγμα.
Κανείς ξένος σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να έλθει εδώ για δουλειές και το βλέπουμε αυτό άλλωστε άσχετα εάν σφυρίζουμε αδιάφορα στα ΜΜΕ. Ραντιέρηδες και πάσης φύσεως αχυράνθρωποι εμφανίζονται στο Πακιστάν των Βαλκανίων σαν επενδυτές.
Η αντίστροφη μέτρηση προς την ολοσχερή χρεοκοπία μόλις ξεκίνησε…
κουρδιστο πορτοκαλι