Το σπανάκι, τα καρότα, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες είναι μερικά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο. Σύμφωνα με μια μελέτη, πρέπει να τρώμε περισσότερες ποσότητες από αυτά. Ο λόγος; Επειδή μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με χαμηλό διαιτητικό κάλιο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αγγειακή ασβεστοποίηση. Αυτή σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης και παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Η αύξηση του καλίου στο αίμα έδειξε ότι μειώνει την αγγειακή ασβεστοποίηση στα ποντίκια. Αυτό υποδηλώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Yabing Chen, καθηγητή παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, δημοσίευσε την μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight.
Η αθηροσκλήρωση είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιά. Συμβαίνει όταν συσσωρεύονται λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες στις αρτηρίες. Αυτές οι ουσίες σχηματίζουν αυτό που ονομάζεται «πλάκα». Η πλάκα σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά.
Η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη σε κάλιο θα μπορούσε να καταπολεμήσει την αθηροσκλήρωση.
Κάλιο και αγγειακή ασβεστοποίηση
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που θεωρείται απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα. Δεν βοηθά μόνο στην σύσπαση των μυών και τη λειτουργία των νεύρων και των κυττάρων, αλλά ρυθμίζει και τον καρδιακό παλμό.
Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη χόρτα, οι πατάτες, τα καρότα, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν καλές πηγές καλίου. Το κάλιο είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα διατροφής.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χώρισαν τα πειραματόζωα σε τρεις ομάδες. Όλες ακολούθησαν προγράμματα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αλλά το κάθε πρόγραμμα είχε διαφορετικά επίπεδα καλίου (χαμηλό, μέτριο και υψηλό). Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανεπαρκή σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη-Ε. Αυτή κάνει τον οργανισμό πιο ευαίσθητο στην αθηροσκλήρωση, ειδικά σε διατροφή με πολλά λιπαρά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στο πρόγραμμα με το χαμηλό κάλιο παρουσίασαν αύξηση της αγγειακής ασβεστοποίησης και μεγαλύτερη αρτηριακή δυσκαμψία, ενώ τα ποντίκια σε εκείνο με υψηλό κάλιο, εμφάνισαν σημαντική μείωση και στους δύο παράγοντες κινδύνου για την καρδιά.
Η σημασία της έρευνας
Με ανάλυση κυτταρικής καλλιέργειας οι ερευνητές αποκάλυψαν, ότι μέσω ενός καναλιού μεταφοράς καλίου, οι συνθήκες χαμηλού καλίου οδήγησαν σε αύξηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου στα αγγειακά κύτταρα των λείων μυών.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι το χαμηλό κάλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη δέσμευσης ασβεστίου, η οποία αυξάνει την αυτοφαγία. Πρόκειται για μια διαδικασία ενδοκυτταρικής αποικοδόμησης στα κύτταρα.
Αναστέλλοντας την αυτοφαγία, μειώθηκε η ασβεστοποίηση στα αγγειακά κύτταρα των λείων μυών. Αυτό έδειξε στους ερευνητές, ότι η αυτοφαγία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ασβεστοποίησης.
Εξετάζοντας τη διατομή των αρτηριών στα ποντίκια, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το χαμηλό κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση αγγείων μέσω CREB και αυτοφαγίας. Ωστόσο, η αύξηση των επιπέδων καλίου θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπτώσεις.
Πηγή: iatropedia.gr