23 Ιουν 2020

Δημήτρης Παπαδημούλης: Έτσι έχτισε την «Παπαδημούπολη» (και τον άδειασε ο Τσίπρας)

Με μεθοδικότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης προωθούσε το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» για τη στέγαση μεταναστών μέσω του οποίου νοίκιαζε σε ΜΚΟ τα 15 διαμερίσματα που απέκτησε ...
σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας

Νέες ενδιαφέρουσες πτυχές έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο στήθηκε η διαβόητη πλέον «Παπαδημούπολη», το σχέδιο δηλαδή της μαζικής αγοράς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη διαμερισμάτων σε υποβαθμισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας με σκοπό την ενοικίαση έναντι αδράς αμοιβής σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη στέγαση μεταναστών.

Υπό το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων που προκλήθηκαν στην κοινή γνώμη για τον αμειβόμενο… «αριστερό αλτρουισμό», που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές και τις μισθώσεις των ακινήτων του, ο κ. Παπαδημούλης υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι θα προσφέρει εφεξής σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης τα χρήματα που επί διετία εισέπραττε από τις ΜΚΟ, με τις οποίες συνεργαζόταν τόσο σε πολιτικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.

Η όψιμη, ωστόσο, ανακοίνωση της διάθεσής του να προσφέρει σε ενέργειες αγαθοεργίας προς μετανάστες τα χρήματα που έως τώρα αύξαναν τις καταθέσεις του δεν έπεισαν ούτε την ηγεσία της παράταξής του, η οποία με μία μάλλον αμήχανη και καθυστερημένη αντίδραση πήρε μόλις την Παρασκευή θέση στο μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης που είχε δημιουργηθεί, αποδοκιμάζοντας μεν τη συμπεριφορά του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τον ωστόσο στο αξίωμά του.

Η σκιά από την «Παπαδημούπολη», πάντως, έπεσε βαριά όλες τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κουμουνδούρου. Τα χιλιάδες μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη μια, αλλά και οι διαφορετικές αποχρώσεις στις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα από την άλλη, ξήλωναν ώρα με την ώρα το πουλόβερ της ενιαίας υπερασπιστικής γραμμής που επιθυμούσαν τα ηγετικά κλιμάκια, παρά την αρχική αφωνία της Κουμουνδούρου.


Αποφεύγοντας να ανοίξει νέα μέτωπα, ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να «λήξει» την υπόθεση Παπαδημούλη δηλώνοντας: «Ο τρόπος που επέλεξε τώρα να επενδύσει τα χρήματα που απέκτησε νόμιμα και όχι παράνομα ήταν λάθος. Νομίζω ότι το έχει κατανοήσει και ο ίδιος»

Με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν ένα-ένα τη σκυτάλη της «Παπαδημούπολης», στις πολιτικές παρενέργειες των αποκαλύψεων ήρθε να προστεθεί και η παύση που πάτησε η Χαριλάου Τρικούπη στη διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά χαροποίησε την Κουμουνδούρου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επανεκκίνηση των διεργασιών για τη διεύρυνση του κόμματος προς το Κέντρο.

Σταθμίζοντας τα δεδομένα, η επί της αρχής σιωπή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώθηκε στα τέλη της εβδομάδας σε προσπάθεια για σαφή αποστασιοποίηση, με τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα να «αδειάζει» τον ευρωβουλευτή, αποδοκιμάζοντας δημόσια «τον τρόπο» των επενδύσεών του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε αφού ο κ. Παπαδημούλης έθεσε στη διάθεση του αρχηγού του την παραίτησή του από επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη των ευρωβουλευτών του κόμματος. Εκτιμήθηκε ότι η αποδοχή της παραίτησης θα πυροδοτούσε νέο γύρο δηλώσεων, αποπροσανατολίζοντας για την Κουμουνδούρου τη δημόσια συζήτηση από «τα πραγματικά προβλήματα».

Αποφεύγοντας νέα μέτωπα, ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να «λήξει» την υπόθεση, δηλώνοντας πως «ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πολυετή προσφορά και χωρίς ψεγάδια στη διαδρομή του. Ο τρόπος που επέλεξε τώρα να επενδύσει τα χρήματα που απέκτησε νόμιμα και όχι παράνομα ήταν λάθος. Νομίζω ότι το έχει κατανοήσει και ο ίδιος».

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει τη στάση του ευρωβουλευτή στο εξής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «μετά και τη σαφή δέσμευσή του ότι όσο κατέχει δημόσιο αξίωμα δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ακίνητα όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες και θα δίνει το σύνολο των χρημάτων αυτών σε κοινωνικές δράσεις, το θέμα θεωρείται λήξαν».

Συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι έγιναν και λάθη χειρισμών στην υπόθεση. Υποστηρίζουν ότι έπρεπε εξαρχής να τον υποχρεώσουν να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί (από την πρώτη φορά και όχι μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος») ότι τα λεφτά από τα ενοίκια θα διατίθενται στους πρόσφυγες και σε κοινωνικές δράσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να του ζητήσουν να παραιτηθεί, αλλά θεωρήθηκε ότι κανείς από τους άλλους εν ενεργεία συναδέλφους του δεν θα μπορούσε να σταθεί ως επικεφαλής, ενώ δεν ήταν και σίγουροι αν ο ερχόμενος στη θέση του (Παναγιώτης Κουρουμπλής ή Σπύρος Δανέλλης) θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του επικεφαλής της ευρωομάδας.

Το Μεταναστευτικο

Επιρροή, δημοσιότητα, πολιτικές προσβάσεις και κοσμικότητες περιλάμβανε το μεθοδικό, όπως αποδεικνύεται, σχέδιο «Παπαδημούλη», με το οποίο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αύξανε την ακίνητη περιουσία του αλλά και τα εισοδήματά του με τα ενοίκια που αποκόμιζε από τα διαμερίσματα.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδόθηκε κατά την προηγούμενη θητεία του στις Βρυξέλλες (2014-2019) σε ένα ράλι ανάδειξης του Προσφυγικού στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, την ώρα που ως ευρωβουλευτής επικέντρωνε τον κοινοβουλευτικό του έλεγχο, αλλά και τον δημόσιο λόγο του στην Αθήνα στις αδυναμίες και τις προτεραιότητες στη διαχείριση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, η οποία βρισκόταν στην κορύφωσή της κατά το ίδιο διάστημα.

Με τα σωσίβια και τις λέμβους να ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές, λίγα μέτρα μακριά από τα άψυχα παιδικά σώματα, το παγκόσμιο ενδιαφέρον δεν άργησε να φτάσει -μπροστά στις σκληρές αυτές εικόνες- στην Ελλάδα, με τον κ. Παπαδημούλη να αναλαμβάνει έκτοτε κεντρικό ρόλο στην προβολή και τη συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα μέσα από τα ΜΜΕ - και όχι μόνο τα ελληνικά.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, με τις αντοχές των κατοίκων των ελληνικών νησιών και της συνοριακής γραμμής του Εβρου να δοκιμάζονται, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βάλλει θεσμικά κατά ριπάς προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την «έλλειψη αλληλεγγύης» και την ανάγκη ανάδειξης του ανθρωπιστικού πυρήνα της Ε.Ε., για να καταλήξει «υπεργολάβος» προσφυγικών ενοικίων.

Διαπιστώνοντας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι είναι «εξαιρετικά αργοί οι ρυθμοί μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα», ο ευρωβουλευτής ξεκινά να ρωτά επισήμως την Κομισιόν τι προτίθεται να πράξει βάσει της πολιτικής του ιδιότητας, επιβάλλοντας την προσωπική του ατζέντα και στην ευρωομάδα του.

Εκτοτε, το ενδιαφέρον του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειμαζόμενους προσφυγικούς πληθυσμούς ξεδιπλώνεται μέσα από όλες τις διαθέσιμες θεσμικές οδούς που προβλέπονται στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά κυρίως με αμείωτο ρυθμό.

«Η Κομισιόν και ιδίως το Συμβούλιο οφείλουν να στηρίξουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και τους πρόσφυγες», ανέφερε σε παρέμβασή του ο κ. Παπαδημούλης κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών του χειμώνα για τους πρόσφυγες τον Νοέμβριο του 2017, συνθήκες οι οποίες δεν ενδείκνυνται ιδιαίτερα για υπαίθριους καταυλισμούς.


Στο δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» για τη διαβόητη πλέον «Παπαδημούπολη» την περασμένη Κυριακή παρουσιάστηκε ο χάρτης με τα ακίνητα του ευρωβουλευτή

Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση του Προσφυγικού στην Ελλάδα τίθεται από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε ευκαιρία, όπως όταν, για παράδειγμα, επικαλούμενος την έκθεση της UNICEF το 2016 απευθύνεται προς την Κομισιόν ρωτώντας: «Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 348 εκατομμυρίων ευρώ για πρόσφυγες στην Τουρκία. Ερωτάται η Επιτροπή: Τι ποσοστό από αυτό το κονδύλι διατίθεται για στοχευμένες δράσεις με αποδέκτη τα παιδιά, όπως πρόσβαση σε εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης;», για να εισπράξει ως απάντηση ότι «η Κομισιόν μέσα στο 2016 έχει διαθέσει επιπλέον 22,2 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών που βιώνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδότησης για την ίδρυση τριών ειδικών εγκαταστάσεων στέγασης για ασυνόδευτους ανηλίκους».

Εκτός από εξεύρεση θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, ζήλος από πλευράς του κ. Παπαδημούλη καταγράφηκε και αναφορικά με ζητήματα ενσωμάτωσης και πολιτισμικής αφομοίωσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών στην Ευρώπη, ιδίως στην προοπτική αυτοί να επέλεγαν στο μέλλον κάποια ευρωπαϊκή χώρα ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Επιδεικνύοντας αντανακλαστικά απέναντι στη μισαλλοδοξία, από τον Νοέμβριο του 2016 ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή προκλητικές και ρατσιστικές δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «δεν έχει θέση το Ισλάμ στη Σλοβακία», είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της να αξιολογήσει τις δηλώσει αυτές καθώς και «να εργαστεί από κοινού με τη σλοβακική προεδρία για την υλοποίηση των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για τους πρόσφυγες και να ξεπεράσει τις σημαντικές καθυστερήσεις».

Προετοιμάζοντας με τους καλύτερους όρους το κοινωνικό και «επιχειρηματικό» περιβάλλον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν φείδεται επίσης να δίνει τηλεοπτικές μάχες υπεραμυνόμενος των δικαιωμάτων των προσφυγικών πληθυσμών τα τελευταία χρόνια, κατακεραυνώνοντας ταυτόχρονα κάθε μορφής κριτική επί του θέματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι πρόσφυγες και οι μεταρρυθμίσεις» είναι η «διπλή πρόκληση» εξηγούσε από τη μία στη «Handelsblatt» τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Παπαδημούλης, φτάνοντας μέχρι το tweet με την αναλογία του Χριστού ως πρόσφυγα το 2018, για να καλύψει πλήρως όλο το επικοινωνιακό φάσμα.

Δημόσιες σχέσεις

Εκτός από τη θεσμική πίεση, με δεκάδες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Χρήστο Στυλιανίδη, τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για την εξεύρεση λύσης στην εγκατάσταση των προσφύγων και τις αναρίθμητες συνεντεύξεις του, ο κ. Παπαδημούλης δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στο «επιχειρηματικό» του πλάνο και τις δημόσιες σχέσεις, διοργανώνοντας ανοιχτές εκδηλώσεις από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Εξασφαλίζοντας διά του υψηλού του αξιώματος πρωτοκλασάτους ομιλητές, όπως ο επίτροπος (αρμόδιος για τους ευρωπαϊκούς πόρους για το Προσφυγικό) Χρήστος Στυλιανίδης, ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ., Μπόχουσλαβ Λιμπεράτσκι, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, και άλλοι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιβάλλει τις εκδηλώσεις του και με πολιτιστικό μανδύα, όπως η έκθεση φωτογραφίας «Δρόμοι Επιβίωσης» που διοργάνωσε στις 10 Μαΐου του 2017 εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Στα εγκαίνιά της παραβρέθηκαν «η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, εκπρόσωποι των διπλωματικών και εκκλησιαστικών αρχών της Ελλάδας στο Βέλγιο, στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Ελλήνων, δημοσιογράφοι και πολλοί επισκέπτες», αποτυπώνοντας το εύρος του λόμπινγκ του κ. Παπαδημούλη.

Στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις το project, o κ. Παπαδημούλης δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την προσωπική του πολιτική αίγλη για την ανάδειξη του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», δηλαδή του προγράμματος Στήριξης Εκτακτης Ανάγκης για την Ενταξη και τη Στέγαση, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με την πεποίθηση ότι «η στέγαση σε διαμερίσματα βελτιώνει την καθημερινότητα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης», το πρόγραμμα συνεργάζεται προς τον σκοπό αυτό με τις ΜΚΟ Solidarity Now και Praksis για την εξεύρεση διαμερισμάτων.

Στις 26 Ιανουαρίου του 2018 παρουσίασε ως ομιλητής τον κατάλογο της έκθεσης «Face Forward… into my home» σε μια εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), δηλαδή των δύο κυρίως χρηματοδοτών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ποζάρει χαμογελαστός ανάμεσα στους πρόσφυγες που συμμετείχαν στη δημιουργία του καταλόγου «Face Forward... into my home» κατά την επίσημη παρουσίασή του στην Αθήνα με πρώτο ομιλητή τον ίδιο

Την εκδήλωση κάλυψαν ειδησεογραφικά η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φροντίζοντας για την πανελλαδική δωρεάν προβολή της εκδήλωσης. Ολως τυχαίως την ίδια ακριβώς περίοδο ξεκινά και η αγοραστική έκρηξη από πλευράς του κ. Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής, που μετέχει στις εκδηλώσεις των ΜΚΟ, αγοράζει μαζικά ακίνητα εντός του αστικού ιστού σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας -Κυψέλη, Πατήσια, Aγιος Παντελεήμονας- με έντονη παρουσία μεταναστών. Αμέσως μετά, όπως ο ίδιος ομολόγησε για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή, μετά τις αποκαλύψεις του «ΘEMAτος», τα νοικιάζει μέσω ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Με τις πρώτες αποκαλύψεις καταφεύγει σε μισές αλήθειες, ομολογώντας μόνο τρεις ενοικιάσεις ενώ ήταν 15 και δικαιολογώντας τες με τον ισχυρισμό ότι ακολούθησε την προτροπή των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει τους μετανάστες στα σπίτια του». Εκ των υστέρων, και αφού αποκαλύφθηκε το μέγεθος της υπόθεσης, υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι θα διαθέσει τα καθαρά έσοδα από τις ενοικιάσεις σε φτωχούς Eλληνες και μετανάστες. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, οι τυχόν δικαιούχοι δεν θα το οφείλουν στη γαλαντομία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην ανάδειξη της υπόθεσης από το «ΘEMA».

ΦΩΤΟΓΡΑΦιΑ: ΝΑΝΤΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Γεωργία Σαδανά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ