15 Ιουν 2020

Πλατεία Βικτωρίας: Η νέα πιάτσα θανάτου

Μια νέα πιάτσα ναρκωτικών έχει αρχίσει να δημιουργείται στην περιοχή της πλατείας Βικτώριας και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους και στους καταστηματάρχες της περιοχής. Συγκεκριμένα, το φαινόμενο είναι.. πολύ πρόσφατο και η κατάσταση –σύμφωνα με τους κατοίκους– ξεκίνησε ακριβώς μόλις επιβλήθηκε η καραντίνα.

Ειδικότερα, περπατώντας στους δρόμους γύρω από την πλατεία, θα διακρίνεις πολλούς ουσιοεξαρτημένους να πλευρίζουν τα «βαποράκια» και να αγοράζουν ναρκωτικά σε κοινή θέα. Βραχάκια ηρωίνης, «σίσα», χάπια μπούμπλε, τα πάντα προς πώληση σε αυτό το νέο «σούπερ-μάρκετ» του θανάτου. Στη συνέχεια πάνε σε κάποιο στενό, ετοιμάζουν τη δόση τους και «σουτάρουν», ή απλώνουν τη σκόνη πάνω στα πεζούλια και την ρουφάνε. Όλα αυτά, όταν υπάρχουν πολλοί περαστικοί και μαγαζιά ακόμα ανοικτά.
Δυστυχώς οι ουσιοεξαρτημένοι, πάνω στην ανάγκη τους για να λάβουν τη δόση τους, δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε αυτοί που τους τα πουλάνε λογαριάζουν τα μικρά παιδιά τα οποία περνάνε από εκεί, καθώς η περιοχή διαθέτει σχολείο αλλά και επαγγελματικές σχολές. Είδαμε γυναίκες με καρότσια να προσπερνάνε τοξικομανείς οι οποίοι έχουν μόλις πάρει ενέσιμα τη δόση
τους ή καπνίζουν «σίσα» στις ειδικές αυτοσχέδιες πίπες που έχουν, με τις αναθυμιάσεις να διασκορπίζονται στον αέρα και να τις εισπνέει ο καθένας.

Τι λένε οι κάτοικοι

Το «Π» μίλησε με τους ανθρώπους της περιοχής, που προσπαθούν να εναντιωθούν σε αυτό που συμβαίνει στη γειτονιά τους. Όπως ανέφεραν, η κατάσταση ξεκίνησε μόλις επιβλήθηκε η καραντίνα και μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Ακόμα, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, οι έμποροι καθημερινά πραγματοποιούν το «νταλαβέρι» τους ανενόχλητοι.
Ο κ. Χρήστος, χρόνια επαγγελματίας στην περιοχή, είπε χαρακτηριστικά στο «Π»: «Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κλείσανε τα μαγαζιά, οι κάτοικοι έμειναν μέσα στο σπίτι και δεν υπήρχε ζωή στον δρόμο. Αυτό σίγουρα αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δράσουν τα κυκλώματα και να ξεκινήσουν το εμπόριο στη Βικτώρια. Τόσα χρόνια, η αλήθεια είναι ότι υπήρχε πρόβλημα με τα ναρκωτικά, αλλά τώρα η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το παιδί μου προχθές πέρασε δίπλα από αυτούς που κάπνιζαν “σίσα” και είχαν “ντουμανιάσει” το σημείο. Εισπνέουμε αυτά που καπνίζουν και μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία μας».
Παράλληλα, οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι τα κυκλώματα έχουν μισθώσει διαμερίσματα στην περιοχή σε διάφορες πολυκατοικίες, που δεν κατονόμασαν, και τα χρησιμοποιούν ως «καβάτζες». Την ίδια στιγμή σημείωσαν πως η κατάσταση ξεφεύγει και οι τοξικομανείς έχουν βίαια ξεσπάσματα κυρίως μεταξύ τους, δίνοντας ως παράδειγμα ένα αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στο σημείο Αριστοτέλους και Φερών.
Όπως ανέφεραν στο «Π», για άγνωστο λόγο μαχαιρώθηκαν και ένα άτομο το πήρε το ΕΚΑΒ. Παράλληλα, οι ίδιοι έχουν απευθυνθεί στην Αστυνομία και στο Α.Τ. του Άγιου Παντελεήμονα και έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των τοξικομανών από την περιοχή. Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι θα επέλθει κάποια στιγμή αστυνομική επιχείρηση για να «σπάσει» αυτή η νέα πιάτσα, αλλά μέχρι τότε να τηλεφωνούν στο 100, σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάποια μορφή παραβατικότητας.
Οι κάτοικοι αμέσως μετά απευθύνθηκαν και στον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος άμεσα τους δέχθηκε και ενημερώθηκε για το ζήτημα και τους είπε ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη σχέδιο με συνεργασία της Αστυνομίας, για να λυθεί το πρόβλημα και να «σπάσει» αυτή η καινούργια πιάτσα. Τέλος, οι ίδιοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση των τοξικομανών από την περιοχή και το «σπάσιμο» της πιάτσας. Την ίδια στιγμή προσθέτουν ότι χρειάζεται αύξηση του φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας και σημειώνουν ότι πρέπει να αυξηθούν και οι περιπολίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποτρέπονται η συγκέντρωση παραβατικών ομάδων και η διεξαγωγή έκνομων ενεργειών.

Η δράση του κυκλώματος και τα «βαποράκια»

Περιπλανηθήκαμε στους δρόμους γύρω από την πλατεία και είδαμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς γίνεται. Το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών πραγματοποιούνται κυρίως στην οδό Γκυιλφόρδου, στη Φερών και στην Αινίανος. «Βαποράκια», όπως αναφέρουν μαγαζάτορες, βρίσκονται σχεδόν έξω από τα ΚΕΠ της πλατείας Βικτωρίας. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο άσχημη, ειδικότερα το βράδυ, στην οδό Γκυιλφόρδου, η οποία μετατρέπεται σε ένα παζάρι λευκού θανάτου. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική καθώς οι τοξικομανείς ουρούν όπου βρίσκουν, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά υγειονομικά προβλήματα.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η παρουσία της Αστυνομίας πάνω στην πλατεία είναι έντονη, αλλά, στο επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι μόλις λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από αστυνομικούς γινόταν χρήση ναρκωτικών. Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα πάλι στην οδό Γκυιλφόρδου, όταν ένας ουσιοεξαρτημένος είχε απλώσει σκόνη πάνω σε ένα πεζούλι και την εισέπνεε και ακριβώς στην ευθεία επί της 3ης Σεπτεμβρίου βρίσκονταν τέσσερις αστυνομικοί. Όταν γίνονταν οι περιπολίες για λίγο, οι δρόμοι επέστρεφαν στην ομαλότητα, όμως δυστυχώς μετά από λίγη ώρα οι έμποροι αλλά και οι τοξικομανείς εμφανίζονταν και πάλι και η κατάσταση επέστρεφε εκεί όπου ήταν.
Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτή η νέα πιάτσα θανάτου; Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα έσπασε τη μεγάλη πιάτσα εμπορίου ναρκωτικών της ΑΣΟΕΕ. Όπως φαίνεται, τα κυκλώματα επέλεξαν την πλατεία Βικτώριας ως το νέο πεδίο δράσης τους και μετακίνησαν τις δραστηριότητές τους στους προαναφερθέντες δρόμους. Η επικινδυνότητα πλέον είναι μεγάλη, καθώς οι κάτοικοι μας είπαν ότι υπάρχει τρομερή αύξηση της εγκληματικότητας ακόμα και την ημέρα, ενώ το βράδυ δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο.
 Γράφει ο Αντώνης Χρυσουλάκης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 13 Ιουνίου