Ούτε βήμα πίσω από την προκλητική της στάση δεν κάνει η Τουρκία, παρά την έντονη αντίδραση της Αθήνας. “Είμαστε αποφασισμένοι, προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας” λέει ο ..
εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.
Δεν… ιδρώνει τ’ αυτί τους ούτε από την αντίδραση της Ελλάδας ούτε από το διάβημα στον Τούρκο πρέσβη. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προκαλέσει μέχρι… τέλους και διαμηνύει ότι οι έρευνες στη Μεσόγειο θα γίνουν.
Η νέα πρόκληση της Τουρκίας ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, που απάντησε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την Τουρκία πως καμία ενέργειά της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα μείνει αναπάντητη!
«Οι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα», δήλωσε ο Ακσόι.
«Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Turkish MFA
Στο μεταξύ, ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο φέρνει στο φως τον προκλητικό χάρτη της Τουρκίας, τον οποίο κατέθεσε η τουρκική εταιρία πετρελαίου και ζητά άδεια για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές κοντά σε Ρόδο, Κρήτη και Κάρπαθο.
Στον χάρτη που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτονται οι ακριβείς περιοχές όπου η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ο οριστικός χάρτης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.
Τι θέλει η Τουρκία
Η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).
Επιπλέον η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.
Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων, με την Τουρία να επιμένει και να μην αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
Η αρχική αίτηση για τις άδειες έγινε στις 21 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου.
Πρόκειται ουσιαστικά για επτά αιτήσεις που εμπίπτουν τόσο εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν στη βάση συντεταγμένων από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου με επιστολή του στις 18 Μαρτίου 2020. Όπως και εντός ενός κομματιού της περιοχής του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Αγκυρας – Τρίπολης του Νοεμβρίου 2019.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος