21 Ιουν 2020

CNN: Τι συνέβη στην Σαντορίνη...

...όταν σταμάτησαν οι «μηχανές του τουρισμού»...
Yπάρχει λόγος που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ταξίδεψε αεροπορικώς στην Σαντορίνη στα μέσα του μήνα, θέλοντας να ανακοινώσει το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα»,

σχολιάζει το CNN σε εκτενές αφιέρωμά του για όσα άλλαξαν στο δημοφιλέστερο νησί των Κυκλάδων.   

 «Όταν...
ο ήλιος του απογεύματος πέφτει πίσω από τον κρατήρα του ανενεργού ηφαιστείου, μέρος του οποίου διαμορφώνει το νησί, είναι μία ευκαιρία για τις πιο ρομαντικές και όμορφες φωτογραφίες στον πλανήτη. Είναι μία εικόνα που βοηθά την Σαντορίνη να παραμένει το νησί με τους περισσότερους επισκέπτες, καθώς δέχεται ακόμα και δύο εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Πολλοί καταφτάνουν σε γιγάντια κρουαζιερόπλοια που συνήθως ρίχνουν άγκυρα στην μέση του φυσικού όρμου από κάτω».       



«Το νησί θα υποδεχτεί επισκέπτες από πτήσεις του εξωτερικού από την 1η Ιουλίου αλλά τα μέτρα για τον κορωνοϊό σημαίνουν πως οι αριθμοί θα είναι πολύ μικρότεροι από παλιά και τα κρουαζιερόπλοια δεν θα επιστρέψουν σύντομα. Και ενώ αυτό σημαίνει πολύ «βάρβαρους καιρούς» για κάποιες επιχειρήσεις, άλλοι απολαμβάνουν την προοπτική μιας νέας εποχής για το νησί, στην οποία η ομορφιά της Σαντορίνης μπορεί να ακμάσει χωρίς να μετατραπεί σε μία μηχανή που απλώς φέρνει χρήματα».    

«Ο αντίκτυπος της καραντίνας λόγω Covid υπήρξε ήδη δραματικός για έναν προορισμό που στηρίζεται κατά 90% στον τουρισμό για τα έσοδά του. Στην περίπτωση της Σαντορίνης το χτύπημα ήταν διπλό, καθώς το νησί είχε μόλις πρόσφατα προχωρήσει στην λειτουργία των ξενοδοχείων και των εστιατορίων του σε 12μηνη βάση».       



Κατά τη διάρκεια της επιβεβλημένης απομόνωσης, μόνο οι κάτοικοι της Σαντορίνης ήταν στο νησί. Επισκέπτες από την ενδοχώρα έπρεπε να επιστρέψουν στα σπίτια τους και δεν επιτράπηκε η είσοδος σε καινούργιους τουρίστες. Το δραστικό κλείσιμο δούλεψε και ούτε ένα κρούσμα της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας δεν καταγράφηκε στη Σαντορίνη. Τώρα, παρότι το νησί ανοίγει ξανά όλοι είναι προσεκτικοί. Η προσωπική προστασία δεν θα είναι μόνο προς όφελος των επισκεπτών».    

«Κανείς στην Σαντορίνη δεν θέλει να κολλήσει Covid» λέει η Τζόι Κερλούκε, που διαχειρίζεται την ταβέρνα «Δήμητρης» στο Αμμούδι. «Πρέπει να πω ότι με το lockdown νιώσαμε ασφαλείς στην Σαντορίνη επειδή δεν είχαμε κανένα κρούσμα και δεν ήρθε κανένας. Νομίζω ότι όλοι απολαύσαμε το τοπίο και την ησυχία για λίγο».       

 

Η Σαντορίνη, με τους μπλε θόλους στις εκκλησίες της και τους απόκρημνους γκρεμούς εκατοντάδων μέτρων δείχνει απαράλλαχτη, αλλά θα είναι ασυνήθιστα άδεια φέτος. «Περιμένουμε το 15% των επισκεπτών συγκριτικά με πέρυσι», λέει ο Γιώργος Φιλιππίδης, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Andronis Luxury Suites. «Η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια. Θα λειτουργήσουμε με απώλειες για το 2020 αλλά θέλουμε να ανοίξουμε ώστε να προσφέρουμε δουλειά στους υπαλλήλους μας και να στηρίξουμε την τοπική κοινότητα που στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό».    

Η απουσία επισκεπτών επέτρεψε την ολοκλήρωση αρκετών έργων. «Το νέο τερματικό στο αεροδρόμιο είναι πλέον λειτουργικό», λέει ο Φιλιππίδης. «Ο καινούργιος δρόμος που συνδέει την Οία με το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Αθηνιού επίσης ολοκληρώθηκε και η κυκλοφορία στο νησί θα είναι πολύ πιο εύκολη».   



Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...