13 Ιουλ 2020

ΕΛΕΟΣ!!!!Συνεχίζεται το μεγάλο φαγοπότι με κρατικές χορηγίες στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ – Μοιράζουν άλλα 14 εκατ. ευρω!

Όταν πρόκειται για χορηγίες και χρηματοδοτήσεις στα φιλικά και διαπλεκόμενα ΜΜΕ, όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου φειδωλή και τσιγκούνα. Το Δημόσιο, και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το Δημόσιο, ξοδεύουν σε διαφήμιση σαν να μην υπάρχει κρίση...
και σαν να μην μπαίνει η χώρα σε μια νέα ύφεση λόγω κορωνοϊού. Η κυβέρνηση ξοδεύει χωρίς έλεος υπερβολικά ποσά σε διαφημιστικά πακέτα, σε προβολή και σε «επικοινωνία».
Τα εκατομμύρια πάνε κι έρχονται σαν μαρουλόφυλλα και επισιτίζουν τα αχόρταγα ΜΜΕ με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση φροντίζει να κρατάει ικανοποιημένα τα ΜΜΕ και, βέβαια, είναι σε θέση να χειραγωγεί, σε ένα διαρκές πάρε-δώσε με το αζημίωτο.
Την ίδια ώρα που σκορπάει 20 εκατ. στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» κι ακόμα άλλα τόσα από ποικίλες πηγές σε «δράσεις προβολής» και «δημοσιότητας», οι εργαζόμενοι όσο και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναστενάζουν από ανεπαρκή μέτρα στήριξης και μίζερες ενισχύσεις, από τις πιο μίζερες σε όλη την Ευρώπη.
Τα 20 εκατ. της λίστας Πέτσα είναι ένα μόνο κρατικό κονδύλι -ζεστό δημόσιο χρήμα- απ’ όσα κυκλοφορούν, με κατεύθυνση τις τσέπες μικρών και μεγάλων εταιρειών Τύπου, ραδιοφωνίας ή ιστοσελίδων. Παράλληλα, εδώ και μήνες, τρέχουν άλλα κρατικά διαφημιστικά προγράμματα από διαφόρων ειδών κρατικούς και ημικρατικούς φορείς και -περίεργη σύμπτωση- κατευθύνονται και μοιράζονται με τον ίδιο τρόπο που μοιράστηκαν τα 20 εκατ. της λίστας Πέτσα.
Η διαφήμιση των Περιφερειών
* Μόνο από τις Περιφέρειες διακινούνται σε ενέργειες «επικοινωνίας και δημοσιότητας» περί τα 14 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, π.χ. στα νοσοκομεία, για την προμήθεια εξοπλισμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για την Covid-19 το κονδύλι δεν υπερβαίνει τα 9 εκατ. Ειδικότερα:
– Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δαπανά κονδύλι δημοσιότητας 4,06 εκατ. ευρώ.
– Η Περιφέρεια Κρήτης, 2,5 εκατ. ευρώ
– Η Περιφέρεια Αττικής, 2,47 εκατ. ευρώ.
– Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 1,84 εκατ. ευρώ
– Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, 1,2 εκατ. ευρώ
– Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 930.000 ευρώ
– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, 630.000 ευρώ
Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας
* Η ΔΕΗ δαπανά 8,5 εκατ. ευρώ για «επικοινωνιακές και διαφημιστικές υπηρεσίες με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής και εμπορικής εικόνας της». Με το κονδύλι αυτό προγραμματίζεται διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, παρουσία στα social media, ενέργειες marketing κ.λπ. Το ποσό αυτό δεν αποκλείει τη ΔΕΗ από τη δαπάνη επιπλέον κονδυλίων και για άλλες επικοινωνιακές ανάγκες, όπως π.χ. ο διαγωνισμός ύψους 420.000 ευρώ για τον ανασχεδιασμό του website και της εφαρμογής mobile app της εταιρείας.
* Ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) προκήρυξε spec ύψους 4,8 εκατ. ευρώ (3,2 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) για τον «σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών προβολής, ενημέρωσης και επικοινωνίας της πολιτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων». Σκοπός του προγράμματος είναι «η δημιουργία μιας σαφούς εικόνας για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται, τις ευκαιρίες συμμετοχής που υπάρχουν και τις θετικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στις τοπικές κοινωνίες». Τι είναι ο ΕΔΣΝΑ; Είναι ΝΠΔΔ με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε με το άρθρο 211 του Νόμου 3852 του 2010 (“Καλλικράτης”). Μετέχουν η Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής και υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι του Νομού Αττικής. Επειδή συμμετέχουν και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό και ονομάζεται Διαβαθμιδικός.
* Η ΕΥΔΑΠ είχε προκηρύξει κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες υποστήριξης επικοινωνίας, από διαφημιστικές καμπάνιες μέχρι διαχείριση κρίσεων.
* Ο ΟΑΕΔ για πρώτη φορά δέσμευσε κονδύλι για… «πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής». Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) επενδύει για το έτος 2020 σε επικοινωνιακή πολιτική ποσό ύψους 590.000 ευρώ.
opoligrafos