24 Ιουλ 2020

Η Ελλάδα υπό «τριπλή κατοχή» μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες: Θα μας ελέγχουν 3 «τρόικες»!

Παρ΄όλους τους πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση περί «νεοπλουτισμού» και «72 δισ.
ευρώ», η Ελλάδα μετα τη συμφωνία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες εισέρχεται σε ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο.
Μάλιστα ενώ το προηγούμενο μνημόνιο ελεγχόταν μόνο από την τρόικα, στο καινούργιο θα υπάρχει τριπλός έλεγχος(!) από ευρωπαϊκά όργανα για την εφαρμογή των «δημοσιονομικών» στόχων, δηλαδή της λιτότητας.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αμέσως μετά τη συμφωνία έκανε λόγω για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις & δημοσιονομικά μέτρα» και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.
 Η κυβέρνηση, αρχικά χαρακτήριζε κακή την πρόταση Μισέλ, η οποία έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη «ιστορική συμφωνία».
Όπως αναφέρει το eurotoday.gr, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα οδεύει πλέον σε μια ιδιότυπη τριπλή(!) επιτήρηση:
1. Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις και όρους που συνδέονται με εποπτεία από τους θεσμούς μέσω αξιολογήσεων, εγκρίσεις δόσεων από το Eurogroup και βεβαίως το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των δανείων.
2. Στην εποπτεία της Κομισιόν και των χωρών-μελών που θα αποφασίζουν εάν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων που θα υποβάλουμε τον Οκτώβριο, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τις επιχορηγήσεις, τηρείται. Εάν όχι, τότε οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων παγώνουν.
3. Στην εποπτεία της Κομισιόν για τη σωστή απορρόφηση του ΕΣΠΑ και στην εποπτεία ότι όσα χρήματα απορροφούνται, πηγαίνουν σε έργα που έχουν εξαγγελθεί και εάν αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν. 
Επιπλέον τα 72 δισ. ευρώ για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν προκύπτουν από πουθενά. Το πραγματικό ποσό της επιχορήγησης είναι... 19 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια έχουμε 13 δισ. ευρώ με δάνεια αλλά και 32 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, χρήματα δηλαδή που θα δίνονταν έτσι κι αλλιώς. 
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης ούτε αυτό συμφέρει τη χώρα μας καθώς μόνο 13 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν από την περίοδο 2021-22, ενώ τα υπόλοιπα από το 2023. Όμως τα μέτρα λιτότητας που θα παρθούν θα πρέπει να ανακοινωθούν τον... Οκτώβριο και να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα!