9 Ιουλ 2020

Δίνουν σε ξένους την ψυχή της Θεσσαλονίκης

Νίκος Φωτόπουλος
Οι μπίζνες του Κωνσταντίνου Ζέρβα αφήνουν αλγεινές εντυπώσεις στους Θεσσαλονικείς, αφού παραχωρεί ιστορικά και διατηρητέα δημόσια κτίρια σε εταιρείες και ιδρύματα συμφερόντων του εξωτερικού, με αποκορύφωμα τη βίλα Πετρίδη,
που δίνεται με συνοπτικές διαδικασίες στο Ελληνο-Γερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
Ενα νέο φαινόμενο, που σε πολλούς προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις, έχει εμφανιστεί εσχάτως στη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι η παραχώρηση ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων του Δημοσίου σε εταιρείες και ιδρύματα ξένων συμφερόντων από τον δήμο. Την πρόσφατη περίπτωση του κτιρίου Labattoir, που βρίσκεται στα παλαιά σφαγεία και παραδόθηκε στον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας Cisco, λίγες εβδομάδες μετά ακολουθεί η ιστορική βίλα Πετρίδη, στην περιοχή των δικαστηρίων, η οποία παραχωρείται στο Ελληνο-Γερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας αντί να γίνει Μουσείο Φωτογραφίας και Αφίσας όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Δήθεν αναβάθμιση

Κοινός παρονομαστής σε αυτά, η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας που αιτιολογεί σχετικά ότι «η σχεδιαζόμενη παραχώρηση κατατείνει στην αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτού του εμβληματικού κτιρίου υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας κι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη διαμόρφωση ακόμη ενός πόλου δημιουργίας και δραστηριότητας στη Δυτική Θεσσαλονίκη».
Οι παραχωρήσεις αυτές, βεβαίως, καλύπτονται νομοθετικά από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 185 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/06 ΦΕΚ Α 114/06): «Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα η οποία είναι κοινωφελής και προάγει τα τοπικά συμφέροντα».
Ωστόσο, δεν βλέπουν όλοι με «καλό μάτι» αυτές τις παραχωρήσεις, το αντίθετο μάλλον... Χαρακτηριστική η περίπτωση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Ρακκά της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Στη δηκτική για τη διοίκηση του δήμου επιστολή παραίτησής του αναφέρει: «Με έκπληξη ενημερώθηκα από τον Τύπο, και τις ανακοινώσεις που ανάρτησε ο Δήμος αλλά και η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ (ΣΣ κοινωφελής επιχείρηση του δήμου) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας.
»Η έκπληξη οφείλεται στο γεγονός ότι παρ’ όλο που είμαι μέλος του Δ.Σ. της Κοινοφελούς επιχείρησης, όπως και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τις προθέσεις της Διοικήσεως. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, άκουσα κι εγώ τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης (Πέμπτη 02/07/20) να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ενημερώσει περαιτέρω το Σώμα για την παραχώρηση του εξαίρετου νεοκλασικού κτηρίου, καθώς αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την επόμενη ωστόσο, διέρρευσε στον Τύπο, με τον Δήμαρχο να κάνει δηλώσεις. Αραγε, η ανακοίνωσή του αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία παραχώρησης, ενώ στο ανώτατο εκλεγμένο σώμα του Δήμου την θέτει;»
Ως απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια χαρακτηρίζει και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης την παραχώρηση της βίλας που όπως λέει «υποδηλώνει ευρύτερους σχεδιασμούς διοίκησης δήμου και κυβέρνησης».
«Η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, με τεράστια προβλήματα, χάνει τη δυνατότητα ενός αναγκαίου χώρου πολιτιστικής δημιουργίας. Τέτοια ιδρύματα δεν προάγουν τη φιλία και αλληλεγγύη των νέων αλλά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τους επιφυλάσσει ένα κατασκότεινο μέλλον στην εργασία, την παιδεία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες.
»Οι “ανταλλαγές” νέων σπουδαστών, ειδικευόμενων, εργαζόμενων διευκολύνουν τη μετανάστευση άνεργων σαν πάμφθηνων μισοειδικευμένων εργαζόμενων για τις ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων. Προωθούν επιχειρηματικά συμφέροντα και την παρουσία της Γερμανίας, στην κρίσιμη περιοχή των Βαλκανίων με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Οπου εκδηλώνεται το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ, Ε.Ε. κ.λπ.), κυβερνήσεων Ελληνικών και ξένων για οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της περιοχής (μέσω δήμων, περιφερειών, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, ΜΜΕ σύμφωνα με αναφορά του Στέητ Ντηπάρτμεντ) για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπούν», καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση.
Θέμα προέκυψε όμως και με το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκ μέρους του οποίου ο συγγραματέας του, Αριστομένης Συγγελάκης, σχολιάζει για την παραχώρηση: «Το γερμανικό κράτος ζήτησε την θεσπέσια βίλα Πετρίδη ως έδρα του κακόφημου, πριν καν λειτουργήσει, “ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας” και κάποιοι στη Θεσσαλονίκη, τον πιο μαρτυρικό δήμο της Ελλάδας, σπεύδουν να υπακούσουν στις προσταγές του! Χωρίς καν, απόφαση δημοτικού συμβουλίου…
»Σκεφτείτε: η Βίλα Πετρίδη κόστισε ακριβά στο ελληνικό δημόσιο για να ανακαινισθεί (μέσω ΕΣΠΑ) και αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο για τη στέγαση πολιτιστικών εκδηλώσεων στη διψασμένη Θεσσαλονίκη. Ομως για να στεγάσουν το μακρύ χέρι της γερμανικής κυβέρνησης πετάνε έξω το δημοτικό οργανισμό μουσικής και χορού, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η χρήση.

Υπό γερμανικό έλεγχο

»Σκεφτείτε, η Βίλα Πετρίδη είναι πολύ κοντά στο υπό κατασκευή Μουσείο του Ολοκαυτώματος… Δηλαδή θα ενημερώνονται οι πολίτες για το Ολοκαύτωμα, το ειδεχθέστερο εκ των γερμανικών ναζιστικών εγκλημάτων και αμέσως μετά θα λαμβάνουν τις παραινέσεις της κυβέρνησης της Ο.Δ.Γ., καθολικού διαδόχου του Γ' Ράιχ, να προχωρήσουμε μπροστά και να μην μένουμε στο παρελθόν…
»Αλλά, κυρίως, σκεφθείτε ποιους στόχους υπηρετεί το ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας: ομολογημένη επιδίωξή του είναι να τεθεί η μνήμη των αγώνων, της Αντίστασης και της σφαγής του ελληνικού λαού από τη ναζιστική Γερμανία υπό σύγχρονο γερμανικό έλεγχο! Να παραχαραχθεί η Ιστορία κατά πώς βολεύει τη Γερμανία, δυσφημίζοντας την Εθνική Αντίσταση για να αθωώσει τους στυγερούς εγκληματίες του Γ' Ράιχ! Επιδιώκει, τέλος, να εγκαθιδρύσει ψευδεπίγραφη “συμφιλίωση” χωρίς Δικαιοσύνη και Αποζημίωση».
https://www.efsyn.gr/