2 Ιουλ 2020

Πώς έφτασαν στο «λουκέτο» τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» – Τα υπέρογκα χρέη γονάτισαν το σχολείο

Ολοι γνώριζαν ότι εδώ και χρόνια ότι η γνωστή οικογένεια Ζηρίδη αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το σχολείο στα Σπάτα βρισκόταν κάθε χρόνο στο χείλος του γκρεμού.

Η πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή να σταματήσουν οι εγγραφές για τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 και να δοθούν υποσχέσεις ότι θα επιστραφούν οι προκαταβολές στους γονείς, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Το σχολείο, με ιστορία 85 ετών, που το 2002 είχε καταπλήξει τους πάντες στο χώρο της εκπαίδευσης με τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της στην περιοχή των Μεσογείων, όπως όλα δείχνουν δεν θα μπορέσει να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Μένουν έτσι ξεκρέμαστες εκατοντάδες οικογένειες οι οποίες αφενός θα πρέπει να πάρουν τις προκαταβολές που έχουν δώσει κι αφετέρου να αναζητήσουν νέο σχολείο για τα παιδιά τους.

Χρέη παντού

Όμως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη λόγω των υπέρογκων χρεών που είχε συσσωρεύσει το σχολείο. Όπως πληροφορείται το in.gr μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς αλλά και εργαζόμενους στα Εκπαιδευτήρια, οι ιδιοκτήτες χρωστούσαν παντού και δεν πλήρωναν εδώ και χρόνια. Όχι μόνο τον υψηλό δανεισμό στις τράπεζες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, αλλά και την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κάποιες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για χρέη πολλών εκατομμυρίων, πέραν των δανείων στις τράπεζες που έχουν «κοκκινήσει» εδώ και χρόνια.
Οι δυσκολίες στις πληρωμές έχουν ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά την μετακόμιση στα νέα κτίρια στην περιοχή των Σπάτων καθώς φαίνεται ότι το «άνοιγμα» που έγινε ήταν τεράστιο για να μπορέσει να το καλύψει η Κατερίνα Ζηρίδη η οποία και διοικεί τα Εκπαιδευτήρια.
Ηδη από το 2017 οι πολυτελείς εγκαταστάσεις στα Σπάτα, που πριν από 18 χρόνια είχαν εγκαινιαστεί με λαμπρότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, βγήκαν σε πλειστηριασμό και πέρασαν στα χέρια θυγατρικής τράπεζας για δάνεια άνω των 22 εκατ. ευρώ που βαρυνόταν το σχολείο.
Από το 2017 η διοίκηση του σχολείου είχε ειδοποιηθεί να αναζητήσει νέα έδρα και της δίνονταν συνεχώς παρατάσεις, ως κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να μη μείνουν εκατοντάδες παιδιά στον αέρα και 200 εργαζόμενοι στο δρόμο.
Ουσιαστικά εδώ και μια τριετία η έκταση των 80 στρεμμάτων με τα κτίρια δεν ανήκει στην οικογένεια Ζηρίδη ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η πολυτελής βίλα της Κατερίνας Ζηρίδη στην Κηφισιά βγήκε στο σφυρί για χρέη ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με εργαζόμενους που μίλησαν στο in.gr. υπήρξε και μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές μισθών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, οδηγοί λεωφορείων, διοικητικό προσωπικό και φύλακες δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα μαθήματα γίνονταν κανονικά μέσω διαδικτύου.
Οι εργαζόμενοι περιγράφουν δραματικές στιγμές τις τελευταίες ημέρες, με εκπαιδευτικούς που εργάζονται 20 και 25 χρόνια στο σχολείο να αντιλαμβάνονται ότι μένουν στο δρόμο και δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν εργασία και να βάζουν τα κλάματα.

Κατερίνα Ζηρίδη
Αλλά και στις τάξεις των γονιών επικρατεί ανησυχία τόσο για το αν το σχολείο θα μπορέσει να επιστρέψει τις προκαταβολές, όπως υπόσχεται τηλεφωνικά. Ανησυχία επικρατεί και για το που θα συνεχίσουν τις σπουδές τους περί τα 1.000 παιδιά, αν και από το Πάσχα είχε αρχίσει να φαίνεται η δυσκολία για την επόμενη χρονιά καθώς οικογένειες ειδοποιήθηκαν ότι δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί τη νέα χρονιά το τμήμα της αθλητικής εκπαίδευσης όπου φοιτούσαν παιδιά με υποτροφία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ζηρίδη αναζητούσε εδώ και χρόνια συμπράξεις προκειμένου να ξεπεράσει τον κάβο, όμως, τα οικονομικά στοιχεία των Εκπαιδευτηρίων ήταν δραματικά και συνεχώς επιδεινωνόταν, κυρίως τα χρέη προς το Δημόσιο.
Επίσης, η ιδιοκτήτρια φέρεται να προχωρούσε κάθε χρόνο σύσταση θυγατρικών εταιρειών προκειμένου να εμφανίζονται εκεί οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες και να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Οι πλειστηριασμοί

Η Κατερίνα Ζηρίδη, έχασε τις εγκαταστάσεις στα Σπάτα, αλλά είδε και μια πολυτελή κατοικία στην Κηφισιά να βγαίνει σε πλειστηριασμό καθώς ήταν προσημειωμένη για χρέη ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε εφορία και ΙΚΑ.
Πρόκειται για ένα σπίτι 385 τ.μ. το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί είναι κτισμένο σε έκταση 1,7 στρεμμάτων.
Αποτελείται από:
– Το υπόγειο, όπου βρίσκεται το playroom και οι αποθήκες,
– Το ισόγειο, όπου βρίσκεται το προ χολ με το βεστιάριο, το χολ, το λίβινγκ ρουμ, ένα σαλόνι, μία τραπεζαρία, η κουζίνα, το δωμάτιο πρωινού, το δωμάτιο υπηρεσίας με ένα λουτρό, το κελάρι και το πλυσταριό και
– Τον πρώτο όροφο, μετά από ένα ακόμη χολ, όπου αναπτύσσονται τέσσερα υπνοδωμάτια με τρία μπάνια, βεστιάριο και ένα ακόμα δωμάτιο.
Σύμφωνα με σύμφωνα με το υπ’ αρ. 1875/2-7-2019 πιστοποιητικό βαρών του Κτηματολογικού Γραφείου Κηφισιάς κατά της οφειλέτιδας υπήρχε:
1)      Προσημείωση υποθήκης για δρχ. 200.000.000 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., εγγραφείσα την 29-1-1998.
2) Προσημείωση υποθήκης για ευρώ 2.500.000,00 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., εγγραφείσα τη 18-6-2015.
3) Υποθήκη για ευρώ 270.886,81 υπέρ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, εγγραφείσα την 25-10-2016 και η οποία καταχωρήθηκε με τη διαδικασία του 6.4 στις 8-11-2016 με αριθμό κατ/σης 293.
4) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 810.208,68 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 26-10-2005.
5) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 749.492,31 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 24-5-2006.
6) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 466.652,17 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 5-7-2006.
7) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 4.452.086,69 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα τη 17-6-2015.
8) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 392.438,19 υπέρ ΔΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ με αρ. & ημ/νία κατ/σης 686/15-12-2016.
9) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 100.000,00 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. με αρ. & ημ/νία κατ/σης 1875/2-7-2019.

Το άλλο σκάνδαλο

Κι ενώ τα οικονομικά βάρη ετών και η αδυναμία της οικογένειας Ζηρίδη να εξυπηρετήσει δάνεια και οφειλές έγιναν «θηλιά» που ολοένα κι έσφιγγε, ένα άλλο σκάνδαλο ήρθε να ταράξει το σχολείο.
Πρόκειται για τη διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate (IB) με αποτέλεσμα ο διεθνής οργανισμός να αφαιρέσει το 2009 την άδεια στη «Νέα Γενιά Ζηρίδη» να οργανώνει τα ομώνυμα διετή προγράμματα.
Ηταν ένα μεγάλο πλήγμα για το σχολείο, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε κύρος με τη διοίκηση του σχολείου να στρέφεται κατά συγκεκριμένων καθηγητών για τη διαρροή.
Όμως, τα Εκπαιδευτήρια είχαν πλέον πάρει την κάτω βόλτα, τα χρέη συσσωρεύονταν και παρά την υπομονή που επέδειξαν οι τράπεζες, η διοίκηση δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει ή να βρει στρατηγικό επενδυτή για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
Το λόγο πλέον έχει το υπουργείο Παιδείας το οποίο θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για το αν θα ανακληθεί η άδεια του σχολείου.

Τι λέει η ΟΙΕΛΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της στις 30 Ιουνίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πληροφορούμαστε με οργή και κατάπληξη ότι κάποιοι εμπαίζουν τους ταλαιπωρημένους και επί μήνες απλήρωτους εκπαιδευτικούς στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, κάνοντας λόγο για κλείσιμο σχολείου και τάζοντας (άγνωστο πώς…) διορισμούς στο δημόσιο.
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τα ακόλουθα: Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για αναστολή ή κατάργηση του σχολείου. Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο δεν μπορεί να κλείσει μόνο του, αλλά απαιτείται απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Ακόμη κι αν κατατεθεί τέτοιο αίτημα και εγκριθεί με υπογραφή Υπουργού, το σχολείο θεωρείται ότι λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, δηλ. την 31η Αυγούστου. Επομένως, και στην περίπτωση που το σχολείο κλείσει, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να απολυθούν πριν από εκείνη την ημερομηνία. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να μην ακούνε τις ψευδείς Σειρήνες και να ενημερώνουν άμεσα τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ για οτιδήποτε νεότερο».
Σε νέα ανακοίνωσή της την 1η Ιουλίου η ΟΙΕΛΕ κάνει διάφορες καταγγελίες. Συγκεκριμένα τονίζει:
Εξοργιστική επιστολή που αμφισβητεί ευθέως την συνταγματική και εκπαιδευτική νομιμότητα, ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών και φέρνει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε πόλεμο με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, διακινήθηκε από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη προς υπογραφή στους (απελπισμένους και τρομοκρατημένους) εκπαιδευτικούς. Βούληση των συντακτών της η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε σούπερ μάρκετ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε απλούς υπαλλήλους.
  
Η επιστολή αυτή που απευθύνεται στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και (προσχηματικά) στην ιδιοκτήτρια, απηχεί πλήρως τις θέσεις της ιδιοκτησίας και των φερέφωνών της που, έχοντας φέρει με την καταστροφική τους πολιτική το σχολείο στο όριο του γκρεμού, επιχειρούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους για την επαγγελματική και οικονομική καταστροφή των εκπαιδευτικών τάζοντας ακόμη και διορισμούς, ως νέοι …Μαυρογιαλούροι. (Ποιος σύστησε, άραγε, τον φωστήρα νομικό και τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;)
Ανάμεσα σε πολλά άλλα αδιανόητα, η επιστολή ζητά:
·         Την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας ζητείται η επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου με ελεύθερες απολύσεις, ελεύθερου χρονικού ορίου συμβάσεις (τέλος, πχ, η αρχική διετία) και η μεταφορά της διοικητικής εποπτείας μας στο Υπουργείο Εργασίας. Ούτε ο Πρόεδρος του ΣΙΣ θα τολμούσε να συντάξει τέτοιο κείμενο-δώρο για τους μεγαλοσχολάρχες. Εννοείται πως σε περίπτωση τέτοιας καταγγελίας σύμβασης δεν είναι δυνατή η χρήση της προϋπηρεσίας για ένταξη σε αξιολογικό πίνακα του ΑΣΕΠ στο μέλλον, άρα οι επιτήδειοι σκάβουν και το δικό τους, αλλά και το λάκκο των συναδέλφων τους.
·         Την κατάργηση του Ν. 4589/2019 (του νόμου για τις προσλήψεις) που δικαίωνε μακροχρόνια αιτήματα του κλάδου, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέχρι τα 120 μόρια, όταν θεοί και δαίμονες προσπαθούσαν να μην μας αναγνωρίζεται ούτε ένα μόριο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με απύθμενο θράσος και περιφρονώντας σκαιά δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν πέρσι και φέτος και δεν μπορούν να βάλουν νέα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ, ζητούν κατ’ εξαίρεση (!!!) ένταξη στους αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Λες και όλοι οι υπόλοιποι, δημόσιοι και ιδιωτικοί συνάδελφοί τους δεν απολύθηκαν… Λες και η δική τους κατάσταση δεν είναι δύσκολη… Αδυνατεί κανείς να αντιληφθεί τη λογική πίσω από αυτή την αντισυνταγματική (καταστρατηγείται το άρθρο 4), παράλογη και παρασιτικής φύσης απαίτηση που, πέραν όλων των άλλων, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αγανάκτησης σε όλες τις συλλογικότητες των δημόσιων εκπαιδευτικών που θα στραφούν, όχι εναντίον των ελάχιστων αφρόνων συντακτών της επιστολής, αλλά του κλάδου μας.
·         Την κατάργηση της διαδικασίας για το κλείσιμο ενός σχολείου, ζητώντας να μπορεί ο ιδιοκτήτης να το κλείνει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς, ζητώντας δηλαδή τον υποβιβασμό του σε κοινή επιχείρηση. Ζητά, επομένως, (εμμέσως) το κλείσιμο του σχολείου εδώ και τώρα, όταν ακόμη δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση προς την Υπουργό Παιδείας για αναστολή, ή κατάργηση. Για ποιο λόγο, άραγε, βιάζονται ορισμένοι;
Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στους ταλαιπωρημένους συναδέλφους μας που από άγνοια και απελπισία υπέγραψαν το κατάπτυστο αυτό κείμενο, (αλλά και σε όσους δεν το υπέγραψαν) και να τους τονίσουμε τα ακόλουθα:
·         Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8.
·         Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι:
  
Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).
Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία.
Για την ΟΙΕΛΕ το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι πλήγμα για το χώρο της εκπαίδευσης, για την κοινωνία, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του. Στην απευκταία, όμως, περίπτωση που η ιδιοκτησία επιλέξει το κλείσιμο, θα απαιτήσουμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και θα σταθούμε στο πλευρό τους νομικά και πολιτικά.
Όμως, έχουμε ήδη ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των νόμιμων εκπροσώπων και των διευθυντικών στελεχών Γυμνασίου-Λυκείου του εν λόγω σχολείου που με τις ενέργειές τους βλάπτουν σοβαρά τόσο το σχολείο όσο και τους εργαζόμενους και απειλούν την τήρηση της εκπαιδευτικής νομιμότητας. Τέλος,  επιφυλασσόμαστε για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της ιδιοκτησίας και των διευθυντικών στελεχών μετά από συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας με το νομικό μας επιτελείο.
https://www.in.gr/-Βασίλης Σ. Κανέλλης