31 Αυγ 2020

“Οι ΗΠΑ του Τραμπ δεν μπορούν να μεσολαβήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο”

 Κύριο άρθρο για την Ελλάδα και την Toυρκία, και την ένταση που δημιούργησε η τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο, δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times. Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες κείμενο, στο οποίο ουσιαστικά ζητείται η μεσολάβηση μόνο της Γερμανίας, όχι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Τίτλος του κειμένου: Turkey and Greece Have Let Their Latest Feud Get Too Hot / There’s a New Game of Thrones in the Mediterranean.

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν στον κόσμο, δύο κράτη σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κρίση εμπλέκοντας και άλλες χώρες ενώ φαίνεται ότι η μόνη που μπορεί να ασκήσει επιρροή, είναι η Γερμανία. Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ενέργεια και συγκεκριμένα, τα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν την περασμένη δεκαετία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι τα πολλά νησιά που κατέχει στην περιοχή της δίνουν αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης στα ύδατα που βρίσκονται γύρω τους, μια θέση που ευρέως υποστηρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά η Τουρκία, η οποία αισθάνεται στριμωγμένη, έχει διαφορετική γνώμη και έχει στείλει πλοία ερευνών συνοδευόμενα από πολεμικά γύρω από την Κύπρο.

Οι διενέξεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καινούριες. Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι τα αποθέματα αυτά, τα εποφθαλμιούν και άλλες χώρες. Eπί της αρχής, αυτά τα αποθέματα θα πρέπει να φέρουν κοντά τις χώρες προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν. Και όντως, οι περισσότερες χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιταλία, Ιορδανία, ακόμα και Παλαιστίνη) το έχουν κάνει.Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή