Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ιδίου, με προκλητικές δηλώσεις για το 112 και «καρφώνοντας» την ΕΜΥ ότι «δεν ενημέρωσε σωστά»! Τα κανάλια αυτή τη φορά «ξέχασαν» να διακόψουν το πρόγραμμά τους για την τεράστια καταστροφή!
Όλη η παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος αποτυπώθηκε περίτρανα στην μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια με τους 8 νεκρούς (ελπίζουμε ο αριθμός να μην ανέβει και άλλο) και με τη «Θάλεια» να «πνίγει» το «επιτελικό κράτος» και να τραυματίζει σημαντικά το προφίλ του Νίκου Χαρδαλιά.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προσέφυγε σε αστείες δικαιολογίες προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της υπηρεσίας του για την τραγωδία, αν και κανένας ποτέ δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη της φύσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα- κάτι που σε ..ακραία μορφή έπραξαν η παρούσα κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, όπως και τα φιλικά της μέσα εκείνη την εποχή!
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μάλιστα, εξέπληξε αρνητικά με τη δήλωσή του για τη μη χρήση του 112, ενός αριθμού και μιας υπηρεσίας που τόσο διαφημίστηκαν από την κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δηλώσει πως «δεν μπορώ να δεχτώ ότι εν έτει 2019 μπορεί να χαθεί έστω και μια ζωή επειδή κάποιος δεν μπόρεσε να ειδοποιηθεί»!
Το 112 δεν είναι μόνο για εκκένωση, αλλά –πρωτίστως- για προειδοποίηση!
«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, για να συνεχίσει: «Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του. Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι' αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».
Το 112, όμως, δεν είναι μόνο για να δίνει εντολές εκκένωσης! Είναι, πρωτίστως, να προειδοποιεί για το επερχόμενο γεγονός, να ενημερώνει τους κατοίκους για αυτό που έρχεται! Δεν το γνωρίζουν άραγε αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός και οι υπηρεσίες του; Ή, μπροστά στην ανάγκη ανεύρεσης δικαιολογιών για την τραγωδία, λένε ότι βρίσκουν εύκαιρο; Όπως και να το κάνουμε, στην Εύβοια υπήρξαν 7 νεκροί, δεκάδες άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή και το 112 επιλέχτηκε να μην λειτουργήσει!
Παραδοχή, έστω και εμμέσως
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέρριψε, επίσης, ευθύνες στην Μετεωρολογική Υπηρεσία για μη σωστή ενημέρωση, τη στιγμή που στελέχη της ΕΜΥ δηλώνουν το αντίθετο. Άθελά του, ίσως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραδέχεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν ήταν οι σωστοί, έστω και λόγω της κακής ενημέρωσης της ΕΜΥ (αυτά είναι θέματα με τα οποία, προφανώς, θα ασχοληθούν και οι αρμόδιοι εισαγγελείς). ««Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός.
«Ο τι κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι»!
ΥΓ1: Την ίδια στιγμή τα τηλεοπτικά κανάλια δεν είχαν έκτακτα προγράμματα για την τραγωδία, όπως συνήθιζαν έως τώρα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να μην κάνουν τους 7 νεκρούς πρωτοσέλιδο, ούτε και δεύτερο θέμα. Την εποχή του διαδικτύου, πάντως, τίποτε δεν μένει κρυφό και ούτε βοηθάει την κυβέρνηση η μη άσκηση εποικοδομητικής κριτικής.
ΥΓ2: Για ορισμένους ισχύει η ιστορική φράση του Χαρίλαου Φλωράκη, πως «ότι κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι».
ΥΓ3-ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: Χωρίς έργα και χωρίς χρήματα στις περιοχές που καταστρέφονται από πυρκαγιές, μόνο από θαύμα δεν θα θρηνίσουμε θύματα. Και όσο η μικροπολιτική επικρατεί της πολιτικής, τόσο το κράτος (έστω και αν βαφτίζεται …επιτελικό), θα παραμένει αναποτελεσματικό.