1 Αυγ 2020

Κορονοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού


Άκρως ανησυχητικός είναι ο απολογισμός κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ...στη χώρα τις τελευταίες ημέρες και με τρεις νέου θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού. Μπαράζ ελέγχων σε όλη τη χώρα για την τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη ΚικίλιαΣωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (31/07), οι επιστήμονες εξετάζουν ως «επόμενο μέτρο το τοπικό ή κλαδικό lockdown», εφόσον τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει, άλλωστε, από την Πέμπτη (30/07) στους λοιμιξιωλόγους: «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό, μην διστάσετε». Έτσι ήρθαν νέα μέτρα και στα ΜΜΕ με αναστολή αδειών και αλλαγές στα δρομολόγια σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και ηλεκτρικό. Ακολούθησαν τα νέα μέτρα από την Πολιτική Προστασία, μετά την ανακοίνωση ρεκόρ των 78 κρουσμάτων

Συναγερμός στα αστικά κέντρα και σαρωτικοί έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων

Tο καμπανάκι που χτύπησε την Παρασκευή (31/07) στη χώρα μας με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να φτάνει τον αριθμό 78 (με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν και νέα έκτακτα μέτρα), με τα 42 από αυτά να είναι σε Αττική και Θεσσαλονίκη, έχει θέσει σε συναγερμό το κράτος και όλες του τις Αρχές. Εκτός από την ατομική ευθύνη η Κυβέρνηση ποντάρει πλέον και στους ελέγχους από πλευράς της οι οποίοι είναι από το πρωί σαρωτικοί στα αστικά κέντρα, όπου εντοπίζεται, άλλωστε, και το πιο μεγάλο πρόβλημα διασποράς του κορονοϊού. Εκτός από τους ελέγχους πλήθος είναι πλέον και τα πρόστιμα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι όσοι δεν πειθαρχούν στα νέα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του ιού.

Όπως είναι φανερό και από τα ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του «OPEN TV», από το πρωί του Σαββάτου (01/08), αστυνομικοί της ΕΛΑΣ, έχουν ξεχυθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της συμπρωτεύουσας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε λίγες ώρες εντοπίστηκαν τρία μπλόκα στην Πλατείας Αττικής στη Λιοσίων και στη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χρηματιστηρίου, με τους αστυνομικούς να ελέγχουν επιβάτες ΜΜΜ και οδηγούς ταξί. Στη Θεσσαλονίκη έχουν πέσει μέσα σε τρεις ημέρες 62 πρόστιμα για παραβάσεις κυρίως σε καταστήματα.

Τα πρόστιμα

Πρόστιμα επιβάλλονται από το πρωί του Σαββάτου (01/08), σε επιχειρήσεις που δεν
τηρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την προσπάθεια της μη διασποράς του κορονοϊού.

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής, 31 Ιουλίου, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση, ύστερα από την τελευταία αύξηση ρεκόρ των 78 νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα της κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει τα νέα πρόστιμα για τα καταστήματα που παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας.

Πρόκειται λοιπόν, για διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες (15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου – 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου).









Επιπλέον, η νέα ΚΥΑ:
ενιαιοποιεί και εξορθολογίζει τα πρόστιμα ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, που είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διατήρηση των κεκτημένων από τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών, αλλά και να μην είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις
τιμωρεί όσους είναι υπότροποι

Μπαράζ ελέγχων σε ταξιδιώτες και τουριστικά νησιά

Εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό άρχισε από σήμερα στην ακτοπλοΐα το Λιμενικό τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία.

Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Ήδη από σήμερα το πρωί έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.



Παράλληλα, σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία ύστερα από ελέγχους που διενήργησε στη Μύκονο.Ειδικότερα οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για ηχορύπανση και διατάραξη κοινής ησυχίας.Σημειώνεται ότι στη Μύκονο διενεργήθηκαν 19 έλεγχοι, έξι σε μπιτς μπαρ και 13 σε νυχτερινά κέντρα.

Παράλληλα σε επτά ελέγχους που έγιναν στη Νάουσα της Πάρου επιβλήθηκε πρόστιμο σε ένα άτομο για τη μη χρήση μάσκας, ενώ σε 15 ελέγχους που έγιναν στη Σαντορίνη δεν διαπιστώθηκε παράβαση.



Έλεγχοι για χρήση μάσκας και υπεράριθμους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αυστηρούς ελέγχους για τη χρήση μάσκας, καθώς και για υπεράριθμους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει αρχίσει από το πρωί η Τροχαία, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την τήρηση των μέτρων στα ΜΜΜ, η Τροχαία «σαρώνει» τους κεντρικούς σταθμούςμετεπιβίβασης μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και τις γραμμές αστικών συγκοινωνιών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, καθώς και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Τους ελέγχους της Τροχαίας εποπτεύει προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει δώσει αυστηρές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από το πρωί, σε 655 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, σε αστικά λεωφορεία, βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και επιβλήθηκε στους παραβάτες το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Επιπλέον αστυνομικοί της τροχαίας εντόπισαν 6 λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας στα οποία επέβαιναν υπεράριθμοι. Οι υπεράριθμοι επιβάτες αποβιβάστηκαν στα διόδια και παρέμειναν σε εσωτερικό χώρο έως ότου τους παρέλαβαν άλλα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Τα έκτακτα μέτρα

Έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό πραγματοποίησε την Παρασκευή (31/07) ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά και τα 78 νέα κρούσματα κορονοϊού, που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι τα εξής:
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους – συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών- εκτός από τους χώρους εστίασης από 1η Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στις εκκλησίες
Από 1η έως 15 Αυγούστου αναστολή επισκεπτηρίων σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία, γηροκομεία
Απαγορεύεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία έως τις 15 Αυγούστου
Όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών
Απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης – Δίνεται η δυνατότητα μετατροπής χρήσης του χώρου σε τραπεζοκαθίσματα
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες και σε άλλα μέρη
Παρατείνεται έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
Από 1η έως 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων
Επέκταση για όλο τον Αύγουστο της απαγόρευσης των πανηγυριών
Επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και
Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορονοϊού.

(πληροφορίες από OPEN TVn, ethnos.gr)

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1624454/sino-rosiko-metopo-kata-tis-ee-gia-tis-kuroseis-se-xaker

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1624441/autokinitobiomixanies-oi-apoleies-logo-pandimias-frenaroun-ependuseis-kai-epektaseis

https://www.lawandorder.gr/Article/85178/parembasi-tou-eisaggelea-areiou-pagou-gia-tin-paragrafi-adikimaton-sti-diki-tou-tachudromikou-tamieutiriou?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2I-uDl4r3saDWA5DeBq7pFKh7TQoAyH6gfWahgdB2R_u4FPfKauLa58zE#Echobox=1596204562

Γερμανικός Τύπος: Και η Ελλάδα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας

«Όχι» Ζεεχόφερ στο κρατίδιο του Βερολίνου για πρόσφυγες από Ελλάδα

«Ο Ερντογάν υποχωρεί στη διένεξη για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο» είναι ο τίτλος άρθρου της Neue Zürcher Zeitung. H ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Μετά από διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ η Τουρκία υποχώρησε προσωρινά. Μια προοπτική συμφωνίας με Ελλάδα και Κύπρο δεν υπάρχει, μιας και νομικά η κατάσταση είναι περίπλοκη. Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελας Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο καθορισμός των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών στην ανατολική Μεσόγειο είναι νομικά περίπλοκος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χένινγκ Γέσεν από το Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο του Μάλμε, το δίκαιο της θάλασσας δεν δίνει σαφή απάντηση. Αφετηρία αποτελεί ωστόσο η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, όπου αναφέρεται ότι κάθε κράτος διαθέτει από τις ακτές του ΑΟΖ 200 χλμ., αρκεί να μην πλήττονται δικαιώματα άλλης χώρας. Το δίκαιο προβλέπει όμως σαφώς το δικαίωμα ΑΟΖ σε κατοικημένα νησιά. «Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο όταν αγνοείς την ύπαρξη της Κρήτης», τονίζει ο γερμανός ειδικός.

Κατά την άποψη του καθηγητή όμως και οι ελληνικές θέσεις έχουν αμφισβητούμενη νομική βάση, διότι σύμφωνα με αυτές η ελληνική ΑΟΖ φθάνει μέχρι τα παράλια της ηπειρωτικής Τουρκίας. Για τις περιπτώσεις που μια χώρα αισθάνεται ότι αδικείται η σύμβαση του 1982 προβλέπει διαπραγματεύσεις.

«Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να είναι ότι η Τουρκία χάνει τα πάντα. Η Ελλάδα, αν θέλει να είναι δίκαιη, οφείλει να κάνει υποχωρήσεις, πχ στα νησιά», λέει ο Χένινγκ Γέσεν. Όσο όμως και οι δύο πλευρές επιμένουν σε μαξιμαλιστικές θέσεις, είναι αδύνατος ένας εποικοδομητικός διάλογος. Εναλλακτικά στις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η προσφυγή στο Διεθνές Ναυτικό Δικαστήριο του Αμβούργου ή το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Μέχρι σήμερα ωστόσο και οι δύο πλευρές αποφεύγουν μια προσφυγή, μιας και η ετυμηγορία θα ήταν δεσμευτική. Είναι ωστόσο δύσκολο να προβλεφθεί η δικαστική απόφαση. Παλαιότερες αποφάσεις σε παρόμοιες διαφορές αφήνουν ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

Πρόσφυγες προσπαθούν να φύγουν αεροπορικώς από την Ελλάδα

Από τότε που η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της στον τουρισμό οι διακινητές ανασκουμπώθηκαν. Διασφαλίζουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε μετανάστες και τους στέλνουν με αεροπλάνα γεμάτα τουρίστες στην Αυστρία και τη Γερμανία, σημειώνει η Kronen Zeitung με τίτλο: «Πρόσφυγες προσπαθούν να “απογειωθούν” από την Ελλάδα».

Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί: «Μέσα σε μόνο μια μέρα εντοπίστηκαν σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά 40 πρόσφυγες. Για πολλούς από εμάς οι πτήσεις σε εποχές πανδημίας αποτελεί πρόβλημα. Όχι όμως για τους διακινητές. Από τότε που ξεκίνησαν οι πτήσεις με τουρίστες από και προς την Ελλάδα το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια απασχολείται περισσότερο με παράνομους μετανάστες και λιγότερο με την άφιξη και αναχώρηση τουριστών. Από τη Κεφαλονιά προσπάθησαν να πετάξουν με πλαστά διαβατήρια προς Αυστρία και Γερμανία 20 πρόσφυγες και από τη Ζάκυνθο άλλοι 20, κυρίως Σύροι και Ιρακινοί, προς την Αυστρία και το Βέλγιο».

«Όχι» Ζεεχόφερ στο κρατίδιο του Βερολίνου για πρόσφυγες από Ελλάδα

Η Die Welt σχολιάζει τη χρήση βέτο του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στα σχέδια του κρατιδίου του Βερολίνου να δεχθεί από ελληνικά προσφυγικά κέντρα μέχρι και 300 πρόσφυγες και μετανάστες με τίτλο: «Ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει δίκιο». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Οι λόγοι για την άρνηση του υπουργού δεν σχετίζονται με τους μετανάστες. Ουδείς αμφισβητεί ότι ζουν υπό άθλιες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Πολλοί είναι εκείνοι στη Γερμανία που θέλουν να βοηθήσουν. Ακόμα και ο Χορστ Ζέεχοφερ.

Για αυτό περίπου 1.000 μετανάστες θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη Γερμανία. Δεν είναι όμως στην αρμοδιότητα των κρατιδίων να αποφασίζουν για τον αριθμό των μεταναστών που θα έρθουν στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται μετά από συνεννόηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τα κρατίδια και όχι μονομερώς. Για παράδειγμα: Τι θα γίνει αν οι μετανάστες αποφασίσουν να πάνε σε ένα άλλο κρατίδιο ή προχωρήσουν σε αξιόποινη πράξη και πρέπει να απελαθούν ή ζητήσουν επανένωση οικογενειών; Τότε η οργανωτική και οικονομική ευθύνη δεν θα βαραίνει πια τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά τα κρατίδια».