15 Σεπ 2020

Φορολογικές ελαφρύνσεις για λίγους: Πάνω από 4.200.000 εργαζόμενοι δεν θα έχουν το παραμικρό όφελος στην τσέπη τους


 Ελαφρύνσεις φορολογικές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, μόνο που αυτές αφορούν, στην ουσία, πολύ λιγότερους εργαζόμενους, από όσους θέλει να νομίζουμε! 

Μάλιστα, οι όποιες ελαφρύνσεις, που, κατά κύριο λόγο, έχουν να κάνουν με την κατάργηση του χαρατσιού της εισφοράς αλληλεγγύης (και μόνο για το έτος 2021), αφήνει «ανέγγιχτους» 4.200.000 φορολογούμενους, δεδομένου ότι η εν λόγω εισφορά έχει αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ, οπότε το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς στην ουσία «πιάνει» μόνο όσους έχουν μεσαίες και πολύ υψηλές απολαβές από μισθωτή εργασία.

Μετά τους «κόφτες» που επέβαλαν οι δανειστές, το «πακέτο» Μητσοτάκη συρρικνώνεται δραστικά, αποκλείοντας από τις παροχές περισσότερους από 4.200.000 φορολογούμενους που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και αποτελούν την μεγαλύτερη μάζα. Οι τελευταίοι θα συνεχίσουν τον επόμενο χρόνο που θεωρείται κομβικός για την ανάπτυξη της χώρας να στροβιλίζονται στη δίνη του κορωνοϊού και χωρίς, μάλιστα, το παραμικρό δίχτυ προστασίας στο μηνιαίο εισόδημά τους.

Έτσι το όφελος ξεκινά από τα 22 ευρώ τον χρόνο για έναν εργαζόμενο με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και κλιμακώνεται όσο αυξάνεται το κλιμάκιο εισοδήματος, φτάνοντας τα 426 ευρώ για εισόδημα 25.000 ευρώ ή στα 2.076 ευρώ τον χρόνο για μισθωτό με ετήσιες αποδοχές 50.000 ευρώ. Επειδή ακριβώς η εν λόγω εισφορά παρακρατείται σε ποσοστό 100% στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, η κατάργησή της θα γίνει αμέσως αντιληπτή από τους υπόχρεους με τον πρώτο μισθό του Ιανουαρίου του 2021 που πρόκειται να πάρουν τα χέρια τους και θα οδηγεί σε αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Αντίθετα, για αγρότες και επαγγελματίες η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει ορατή τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα με το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας το 2021. Οι τελευταίοι ευνοούνται και από νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει τον επόμενο χρόνο με τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 9% που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι, από το μέτρο αποκλείονται μισθωτοί του δημόσιου τομέα και όλοι οι συνταξιούχοι ενώ «γκρίζα ζώνη» αποτελούν οι εισοδηματίες, όσοι δηλαδή δηλώνουν εισοδήματα μόνο από ενοίκια τα οποία επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης, πλην όμως το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν χρόνο αφορά:

  • Μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021
  • Εργαζόμενους σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι εξαιρούνται από το μισθολογικό καθεστώς της γενικής κυβέρνησης και δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι

Τι άλλο κρύβει το «πακέτο» εξαγγελιών

Το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 800.000.000 ευρώ, ενώ στο πακέτο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται ακόμα:

  • Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 για 26 μικρά νησιά (Φούρνοι, Αη Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.α.). Λόγω του συγκεκριμένου μέτρου, η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ πάει πίσω και θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19-20 Σεπτεμβρίου
  • Τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 600.000.000 ευρώ που θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος κύκλος
  • Υπεραποσβέσεις 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου για 3 έτη (από το 2021 έως το 2023)
  • Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες

(πηγή: bankingnews.gr)