Από την πρώτη στιγμή που το θέμα “αύξηση στρατιωτικής θητείας” τέθηκε ξανά , διατηρήσαμε ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση. Το ΄χουμε ακούσει τόσες φορές που είναι νομίζουμε λογικό να “κρατάμε μικρό καλάθι”…
Τα περί “κλειδώματος” αύξησης της ...
στρατιωτικής θητείας ήταν όπως φαίνεται πολύ ωραία “συνθήματα” των “επικοινωνιολόγων” που φαίνεται ότι στα θέματα της Άμυνας έχουν τον πρώτο λόγο…Από το … “κλείδωμα” της στρατιωτικής θητείας έχουμε περάσει σε άλλη φάση. Ποια είναι αυτή;
12 μήνες από 9 που είναι σήμερα στον Στρατό Ξηράς, αλλά για όσους επιλέξουν να υπηρετήσουν όλη τη θητεία τους στα σύνορα η διάρκεια της θα “πέφτει” στους 9 μήνες! Όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στα σύνορα μόνο 5 ημέρες θα επιστρέφουν στα “μετόπισθεν” και θα υπηρετούν 12 μήνες! Ποιοι τα σκέφθηκαν όλα αυτά και σε τι ελπίζουν;
Με λίγα λόγια θα πρόκειται για μία αύξηση θητείας…ρουλέτα! Θα προτιμήσουν ο νέοι το “μπόνους” των 3 μηνών λιγότερης θητείας ή όχι; Μάλλον η πλειοψηφία θα επιλέξει τους 5 μήνες στα σύνορα και μετά πίσω σε κάποια πιο “χαλαρή” μονάδα. Και υπάρχουν όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει πάρα πολλές μονάδες που υπάρχουν απλά για να υπάρχει και οικονομική ζωή σε πολεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Αναγνωρίζοντας τη ματαιότητα της επανάληψης θα θέσουμε ξανά το ζήτημα της σοβαρής και δραστικής αναδιοργάνωσης του στρατού. Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι χαμηλές επανδρώσεις σε ακριτικές μονάδες. Έουμε πάρα πολύ κόσμο που απασχολείται σε μονάδες που απλά δεν χρειάζονται να υπάρχουν και αποδεδειγμένα θα έπρεπε να ΄χουν κλείσει εδώ και χρόνια. Ας το κάνει επιτέλους κάποιος για να εξοικονομήσουμε ανθρώπινο δυναμικό.
Ας κλείσουμε το “ρουσφετάδικο” στο ΥΠΕΘΑ και ας αποσύρουμε τους στρατιώτες από υπηρεσίες που απλά δεν χρειάζονται. Δεν είναι ανάγκη για παράδειγμα ο στρατιώτες μας να κάνουν τα γκαρσόνια στα θέρετρα. Ας προσλάβουμε νέες και νέους να κάνουν αυτή τη δουλειά ,να αντιμετωπίσουμε κάπως και την ανεργία τους.
Προς το παρόν θα ζήσουμε και αυτό το μάλλον φαιδρό σχέδιο της θητείας “δύο ταχυτήτων” το οποίο έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν αναποτελεσματικό.
Όσο για την υποχρεωτική στράτευση στα 18; Δε νομίζουμε ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση.
https://www.militaire.gr/