5 Σεπ 2020

Τα τουριστικά γραφεία αντιμέτωπα με τη βιωσιμότητα

 

Ο τουριστικός κλάδος βιώνει μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης, εργαζομένων και επιχειρηματιών, εξέδωσε επιδοτούμενα προγράμματα για τον εσωτερικό τουρισμό, όμως η κατάσταση είναι αρκετά κάτω και από τα ...μίνιμουμ που είχαν προβλέψει οι φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Με μια τοποθέτησή του, ο Στράτος Μπερέτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου και Αντιπρόεδρος FedHATTA, επιχειρεί να τοποθετήσει την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση, όσον αφορά τους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι υπόκεινται σε υψηλή φορολογία, όπως:

  • ΕΦΚΑ 27% (έγινε 20% με ανώτερο όριο τα 17.000 ευρώ),
  • Φόρος εισοδήματος 29%,
  • Προκαταβολή φόρου άλλα 29% (100%),
  • Εισφορά αλληλεγγύης 10%, ΦΜΥ για τους υπαλλήλους. 

Εν μέσω της πανδημίας, ο Στράτος Μπερέτης, τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει «να πάρει μέτρα άμεσα, μεσο-μακροπρόθεσμα, τα οποία και θα σώσουν την ελληνική τουριστική επιχείρηση, αλλά και θα άρουν ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες μας, αυτό της αγωνίας και της ανασφάλειας, τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους επιχειρηματίες. Τα μέτρα ανά μήνα και δίμηνο το μόνο που κάνουν είναι να επιτείνουν το βασανιστήριο της σταγόνας… Το βασανιστήριο αυτό το υπομέναμε έτσι κι αλλιώς από την όλη κατάσταση. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι για φέτος ο τουρισμός τέλειωσε. Όμως έρχεται το 2021 και πρέπει να είμαστε έτοιμοι». 

FEDHATTA

Παράλληλα, υπενθυμίζει τις θέσεις της FedHATTA, της ομοσπονδίας Ενώσεων των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων, μέτρα που πρέπει να ληφθούν αρχικά τουλάχιστον μέχρι 31.3.2021: Αναστολή συμβάσεων εργασίας έως 31.3.2021, Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, Αναστολή τραπεζικών υποχρεώσεων, Παράταση του μέτρου μείωσης του μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% τουλάχιστον μέχρι τις 31.3.2021, Εκταμίευση στα ολοκληρωμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, Παράταση της αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από τα τουριστικά γραφεία, για όσο χρόνο συνεχιστεί η κρίση λόγω του Covid-19, Στήριξη της ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος, Στήριξη της απασχόλησης και του λειτουργικού κόστους, Μέτρα ελάφρυνσης όσον αφορά την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και Μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Δ.Μπαλης-https://www.huffingtonpost.gr/