7 Σεπ 2020

Έτερος Πόντιος Πιλάτος: Η Μόσχα θα μεσολαβήσει στην Κύπρο μόνο εάν…

 Η Μόσχα εκφράζει την ετοιμότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση όμως και αποκλειστικά και μόνον, στην περίπτωση που θα το ζητήσουν και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, που είναι καλός γνώστης του Κυπριακού αλλά και των διεθνών σχέσεων, καθώς κουβαλά χρόνια εμπειρίας στη διπλωματία και την πολιτική, έστειλε μήνυμα προς τους Κυπρίους.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Ανέφερε πως «η εμβάθυνση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, καθώς και η αναγκαιότητα αμοιβαίων ενεργειών με την Άγκυρα σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα, δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο ούτε και θα επηρεάσει τον διάλογό μας με τη Λευκωσία». Την ίδια ώρα, επισήμανε πως βασικό πεδίο για αποτελεσματική επίλυση των διαφορών είναι τα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης», είπε σημειώνοντας πως οι διαφορές καλύτερα να διευθετούνται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, που πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, θα υπογράψει δύο έγγραφα συνεργασίας. Το πρώτο αφορά την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και το δεύτερο το Σχέδιο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

– Η επίσκεψή σας στην Κύπρο σχετίζεται με τα 60χρονα εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Πώς θα εκτιμούσατε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μας κατά την περίοδο αυτή; Ποιους τομείς αφορούν οι Συμφωνίες, που αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας;

– Αυτός ο χρόνος είναι ιδιαίτερος για τις ρωσο-κυπριακές σχέσεις. Πριν από 60 χρόνια, στις 16 Αυγούστου 1960, ο Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ απέστειλε τα συγχαρητήριά του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο με την ευκαιρία της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας. Το ευχετήριο τηλεγράφημα περιελάμβανε την ετοιμότητα για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και την ανταλλαγή διπλωματικών αποστολών για ανάπτυξη πολύπλευρων φιλικών σχέσεων «προς το συμφέρον των λαών των κρατών μας και την ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης». Στις 18 Αυγούστου 1960 με απαντητικό τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Κύπρου απεδέχθη την πρόταση της Μόσχας και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου μέσα στα πλαίσια ανταλλαγής διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Λευκωσία έφτασε ο πρώτος Σοβιετικός Πρέσβης, Πάβελ Κ. Γερμόσιν.

Κατά το διάστημα αυτής της σχετικά μικρής χρονικής περιόδου οι δύο μας χώρες κατάφεραν να διαμορφώσουν μια πραγματικά επιτυχή εταιρική σχέση. Σήμερα ο ρωσο-κυπριακός πολιτικός διάλογος έχει έναν φιλικό και εμπιστευτικό χαρακτήρα. Σε αυτό, σε μεγάλο βαθμό, συμβάλλει η πνευματική, πολιτισμική και πολιτιστική κοινότητα των δύο λαών. Με τις κοινές προσπάθειές μας έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο στους πολιτικούς, εμπορο-οικονομικούς, νομικο-συμβατικούς και ανθρωπιστικούς τομείς.

Σήμερα οι ρωσο-κυπριακές διμερείς σχέσεις διέπονται από δεκάδες συμφωνίες. Οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες των δύο χωρών εργάζονται για την επικαιροποίηση και διεύρυνση της συμβατικής βάσης των σχέσεών μας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής μου στην Κυπριακή Δημοκρατία προγραμματίζεται η υπογραφή δύο εγγράφων: Πρωτοκόλλου που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους φόρους στο εισόδημα και στο κεφάλαιο, η οποία υπεγράφη την 5η Δεκεμβρίου 1998 και τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της 7ης Οκτωβρίου του 2010, καθώς επίσης και Σχεδίου διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρονική περίοδο 2021–2022. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή