22 Σεπ 2020

Συμφωνία Χαφτάρ-Τρίπολης στο Σότσι για την εξαγωγή πετρελαίου

 Τεράστιας σημασίας συμφωνία επιτεύχθηκε στο Σότσι στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, σχετικά με το άνοιγμα των εξαγωγών πετρελαίου στο εξωτερικό.

Στη συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Χαφάρ, γιο του στρατηγού Χαφτάρ και τον αντιπρόεδρο της GNA Ahmed Maiteeq, η Άγκυρα δεν είχε καμία παρέμβαση.


Για να το κάνει αυτό όμως ο Λίβυος στρατηγός, πολέμιος του Ερντογάν και του Σάρατζ, σίγουρα έχει σοβαρούς λόγους που αφορούν την πιθανή πλέον κοινή στάση με ένα μεγάλο κομμάτι της κυβέρνησης της Τρίπολης, στο θέμα της εκδίωξης των Τούρκων και των Σύριων μισθοφόρων από την χώρα.
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο βήμα ήταν επίσης δυνατό λόγω της «αποδοχής» των απαιτήσεων του Χαφτάρ που ισχυρίστηκε ότι θα επανεκτιμήσει τους μηχανισμούς διανομής των εσόδων της βιομηχανίας πετρελαίου.

Έγκυρες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών του Χαφτάρ επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο όλοι οι λιμένες της χώρας αλλά και η  εξαγωγή "μαύρου χρυσού" θα ξεκινήσουν εκ νέου, ενώ και οι τιμές θα τυποποιηθούν, καθώς πάνω απ 'όλα, τα έσοδα θα διανεμηθούν πλέον και στην Τρίπολη.

Εν προκειμένω, τονίζεται ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης θα υλοποιήσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση για να εξασφαλίσει την «αναγκαία διαφάνεια» σε όλες τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν.



Ωστόσο όμως, ήδη συγκεντρώνονται πολλά σύννεφα για αυτήν τη συμφωνία, αφού μια έντονη δυσαρέσκεια έρχεται από κύκλους κοντά στον πρωθυπουργό της Τρίπολης Σαράτζ, καθώς και από την Κεντρική Τράπεζα, της οποίας επικεφαλής είναι ο Al-Saddiq Al-Kabeer, γνωσό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.Σύμφωνα με όσα ορίζονται στη συμφωνία, θα επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια για την προώθηση έργων ανάπτυξης και ανοικοδόμησης σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών, που έχουν "γονατίσει" μετά από έντεκα χρόνια πολέμου.

Μιλάμε για δύο φιλότουρκους αξιωματούχους οι οποίοι δεν έχουν μέλλον στην χώρα.
 
Η ανακοίνωση της παραίτησής του Σαράτζ εδώ και πολλές ημέρες, ενδέχεται να ωθήσει τον αντιπρόεδρο Maiteeq να επιταχύνει την δράση του, προωθώντας τον εαυτό του ως τον νέο ηγέτη στην Τρίπολη, και αυτό είναι "κακό μαντάτο" για την Άγκυρα αφού ο συγκεκριμένος δεν επιθυμεί ξένη παρέμβαση στην χώρα.

Η επιστροφή στην Τρίπολη για τον αντιπρόεδρο θα μπορούσε να είναι πολύ πικρή βέβαια, αφού  θα μπορούσε να υποστεί την ίδια μοίρα με τον συνάδελφό του, υπουργό Εσωτερικών Fatih Bashagha.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τονίζεται πάντως ότι η  συμφωνία του Σότσι επιτρέπει στον Χαφτάρ να εμφανίζεται ως αξιόπιστος παίκτης, αλλά πάνω απ' όλα, ο Λίβυος στρατηγός δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον από κανέναν, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής.