Η ενδοοικογενειακή κόντρα συνεχίζεται… Μετά τα καρφιά για τις μάσκες, ανοιχτή διαφοροποίηση από την Ντόρα Μπακογιάννη και για το αθλητικό νομοσχέδιο.
Παραμένουν τεντωμένα τα νεύρα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., στον απόηχο της προς ημερών ομαδικής αποχής από την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη. Το νέο κρούσμα, το οποίο αποτελεί μάλιστα αντικείμενο πολλών παρασκηνιακών συζητήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφορά τις σχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη.
Αν και κατά την εβδομάδα που κύλησε κυριάρχησαν στην επικαιρότητα αφενός το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία μαζί με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και αφετέρου οι διπλωματικές εξελίξεις, το ενδιαφέρον στην Βουλή ήταν στραμμένο στο αθλητικό νομοσχέδιο. Υπό άλλες συνθήκες, οι διαδικασίες θα προχωρούσαν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Βέβαια, η ατμόσφαιρα ήταν ήδη φορτισμένη από το προηγούμενο διάστημα, καθώς εκδηλώνονταν ποικίλες αντιδράσεις σε βασικές διατάξεις του, όπως η αναδρομική ισχύς για περιορισμένο αριθμό θητειών στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών και ο καθορισμός ορίου ηλικίας στα 70 έτη. Το θέμα, όμως, απέκτησε έντονη εσωκομματική διάσταση, από τη στιγμή που διαφοροποιήθηκε ανοιχτά και η κυρία Μπακογιάννη.
Η στάση της πρώην υπουργού δεν ήταν πάντως κεραυνός εν αιθρία. Στην πραγματικότητα συντάχθηκε με τις σοβαρές ενστάσεις που έχει διατυπώσει από την αρχή ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος, με την ιδιότητα του αθλητικού παράγοντα και μέλους σήμερα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), καθώς και προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Ο Κούβελος είναι ένας εξ εκείνων που επηρεάζονται από το νέο καθεστώς, μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες στον χώρο του αθλητισμού, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα προέρχονται από τον χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ και κατέχουν τις θέσεις τους ακόμη και επί πολλές δεκαετίες. Πρακτικά αρκετοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.
Οι αντιδρώντες, όπως και η αντιπολίτευση, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλώσει και αυτόν τον χώρο αλλάζοντας τον χάρτη των Ομοσπονδιών και δημιουργώντας δικά της «τζάκια» με διαδικασίες -όπως η αναδρομικότητα- που δικαστικά είναι έωλες. Η κυβέρνηση κάνει αντίθετα λόγο για «ανανέωση, διαφάνεια και αξιοκρατία».
Πάνω σε αυτό το βάθρο μπήκαν σε νέα δοκιμασία οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδελφή του. Η διακύμανση των σχέσεων αυτών έχει γνωρίσει ιδιαίτερα το τελευταίο έτος διάφορες φάσεις, αλλά εν προκειμένω ήταν η πρώτη φορά που η αντίθεση πήρε δημόσια μορφή. Οταν, μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Αυγενάκης έλαβε το πράσινο φως για την προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν τις διαφωνίες του κ. Κούβελου κι έτσι η κόντρα προσέλαβε και ενδοοικογενειακό χαρακτήρα, δίχως καμία πλευρά να κάνει πίσω. Ο κ. Αυγενάκης υπήρξε κατά το παρελθόν και ο βουλευτής που ακολούθησε την κυρία Μπακογιάννη στη δημιουργία του δικού της κόμματος, Δημοκρατική Συμμαχία, ύστερα από τη διαγραφή της από τον κ. Σαμαρά το 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε έτι περαιτέρω όταν η κυρία Μπακογιάνη πήρε τον λόγο κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή και ξιφούλκησε κατά του νομοσχεδίου, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα του συζύγου της, ο οποίος φρόντισε από την πλευρά του να τα επαναλάβει με άρθρο του στο Documento. Υστερα από αυτό κινητοποιήθηκε και η αντιπολίτευση, ετοιμάζοντας προτάσεις ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, που σήμαναν αυτόματα συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Λίγες μόνο ημέρες μετά το βατερλό στην υπόθεση Πολάκη, η Ν.Δ. βρέθηκε ενώπιον του κινδύνου νέου ρήγματος, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά όμως αυτή τη φορά. Τελικά, το πρώτο αίτημα, περί αντισυνταγματικότητας, υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρ. Λοβέρδου. Κατά την ψηφοφορία, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην κυρία Μπακογιάννη, η οποία όταν ήρθε η σειρά της βγήκε από την αίθουσα.
Ενδιαφέρον έχουν, πάντως, οι πληροφορίες ότι είχε προηγηθεί «μήνυμα» προς αυτήν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι εάν ψηφίσει κόντρα στην κυβερνητική γραμμή, όλα τα ενδεχόμενα για τη θέση της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. –άρα και της διαγραφής– είναι ανοιχτά.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει η συνέχεια. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει από πλευράς του ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για να αξιοποιήσει το ρήγμα αυτό, την τελευταία στιγμή έκανε στροφή 180 μοιρών. Ετσι, η ψήφιση έγινε το βράδυ της Πέμπτης διά βοής, χωρίς να καταμετρηθούν τα «ναι» και τα «όχι». «Δεν θα δώσουμε εμείς μάχη για να κρατήσουν τις καρέκλες τους οι “πράσινοι” παράγοντες του αθλητισμού» ήταν η μετέπειτα δικαιολογία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μια επιλογή η οποία -ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε πρόβλημα κορυφής στη Ν.Δ.- βοήθησε εκ του αποτελέσματος ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη να μη βρεθεί πολιτικά και προσωπικά σε πολύ δύσκολη θέση.
Επίδειξη πυγμής από Κυριάκο – Αναβρασμός στην Κ.Ο. και για τα εθνικά
Στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρείται εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κάνει μια επίδειξη εσωκομματικής πυγμής προς διάφορες κατευθύνσεις, απειλώντας να «θυσιάσει» την ίδια την αδελφή του. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και όταν την απέκλεισε προ ενός και πλέον έτους από το κυβερνητικό σχήμα. Από τότε, βεβαίως, έχουν αλλάξει πολλά και τα προβλήματα έχουν αρχίσει να κάνουν -και σε εσωκομματικό επίπεδο- την εμφάνισή τους για τον κ. Μητσοτάκη.
Υστερα, μάλιστα, από τη δημόσια διαβεβαίωσή του στη Θεσσαλονίκη ότι «δεν θα επαναληφθεί» αυτό που έγινε με τον κ. Πολάκη, η «σιδηρά πειθαρχία» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο. Αυτό φέρεται ότι είπε και ο ίδιος στον γραμματέα της Στ. Καλαφάτη. Η απειλή πειθαρχικών μέτρων, πάντως, δεν σημαίνει ότι το καζάνι θα σταματήσει να βράζει. Η ίδια η κυρία Μπακογιάννη, άλλωστε, έδειξε αποφασισμένη να συνεχίσει το δικό της αντάρτικο, όπως έκανε μιλώντας για «παταγώδη αποτυχία» στο θέμα με τις μάσκες για τα σχολεία και ζητώντας να καταλογιστούν ευθύνες.
Ο αναβρασμός αφορά και τα εθνικά θέματα, καθώς ήδη ο εκ των βετεράνων Νικήτας Κακλαμάνης προειδοποίησε ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει στη Βουλή οτιδήποτε άλλο πέραν της υφαλοκρηπίδας», ενώ δεν στερείται σημασίας ότι τελικά αναβλήθηκε επ’ αόριστον η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας Αθήνας – Σκοπίων υπό τον φόβο φυγόκεντρων τάσεων. Τα δύσκολα σε κάθε περίπτωση είναι μπροστά…
πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»