24 Σεπ 2020

Από … Μωϋσής, Πόντιος Πιλάτος ο Πρωθυπουργός! Στην “ατομική ευθύνη” των πολιτών φορτώνει τις ελπίδες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας που ο ίδιος προκάλεσε με τις αποφάσεις του …

 

«Αυτοπροστασία ή καραντίνα», σημείωσε μεταξύ άλλων στο νέο του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε ξανά μπροστά το ζήτημα της «ατομικής ευθύνης», κάνοντας έκκληση στον κόσμο για την αποφυγή δεύτερου lockdown. Ενώ παράλληλα προσπάθησε να δικαιολογήσει έμμεσα την απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου να αξιοποιήσει τον χρόνο που μεσολάβησε αναμεσα στο πρωτο και το δευτερο κύμα για να θωρακίσει την κοινωνία υπενθυμίζοντας ότι ” Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές” ! Δηλαδή έφταιγε ο Ιανός που ανοιξαν τα συνορα χωρίς τεστ, που οι μάσκες είναι ακατάλληλες, που δεν ανοιξαν κι άλλες ΜΕΘ, που δεν προσελήφθησαν γιατροί, νοσηλευτες, επιστημονες αλλά και εκπαιδευτικοί, που άνοιξαν τα σχολεία χωρίς να είναι έτοιμα για συνθηκες πανδημιας… Τέλος ο “σιμουλτανε” πρωθυπουργός. Ομολογησε επισημως ότι … δεν είναι multi tasking…

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλάζοντας σημαντικά την καθημερινότητά μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου», τόνισε στη συνέχεια.

«Σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν από τα όριά τους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες «σε μία νέα εγρήγορση χωρίς νέα μέτρα».

«Στόχος οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν τη μεγάλη παραχώρηση», είπε τονίζοντας ότι «εξαρτάται από εμάς η αποφυγή του lockdown», τα μέτρα του οποίου «φέρνουν τραγικά αποτελέσματα στην οικονομία».

«Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Κυρίως όμως lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν κλειστά μυαλά», σημείωσε προσπαθώντας να στείλει μήνυμα… αποφυγής νέου lockdown, είτε γενικού είτε στην Αττική.

«Αυτοπροστασία ή καραντίνα», είναι το δίλημμα που έθεσε στους πολίτες ο πρωθυπουργός, θέτοντας ξανά μπροστά το ζήτημα της ατομικής ευθύνης.

«Συμπολίτες μου, σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι. Και γιατί μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του. Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη», επεσήμανε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον. Ξεκινώ με μία αναντίρρητη αλήθεια: Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη», πρόσθεσε.

«Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει. Κράτη όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Γαλλία, που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή, σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: documentonews.gr